Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.544
% 0.90
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.544
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Market Maker (Piyasa Yapıcı) Nedir? Nasıl Para Kazanıyorlar?

Piyasa yapıcı terimi, belirli bir menkul kıymette iki taraflı piyasaları aktif olarak fiyatlandıran , her birinin piyasa büyüklüğü ile birlikte teklifler ve teklifler (sormak olarak bilinir ) sağlayan bir firma veya kişiyi ifade eder. Piyasa yapıcılar , piyasalara likidite ve derinlik sağlar ve alış-satış farkı farkından yararlanır . Ana ticaret olarak bilinen kendi hesapları için de ticaret yapabilirler.

Piyasa Yapıcılarını Anlamak

Çoğu piyasa yapıcı, genellikle finansal piyasaları likit tutmak amacıyla yatırımcılara alım satım hizmetleri sağlayan aracı kurumlardır . Bir piyasa yapıcı, genellikle yerel olarak bilinen bireysel bir tüccar da olabilir. Alım satım hacmini kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan menkul kıymetlerin büyüklüğü nedeniyle, piyasa yapıcıların büyük çoğunluğu büyük kurumlar adına çalışmaktadır.

Her piyasa yapıcı, garantili sayıda hisse için alım satım kotasyonları görüntüler. Piyasa yapıcı, bir alıcıdan bir emir alır almaz, kendi envanterindeki hisse pozisyonlarını hemen satar . Bu, siparişi tamamlamalarını sağlar. Kısacası, piyasa yapıcılığı, yatırımcıların ve tüccarların alım satım yapmasını kolaylaştırarak finansal piyasaların daha düzgün akışını kolaylaştırır. Piyasa yapıcılığı olmadan, yetersiz işlemler ve daha az yatırım faaliyeti olabilir.

Bir piyasa yapıcı, menkul kıymetleri alacağı (veya teklif vereceği ) ve satacağı (veya talep edeceği) fiyatları sürekli olarak kote etmeyi taahhüt etmelidir  .1Piyasa yapıcılar ayrıca, en iyi teklif ve en iyi teklif fiyatlarında teklif verecekleri zaman sıklığı ile birlikte ticaret yapmak istedikleri hacmi de belirtmelidir . Piyasa yapıcılar, tüm piyasa görünümleri boyunca her zaman bu parametrelere bağlı kalmalıdır. Piyasalar düzensiz veya dalgalı hale geldiğinde , piyasa yapıcılar sorunsuz işlemleri kolaylaştırmaya devam etmek için disiplinli kalmalıdır.

Piyasa Yapıcılar Nasıl Kar Elde Ediyor?

Piyasa yapıcılar, bir satıcıdan satın alındıktan sonra ve bir alıcıya satılmadan önce bir menkul kıymetin değerinde bir düşüş görebilecekleri için varlıkları elde tutma riskine karşı tazmin edilirler.

Sonuç olarak, kapsadıkları her menkul kıymet için yukarıda bahsedilen yayılmayı genellikle ücretlendirirler. Örneğin, bir yatırımcı bir çevrimiçi aracı kurum kullanarak bir hisse senedi aradığında, 100$’lık bir alış fiyatı ve 100,05$’lık bir satış fiyatı görebilir. Bu, komisyoncunun hisse senedini 100$’a satın aldığı ve ardından 100.05$’a olası alıcılara sattığı anlamına gelir. Yüksek hacimli ticaret yoluyla, küçük bir fark, büyük günlük karlara kadar ekleyebilir.

Piyasa yapıcılar, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi bir ülkenin menkul kıymetler düzenleyicisi tarafından onaylanan belirli bir borsa tüzüğü altında faaliyet göstermelidir .2Piyasa yapıcıların hak ve sorumlulukları borsaya ve hisse senedi veya opsiyon gibi alım satım yaptıkları finansal aracın türüne göre değişir.

Piyasa Yapıcılar ve Uzmanlar

Pek çok borsa, gelen emir işini kazanmak için her biri en iyi teklifi veya teklifi belirlemek için birbiriyle rekabet eden bir piyasa yapıcılar sistemi kullanır. Ancak New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) gibi bazıları bunun yerine uzman bir sisteme sahiptir. . Uzmanlar, esas olarak, belirli bir menkul kıymet veya menkul kıymetlerdeki sipariş akışı üzerinde tekele sahip, yalnız (ve atanmış) piyasa yapıcılardır. NYSE bir  müzayede piyasası olduğundan, teklifler ve talepler yatırımcılar tarafından rekabetçi bir şekilde iletilir.3

Uzman bu teklifleri yayınlar ve tüm pazarın bunları görmesini ve bunların doğru ve zamanında raporlanmasını sağlamasını ister. Ayrıca, her zaman en iyi fiyatın korunmasını, tüm pazarlanabilir işlemlerin gerçekleştirilmesini ve bu emrin sahada korunmasını sağlarlar.

Uzman ayrıca her sabah hisse senedi için açılış fiyatını belirlemelidir; bu fiyat, mesai sonrası haberlere ve olaylara göre bir önceki günün kapanış fiyatından farklı olabilir. Uzman, arz ve talebe göre doğru piyasa fiyatını belirler .

 

 

Piyasa Yapıcı Örneği

İşte bir piyasa yapıcının nasıl ticaret yaptığını gösteren varsayımsal bir örnek. Diyelim ki XYZ hisse senedinde bir piyasa yapıcı var. 10.00-10.05$, 100×500 gibi bir fiyat teklifi verebilirler. Bu, 100 hisse için 10,00$’a teklif verdikleri (satın alacakları) ve ayrıca 10,05$’dan 500 hisse teklif edecekleri (satacakları) anlamına gelir. Diğer piyasa katılımcıları daha sonra MM’den 10,05 $’dan satın alabilir (teklifi kaldırabilir) veya onlara 10,00 $ ‘dan satabilir ( teklifi vurabilir ).

 

  • Piyasa Yapıcıları Kimlerdir ve Ne İş Yaparlar?

Bir piyasa yapıcı, yatırımcılar için ticaret hizmetleri sağlayarak ve piyasadaki likiditeyi artırarak menkul kıymetler piyasasına katılır. Pazar büyüklüğüne ek olarak belirli bir güvenlik için özel olarak teklifler ve teklifler sunarlar. Piyasa yapıcılar genellikle alış ve satış spreadi arasındaki farktan kâr elde eden büyük aracı kurumlar için çalışırlar.

  • Piyasa Yapıcılar Nasıl Çalışır?

Bazı piyasa yapıcılar, en rekabetçi al-sat tekliflerini belirleyerek yatırımcıların işini çekmek için menkul kıymetler borsalarında faaliyet gösterir ve birbirleriyle rekabet eder. Bazı durumlarda, NYSE gibi borsalar, piyasada görülebilen tüm teklifleri veren ve talep eden tek piyasa yapıcının bir uzmanın olduğu uzman bir sistem kullanır. Tüm pazarlanabilir işlemlerin zamanında ve adil bir fiyattan yapılmasını sağlamak için uzman bir süreç yürütülür.

  • Piyasa Yapıcılar Nasıl Kazanç Sağlar?

Piyasa yapıcılar, menkul kıymet alış ve satış fiyatı arasındaki farktan kar elde ederler. Piyasa yapıcılar, fiyatı düşebilecek belirli bir menkul kıymeti teminat altına alma riskini taşıdıkları için, varlıkları elde tutma riskleri için tazmin edilirler. Örneğin, Apple hissesinin 50$ alış fiyatı ve 50,10$ satış fiyatı olduğunu gören bir yatırımcıyı düşünün. Bunun anlamı, piyasa yapıcının Apple hisselerini 50$’a satın alması ve 50.10$’a satarak 0.10$ kar elde etmesidir.

 

TEMEL ÇIKARIMLAR

  • Piyasa yapıcı, kendi hesabına menkul kıymet alıp satan bir borsanın bireysel katılımcısı veya üye firmasıdır.
  • Piyasa yapıcılar, alış-satış farkı farkından yararlanırken piyasaya likidite ve derinlik sağlar.
  • Aracı kurumlar, yatırımcılar için alım satım çözümleri sunan en yaygın piyasa yapıcı türleridir.
  • Piyasa yapıcılar, bir menkul kıymetin değeri, alım ve başka bir alıcıya satış arasında düşebileceğinden, varlıkları tutma riski için tazmin edilir.
  • Komisyoncular birbirleriyle rekabet ederken, uzmanlar teklifler verir ve sorar ve bunların doğru bir şekilde raporlanmasını sağlar.

 

Bu Da İlginizi Çekebilir :

 

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamın gelmesi için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir