Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.836
% 1.50
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.836
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Mehmet Şimşek, Kripto Yasal Düzenlemede Son Aşamaya Geldiklerini Belirtti!

Mehmet Şimşek, Yasal Düzenlemede Son Aşamaya Geldiklerini Belirtdi!

Mehmet Şimşek, üzerinde çalışılan kripto varlıklarla ilgili yasal düzenleme hakkında düşüncelerini paylaştı.

Kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemelerin teknik çalışmaları son aşamaya gelmiş durumda. Salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına artan ilgi, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Şimşek, bu ilginin bazı platformlardaki kötüye kullanımlar ve aşırı fiyat hareketleri nedeniyle çeşitli riskleri beraberinde getirdiğine vurgu yaparak, “Bu sebeple, ülkemizde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerini azaltmak adına adım atıyoruz. Bu aynı zamanda FATF kapsamında gri listeden çıkmak için atmamız gereken adımlardan birini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Merkez Bankası ve MASAK‘ın bu konuda halihazırda yaptığı düzenlemelere işaret eden Şimşek, “Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olma imkanını elde ettik ancak daha fazlasını yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir: ABD Senatörleri, Gary Gensler’ın X Şirketi İhlal Raporunu İstiyor!

Ulusal düzenlemelerin yanı sıra uluslararası kuruluşların da bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdığına dikkat çeken Şimşek, dünya genelinde tek bir düzenleme olmadığını, ABD ve Avrupa ülkelerinin farklı uygulamalara gittiğini belirtti. Bu çerçevede dünya genelindeki gelişmeleri yakından ve temkinli bir şekilde izlediklerini söyleyerek, “Ülkeler kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımlar benimseyerek ilerliyor. Bu bağlamda ülkemizde de düzenleme adımlarının atılması gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

Kripto varlıklar için kapsayıcı bir tanımın yapıldığına da değinen Şimşek, yasal çalışmanın temel hedefinin platformları ve bu platformlarda gerçekleşen işlemleri düzenlemek olduğunu belirtti. “Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek ve finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları getirilecek” diyerek detayları ikincil düzenleme ile belirleneceklerini ifade etti. Tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsayabileceği göz önünde bulundurularak en kapsayıcı şekilde oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Kripto varlık ihracı konusunda taslakta iki farklı hususun düzenlendiğini de belirten Şimşek, “Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşundaki kayıtlı sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek şekilde düzenleme yapma konusunda SPK’ye yetki tanınacak. Blokzincir ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, değeri bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikteki blokzincir teknolojisi altyapısını oluşturan kripto varlıklarının satışının kitle fonlaması yöntemiyle yapabilmesine yönelik düzenleme yetkisine yer verilecek” dedi.

Şimşek, düzenlemenin vergilendirme odaklı olmadığını ve bu konunun ayrıca ele alınacağını da dile getirdi. Platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine ilişkin yazılı prosedür oluşturma zorunluluğu getirileceğini ve SPK’ye ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi verildiğini ifade etti. Ayrıca, yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusunun da düşünüldüğünü belirtti.

Düzenlemenin, Türkiye’nin FATF‘ın gri listesinden çıkmasına katkı sağlayıp sağlamayacağı hususuna da açıklık getiren Şimşek, Türkiye’nin kripto varlıklarla ilgili “kısmi uyumlu” olarak değerlendirildiğini ve düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte bu durumun değişebileceğini söyledi. Aynı zamanda bu konunun tek kriterinin 15 no’lu teknik standart olmadığını vurguladı.

Son olarak, Şimşek düzenlemenin temel amaçlarının güvenliği artırmak ve olası riskleri kontrol altına almak olduğunu belirttiğini vurguladı. Ayrıca, blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü açmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu tarz içeriklerden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir