Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.973
% 2.73
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.973
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

İzole Marj ve Çapraz Marj Nedir?

izole marjin çapraz marjin nedir

İzole marjin ve çapraz marjin, birçok kripto para ticaret platformunda bulunan iki farklı marjin türleridir.

İzole marj kullanımında, yatırımcılar belirli bir pozisyon için ayrı bir teminat miktarı belirler ve geriye kalan hesap bakiyeleri bu işlemden etkilenmez.

Diğer yandan, çapraz marj hesaplamaları tüm mevcut fonları bir araya getirir. Tüm işlemler için tek bir teminat havuzu oluşturur. Bu sayede, zarar durumunda kârda olan pozisyonlar, zararı kapatmak için kullanılabilir ve pozisyonlar daha uzun süreli olarak açık tutulabilir.

İzole marj ve çapraz marj arasındaki tercih, bireyin ticaret stratejisine, risk algısına ve pozisyonlarını ne kadar aktif bir şekilde yönetmek istediğine bağlı olarak değişir. Yatırımcılar stratejilerini yönetirken açacakları işlemin long-short oranlarını da stratejilerini eklerler.

Marj Ticareti Nedir

Marj Ticareti Nedir?

Marj ticareti, yatırımcıların kendi sermayelerinden daha büyük miktarlarda varlık almak veya satmak için borç alarak işlem yapmalarını sağlar. Bu şekilde, potansiyel karlarını artırmayı amaçlarlar. Örneğin, 10.000 dolarınızı 5:1 kaldıraç kullanarak 50.000 dolarlık bir Bitcoin pozisyonunda kullanırsanız, %20 fiyat artışı durumunda ilk yatırımınızın %100‘ünü kar elde edebilirsiniz.

Fakat farklı bir senaryoda ise örneğin 10.000 dolarınızı yine 5:1 kaldıraç kullanarak 50.000 dolarlık bir Bitcoin pozisyonunda kullanırsanız %20 fiyat düşüşü durumunda ilk yatırımınızın %100‘ünü kaybedebilirsiniz. Bu durumda ilk yatırmış olduğunuz 10.000 dolar paranız sıfır olur.

Ancak, marj ticareti yüksek risklidir. Fiyatlar hızla değişir ve kayıplar büyük olur. Kaldıraç kullanırken dikkatli olmalı ve olası riskleri göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, ticaret ücretleri ve faiz gibi faktörleri de hesaba katmalısınız. Unutmayın ki gerçek ticaret senaryoları daha karmaşıktır ve daha fazla risk taşıyabilir.

İzole Marj Nedir?

İzole marj kripto para ticaret platformlarında bulunan iki farklı marj türünden birini temsil eder. İşleyişlerini anlamak için bir göz atalım.

İzole marj, belirli bir pozisyon için ayrılan marj miktarını ifade eder. Diğer fonlar bu pozisyondan etkilenmez. Örneğin, 5 BTC hesap bakiyesiyle ETH fiyatının yükseleceğine inanarak 5:1 kaldıraçlı bir uzun pozisyon açarsanız ve 2 BTC izole marj tahsis ederseniz, 2 BTC‘nizle 10 BTC değerinde Ethereum işlemi yaparsınız.

Eğer Ethereum fiyatı yükselirse, elde ettiğiniz kâr izole marjınıza ekleni. Fakat fiyat düşerse, en fazla 2 BTC‘lik izole marjınızı kaybedebilirsiniz. Diğer 3  ‘ye dokunulmaz, bu yüzden bu yaklaşıma “izole” adı verilir.

Çapraz Marj Nedir?

Çapraz marj, hesabınızdaki tüm fonların işlemler için teminat olarak kullanıldığı bir marj türüdür. Pozisyonlardan biri kârda iken diğer pozisyonun zararı kapatmak için kullanırsınız. Pozisyonları daha uzun süre açık tutmanıza imkan sağlar.

Örnek bir senaryo düşünelim. 5 BTC hesap bakiyeniz var. Çapraz marj kullanarak Ethereum (ETH) için kaldıraçlı bir uzun pozisyon ve C adını verdiğimiz bir kripto para birimi için kaldıraçlı kısa bir pozisyon açtınız. 2:1 kaldıraçla Ethereum‘da 2 BTC ve C‘de 3 BTC ile ticaret yapıyorsunuz. Hesap bakiyenizin tamamı iki pozisyonun da teminatı olarak kullanılacaktır.

Eğer Ethereum fiyatı düşerse ve C‘nin fiyatı yükselirse, her iki pozisyon da zarar görebilir. Bu kayıplar toplam hesap bakiyenizi aşarsa, her iki pozisyon da tasfiye edilebilir ve 10 BTC‘lik tüm hesap bakiyenizi kaybedersiniz. Ama Ethereum´un fiyatı düşerse C´nin fiyatı yükselirse C´den ettiğiniz kar Ethereum zararınızı karşılar.

Unutmayın, bu örnekler basitleştirilmiştir ve işlem ücretlerini içermez. Gerçek ticaret senaryoları daha karmaşık olur.

İzole Marj ve Çapraz Marj Arasındaki Temel Farklılıklar

İzole Marj ve Çapraz Marj Arasındaki Temel Farklılıklar

Yukarıdaki örnekler sayesinde, izole edilmiş marj ticareti ile çapraz marj ticareti arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıkça görebiliriz. İşte temel farklılıkları:

İzole Marj:

  • İzole marjda, belirli bir ticaret için risk taşıyan fonlarınızın belirli bir kısmı ayrılıyor. Örneğin, 2 BTC‘lik bir izole marj pozisyonunda, sadece bu 2 BTC risk altındadır.
  • Risk yönetimi daha ayrıntılıdır. Çünkü belirli işlemlerde riske atılması istenen miktarları ayrı ayrı tahsis etmelisiniz.
  • Marj artışı manuel olarak yapılması gerekir. Bu nedenle daha fazla fon eklemek istediğinizde işlemi elle yapmanız gerekmektedir.

Çapraz Marj:

  • Çapraz marjda, hesabınızdaki tüm fonlar işlemler için teminat olarak kullanılacaktır. Bir pozisyon kârdaysa, zararı olan pozisyonun tasfiye edilmesi için kullanılacaktır.
  • Riskler tüm açık pozisyonlarda ortak hesaplanır. Bu da birleşik riskin daha yüksek kayıplara yol açabileceği anlamına gelir.
  • Marj bakımı daha otomatiktir. Herhangi bir pozisyonun tasfiye edilmesi durumunda otomatik olarak hesap bakiyesi kullanılı.

Kullanım Örnekleri:

  • İzole Marj: Belirli işlemlere inanıyorsanız ve riskleri ayrı ayrı yönetmek istiyorsanız izole marj kullanabilirsiniz.
  • Çapraz Marj: Birden fazla pozisyonu dengelemek. Marj bakımını basit tutmak isteyenler için çapraz marj daha uygundur.

Marjların Artıları ve Eksileri

İzole Marjın Artıları ve Eksileri 

İşte izole edilen marjın artıları ve eksileri:

Artıları:

  • Belirli bir pozisyon için ne kadar risk almak istediğinizi belirler. Sadece bu miktar risk altında olur, geri kalan fonlarınız korunacaktır.
  • Pozisyonun kâr ve zararını hesaplarken fon miktarınızı kesin olarak bilmeniz kolaylaşır.
  • En kötü senaryoda karşılaşabileceğiniz maksimum kaybı tahmin etmek ve risk yönetimini geliştirmek daha mümkündür.

Eksileri:

  • Sadece belirli bir miktar fonun pozisyonu desteklediği izole marjda, ticareti daha sıkı bir şekilde izlemek gerekir.
  • Pozisyon zarar etmeye başlarsa otomatik olarak bütün hesap fonlarınızı kullanamazsınız; ek fonlar manuel olarak eklenmelidir.
  • Birden fazla izole marjı dengelemek, özellikle çok sayıda pozisyon yönetenler için karmaşık olur.

İzole marj ve Çapraz marj Farkları

Çapraz Marjın Artıları ve Eksileri

Artıları:

  • Çapraz marj, hesaptaki bakiyeyi otomatik olarak kullanarak daha esnek bir teminat tahsisi sağlar. İzole marja göre daha akışkandır.
  • Kazançlı pozisyonlar, kayıp yaşanan pozisyonları dengelemeye yardımcı olur ve riskten korunma stratejilerine destek sağlar.
  • Büyük fon havuzu, tüm bakiyeyi tek bir havuzda birleştirerek tek bir pozisyonun erken tasfiye riskini azaltır.
  • Her bir işlem için ayrı ayrı marj ayarlamak yerine çapraz marj kullanarak birden çok işlemi daha kolay yönetebilirsiniz.

Eksileri:

  • Tüm pozisyonlar aleyhte hareket ederse ve birleşik kayıplar toplam hesap bakiyesini aşarsa, tüm bakiyeyi kaybetme riski mevcuttur.
  • Marj paylaşıldığı için, bireysel işlemlere risk tahsisi yapmak daha zor hale gelir.
  • Kaldıraç etkisiyle daha büyük pozisyonlar açma riski artar ve bu da daha büyük kayıplara yol açabili.
  •  Birden fazla açık pozisyonun karmaşık bir risk profili varsa, toplam riske maruz kalma ölçümü zorlaşır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir