Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$66.005
% 7.07
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 66.005
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Güvenli liman cazibesinin canlanması ile altın 1.650 dolar üzerinde

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Altın fiyatları, ekonomik resesyon risklerinin artması ile sarı metale yönelik güvenli liman talebinin canlanması nedeniyle Pazartesi günü önemli bir destek seviyesinin üzerinde sabitlendi.

Fiyatlar ayrıca, %3’lük düşüşle sarsıcı geçen Eylül ayından sonra bir miktar toparlandı. Külçe fiyatları %7,5 oranında düşerek Mart 2021’den bu yana en kötü çeyrek dönemini geçirdi.

Spot altın 0,2 artışla 1.663,99 dolara yükselirken altın vadeli işlemleri 1.672 dolar civarında yatay seyretti. Cuma günü ABD verileri, enflasyonist baskıların yüksek olmaya devam ettiğini ve Fed’in ne pahasına olursa olsun faizlerde yeni artırım yapabileceğini göstermesine rağmen sarı metal fiyatları pek değişmedi.

Ancak daha fazla faiz artışının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği korkusu, Avrupa ve İngiltere’de patlak veren mali krizle birleşince altın için güvenli liman alımları geldi. Pazartesi günü açıklanan veriler ise Japonya’da iş dünyasındaki hissiyatın üçüncü çeyrekte kötüleştiğini gösterdi.

Külçe altın fiyatları, doların 20 yılın en yüksek seviyelerinden gerilemesinden de faydalandı. Pazartesi günü dolar endeksi büyük ölçüde yatay seyretti.

Sarı metali elde tutmanın fırsat maliyetinin, dünya genelinde faiz oranlarına paralel olarak artmasıyla altın, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında ulaştığı 2022 zirvelerine göre keskin bir düşüş yaşadı.

Bu eğilimin, birçok merkez bankasının inatçı enflasyonla mücadele etmek için faizleri daha da artırmasıyla, önümüzdeki aylarda külçe fiyatları üzerinde baskı yaratması bekleniyor. Bu bağlamda altın, bu yıl %8,3’lük bir düşüşle enflasyondan korunma konusunda büyük ölçüde başarısız olmuş gibi görünüyor.

Yine de özellikle doların daha da zayıflaması halinde sarı metal fiyatları kısa vadede bir miktar rahatlayabilir.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları; Japonya’nın imalat sektöründen gelen olumsuz sinyallerin, kırmızı metale olan talebe ilişkin endişeleri artırmasıyla Pazartesi günü daha da düştü.

Bakır vadeli işlemleri, Eylül ayındaki büyük düşüşünün ardından %0,2 gerileyerek 3,3830 dolara indi.

Japonya Merkez Bankası tarafından yapılan bir anket, ülkedeki büyük imalatçıların üçüncü çeyrekte iş beklentileri konusunda daha az iyimser olduklarını gösterdi ve bu da dünyanın en büyük üçüncü ekonomisindeki endüstriyel eğilimlerin zayıfladığına işaret edebilir.

Bu veriler öncesinde geçen hafta Çin’in paylaştığı PMI rakamları, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki faaliyetlerin baskı altında olduğunu gösterdi.

Bakır fiyatları, artan faizlerin ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratması ve endüstriyel metale olan talebi ciddi ölçüde azaltması nedeniyle bu yıl düştü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir