Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.393
% 2.95
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.393
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Altın 1.800 dolar üzerinde kalmayı başaramadı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Altın fiyatları önceki seanslarda ciddi kayıplar yaşadıktan sonra Cuma günü resesyona dair artan korkuların, birkaç büyük merkez bankasından gelen ve faiz oranlarının zirve yapmaktan uzak olduğuna dair sinyallerle birleşmesiyle sakinleşti.

Sarı metal bu haftanın başlarında ABD’de enflasyonist baskıların hafiflediğine dair işaretlerle bir miktar yükselişe geçerken Fed, ABD’de faizlerin beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapacağını açıkladıktan sonra altındaki bu eğilim hızla tersine döndü. Bunu, ana enflasyonun bankanın hedef aralığının üzerinde seyretmeye devam etmesiyle birlikte Avrupa Merkez Bankasının da (ECB) faizleri artırmaya devam edeceği yönündeki açıklaması izledi.

ABD ve Euro Bölgesi’nden gelen bir dizi ekonomi verisi de her iki ekonominin de yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının boyunduruğu altında mücadele ettiğini gösterdi.

Spot altın 1.776,15 dolar civarında yatay seyrederken altın vadeli işlemleri 1.787,05 dolarda sakin seyretti. Her iki enstrüman da Perşembe günü yaklaşık %2 değer kaybetti.

Sarı metal, yatırımcıların güvenli liman arayışı sayesinde dolarda yaşanan toparlanmanın da etkisiyle bu haftayı %1,1 civarında değer kaybederek bitirecek.

Artan ABD faizlerinin, getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırması nedeniyle altın bu yıl güvenli liman olma özelliğini büyük ölçüde kaybetti. Bu durum, ABD’nin resesyona gireceğine dair artan korkulara rağmen doların piyasanın tercih ettiği güvenli liman olarak altını büyük ölçüde geride bırakmasına neden oldu.

Fed’in yorumlarının merkez bankasının şahin söyleminde bir değişim bekleyen yatırımcıları şaşırtması nedeniyle diğer değerli metaller de bu hafta sert satışlara maruz kaldı. Platin vadeli işlemleri bu hafta %2 değer kaybederken gümüş vadeli işlemleri %1,9 geriledi.

Buna rağmen yatırımcıların çoğu, Şubat ayında Fed’in 25 baz puanlık artış ile daha küçük bir faiz artırımı yapma olasılığını hâlâ fiyatlıyor.

Endüstriyel metaller arasında bakır; Çin’de artan COVID-19 vakalarının, kötüleşen büyüme beklentileriyle zaten sarsılan piyasalara yeni bir belirsizlik katmanı eklemesi nedeniyle bu hafta daha büyük kayıplar yaşadı.

Bakır vadeli işlemleri Perşembe günkü %2,5’lik düşüşün ardından %0,2 yükselerek 3,7843 dolar oldu. Ancak kırmızı metal bu hafta yaklaşık %2,4 değer kaybetme yolunda.

Çin’in ülke çapındaki COVID-19 önlemlerini gevşetmesi, başlangıçta bakıra yönelik talebi artırırken bunun sonucunda vakalarda görülen artış, ülkede yakın zamanda bir yeniden açılma umutlarını hızla ortadan kaldırdı.

Yine de kırmızı metalin, önümüzdeki yıl ülkenin nihai bir şekilde açılmasından faydalanması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir