Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.877
% 1.86
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.877
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Powell’in basın açıklaması öncesinde altın 1.800 dolar civarında seyrediyor

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Altın fiyatları, önceki seanstaki sert yükselişin ardından Çarşamba günü altı ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti. Piyasalar, Fed’in günün ilerleyen saatlerinde faizleri artırmasını ve enflasyonist baskıların hafiflemesini bekliyor.

Külçe fiyatları; ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) enflasyonunun Kasım ayında daha da azaldığını gösteren ve ülkedeki fiyat baskılarının zirveye ulaştığını ve muhtemelen geri çekileceğini gösteren verilerin ardından Salı günü ciddi bir yükseliş gösterdi.

Spot altın 1.809,90 dolar civarında yatay seyrederken altın vadeli işlemleri 1.821,70 dolar civarında işlem gördü. Her iki enstrüman da Salı günü yaklaşık %1,6 yükseldi.

Veriler daha sıkı parasal koşullar, akaryakıt fiyatlarındaki gevşeme ve ekonomik büyümenin zayıflaması bir sonucu olarak TÜFE enflasyonunun Kasım ayında beklenenden daha fazla gerileyerek %7,1’e düştüğünü gösterdi. Bu aynı zamanda son bir yılda görülen en düşük enflasyon rakamı oldu.

Şimdi gözler günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Fed kararına çevrildi. Merkez bankasının faizleri 50 baz puan (bps) artırması bekleniyor.

Ancak piyasalar, merkez bankasının enflasyonun faiz artırım hızını daha da azaltmaya başlamak için yeterince yavaşladığını düşünüp düşünmediğini görmek için toplantıdan sonra Fed Başkanı Jerome Powell’in yapacağı konuşmayı izleyecek.

Risk odaklı piyasalardaki ralli de faiz kararı öncesinde Salı günü yarıda kesildi.

Fed’in bu yıl yaptığı bir dizi sert faiz artırımı, bankanın fiyat baskılarıyla mücadeleyi ana önceliği haline getirmesi nedeniyle metal piyasalarını sarstı. Daha küçük faiz artırımlarına dair herhangi bir işaretin, yakın vadede piyasalara fayda sağlaması muhtemel.

Diğer değerli metaller de Salı günü güçlü artışlar kaydetti. Platin %3,3 yükselirken gümüş %2,2 değer kazandı.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’deki talebe ilişkin belirsizliğin devam etmesi nedeniyle Çarşamba günü düştü. Bakır vadeli işlemleri %0,2 düşüşle 3,8407 dolar oldu.

Kırmızı metal Salı günü de dolardaki zayıflık üzerine yükselirken kısa vadeli talebin durgunlaşacağı endişesi kazançları kontrol altında tuttu.

Çin, şimdiye kadarki en kötü vaka dalgasıyla boğuşuyor ve virüsle bağlantılı bazı kısıtlamaları gevşettikçe vakalarda artış görülmesi bekleniyor.

Ancak arz cephesinde özellikle dünyanın 2 numaralı bakır üreticisi Peru’daki ayaklanmalar nedeniyle kırmızı metal üretimi yakın vadede daralabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir