Kriptolar:
29454
Bitcoin:
$63.376
% 2.23
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.60
Piyasa Değeri:
$2.32 T
% 2.25
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.376
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.32 T

Gözler bugün açıklanacak Fed tutanaklarında

Investing.com – Bugün TSİ 21.00’de FOMC tutanakları açıklanacak. 27 Temmuz’da yapılan toplantıda Fed 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti. Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına devam edilmesinin sebebi yüksek enflasyondu.

ABD’de enflasyon zirveden geriledi

Temmuz toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, enerji maliyetlerinin enflasyonu en çok yükselten kalem olduğunu ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün maliyet hızını azaltabileceğini belirtti. 27 Temmuz’da Brent fiyatı 106 dolardı. Bugün ise fiyat 92 dolarda ve toplantı sonrasında %13’ten fazla düşüş yaşandı. ABD’de enflasyon da son ayda %9,1’den %8,5’e geriledi. Beklenti petroldeki düşüşe bağlı Ağustos’ta da yıllık oranın bir miktar gerilemesi yönünde.

Fed’den hangi mesajlar bekleniyor?

Son toplantıda istihdam sektörünün güçlü olduğunu belirten Powell, Eylül’deki faiz kararında son iki istihdam ve son iki enflasyon oranlarının belirleyici olacağını belirtti. İlk ayda istihdam arttı, enflasyonda ise gerileme oldu.

Komite üyelerinin Eylül için ön görüleri 50 ya da 75 baz puanda ağırlık kazanıyordu. Bu akşam açıklanacak tutanaklarda yine komite üyelerinin tahminleri yakından izlenecek. Ayrıca yılın son iki toplantısını kapsayan Kasım ve Aralık için de mesajlar alınmaya çalışılacak.

Powell’ın ekonomik yavaşlama pahasına enflasyonla mücadele edileceğini söylemesi oldukça şahin bir ifadeydi. Enflasyonu öne çıkaran her açıklama şahin algılanabilir.

Tutanaklar öncesi dolar göstergesinde son durum

Küresel büyüme endişeleriyle son haftada riskli varlıklara talebin azalması, petrol ve emtiada yaşanan düşüş, doların bir ayın en düşüğünden yükselmesini sağladı. Geçen hafta 105 seviyesi altına inen ABD Dolar Endeksi, bugün 106,50’den işlem görüyor. Endekste bu ay içinde test edilen, ancak aşılamayan 106,90 seviyesi direnç olarak izlenirken tutanakların Eylül’de 50 baz puan beklentisini artırması ile gelecek gerilemede 105,50 ilk destek olarak görülüyor.

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir