Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.910
% 2.17
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.910
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

GMX Token nedir?

GMX Nedir

Son zamanların gözde ekosistemlerinden biri haline gelen Arbitrum yaptığı etkinlikler ile hala üstünlüğünü korumakta. Bu yazımızda Arbitrum ekosisteminde en yüksek hacime sahip olan DEX lerden biri GMX’ in ne olduğunu inceleyeceğiz.

Gambit Exchange, kısa adıyla GMX merkeziyetsiz bir spot ve vadeli işlem borsasıdır. GMX sıfıra yakın kayma ve minimum komisyon oranını hedeflemektedir. Borsanın likidite sağlayıcılarını desteklemek için çoklu varlık havuzları mevcuttur. Bu havuzlar gelir kaynağı komisyonlar, kaldıraçlı alım-satım ücretleridir. Likidite sağlayıcıları ve onlar için tasarlanan GLP ve GMX token konusuna ileride değinilecektir.

GMX Token nedir?

Token aynı isimli platformun yönetim ve hizmet tokenıdır. GMX sahibleri ödül ve staking gibi mekanizmalar için bu tokenı kullanabilirler. Staking yapılan GMXler sahiplerine 3 farklı türde dağıtılabilir. İlki, Escrowed GMX (esGMX). Bu tokenlar bir yıllık sürenin ardından gerçek GMX tokenları olarak dolaşıma girer. Bunun için yetkilendirme dönemi başlatılacak. EsGMX tokenları için GMX ve ya GLP tokenları rezerve edilecektir.

Diğer tür ise Multiplier Points‘dir (MP). Bu tür ise token sahibini token enflasyonundan korumak amaçlıdır. 100% APR oranına sahip MP sayesinde sahip yatırdığı miktarı bir yıllık sürede 2 katını kazanır. Bunları GMX tokenına dönüştürmek isterse sahip olduğu puanlar yakılacaktır. Stakingden kazanılan bir diğer tür ödül ise ETH ve AVAX ödülleridir. Komisyon ücretleri ve kaldıraçlı işlemlerden alınan kazançların 30%u ETH ve AVAX ödüllerine ayrılacaktır.

GMX tokenlarının ana ağı Arbitrum ağıdır. Köprüleme yoluyla Ethereum ve Avalanche arasında geçiş yapıla bilir. Fakat bunu güçlü bir neden olmadıkça yapılmamasını tavsiye ederiz. Nedeni ise güvenliktir. Arbitrum ağından çıkarılan tokenlar 7 güne kadar erişilemeyecektir. Bekleme süresi çoğu zaman 7 güne kadar sürmez. Bu maksimum tarih. Arbitrum ile Avalanche arasında köprüleme yapmak için Synapse Protocol‘ü kullanabilirsiniz.

GMX Likidite destekçisi: Taban Fiyat Fonu

GMX tokeninin ETH ve GLP üzerinde likidite sağlayıcı fonu mevcut. Fon iki şekilde büyür. GMX/ETH çiftinin işleminden gelen ücretlerin GLPye dönüştürülüp fona yatırılması ve fon alımlarından gelen ücretlerin 50%sinin buraya yatırılması ile.

Bu fon staking ödüllerinin de karşılanması için mevcut. Ayrıca fon Bug Bounty (hata ödüllendirilmesi) paylarının verilmesi için de kullanılabilinecektir.

GMX Token GLP Pool
GLP havuzunda tutulan varlıklar ve oranları

Gambit Exchange (GMX) güvenilirmi?

Gambit Exchange yazılımı şuana kadar 2 denetim şirketinin incelenmesinden geçti. 20 Nisan 2021 ABDK Consulting, Eylül 2022 tarihinde ise Quantstamp tarafından denetlenmiştir.

Yol haritası

20 Mayıs 2022 güncellemesi ile yol haritasında da değişiklikler ve eklemeler yapıldı.  Ekip tarafından ise son tarih belirtilmedi. Açıklanan plan şu şekilde:

  • Platform izlenilmesinin geliştirilmesi

Koruma katmanları ve RPC gözlemlemeleri artırılacak. Buda olası sorunlara daha hızlı yanıt vermeğe yardım edecek.

  • Operasyone güvenliğin artırılması

Site önemli ölçüde büyüdüğünden buna da ihtiyaç artmış durumda. Sunuculara ve Domain Servislerine yeniden bakılmasını gerektiriyor.

  • Sentetik pazarların desteklenmesi

Teknik kısımlardan sonra en önemli taraf ürün ve kullanıcı deneyiminin geliştirilmesidir. X4 güncellemesi ile birlikte PvP AMM modeli entegrasyonu gerçekleştirildi. Bu model ticaret alanını daha genişletmek için tasarlanmıştır. Sentetik varlıkların GMX tarafında aktif hale getirilmesi borsanın nihai hedeflerinden biridir.

  • X4 protokolü iyileştirilmesi ve yan zincir entegrasyonu

Yan zincirlerin borsaya entegrasyonu için ana hedeflerden biri de X4 protokolünün inşasının tamamlanmasıdır. Ekip bu görevin sentetik varlıklardan bile daha önemli olduğunu vurguladı. X4 protokolü tamamlanmazsa, yeni zincirlerin entegrasyonu da gerçekleşemez. Bu da yeni kullanıcının dahil edilmemesi ile sonuçlanır.

Ekipbin belirtdiğine göre şuan çalışma ağırlığı sentetik varlıklar tarafında. Fakat yeni bir zincir gerekli olduğu zaman başlatılması da mümkün olacaktır.

  • Kullanıcı arayüzü geliştirmeleri

Pozisyon paylaşımı, ticaret görünümü ve geçmişi iyileştirmeleri, bir dakikalık çizelgeler, çeviri.

GMX Tokenomiksi

GMX Tokenin toplam arzı 8,998,773 adettir. CMC verilerine göre maksimum arz bulunmuyor. Ekibin yayınladığı dökümantasyonlarda ise bu say 13.25 milyon olarak gösterilmektedir. Toplam arzın tümü dolaşımda. Market Cap ise 620,814,573$ durumunda.

GMX Token Distribution
GMX İlk Token dağılımı

GMX Token nereden satın alına bilir?

GMX Token Binance, Kucoin, OKX, ByBit, Huobi, Gate.io, BitGet, MEXC  gibi borsalardan satın alınabilir. TraderJoe, Uniswap, SushiSwap gibi DEX lerde de mevcut.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir