Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.511
% 0.50
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.511
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Arbitrum nedir?

Arbitrum nedir

Arbitrum Ethereum ağında artan talepten dolayı işlemlerde yaşanan gecikmeler ve yüksek gas ücretlerine bir çözüm olarak Offchain Labs tarafından geliştirilen bir katman-2 ölçeklendirme çözümüdür. 

Optimistic Rollup teknolojisini kullanan Arbitrum, güvenilir bir şekilde, yüksek verim ve düşük maliyetli akıllı sözleşmeler oluşturulmasını sağlamaktadır. Ethereum’da olduğu gibi, Arbitrum kullanılarak oluşturulan merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) Solidity programlama dilinde yazılmaktadır bu da Ethereum Virtual Machine (Ethereum Sanal Makinesi, EVM) ile uyumluluk sağlamaktadır. 

DApp’lerini Arbitrum aracılığıyla çalıştırmayı seçen geliştiriciler, kendi doğrulayıcılarını seçebilirler. Arbitrum’un doğrulayıcı yapılandırması sayesinde node’lar(düğümler) arasında daha az iletişim gerekir. Bu da işlem hızını artırıp siber saldırılara karşı önlem sağlamaktadır. 

Platformun ayrıca Arbitrum Virtual Machine (AVM) adı verilen kendi özel sanal makinesine sahip. Bu sanal makine, Arbitrum akıllı sözleşmelerinin yürütme ortamı olarak çalışılmakta. 

Optimistic Rollup nedir? 

Rolluplar blok zincir üzerindeki veriyi yığınlar haline getirerek off-chain(zincir dışı) olarak işler ve işlenen veriyi kısaltarak katman-1!e gönderir. Bu şekilde blokchain üzerindeki işlem yükünü üstlenir ve işlemlerin hızlanmasını sağlar buna da “ölçeklenme” denir. 

Optimistic Rollup’lar; fraud proofs (dolandırıcılık kanıtları) adı verilen bir sistemi kullanırlar. Optimistic, rollup’larda; yığın haline getirilen işlemlerin öncelikle “doğru” olduğu kabul edilir. Eğer işlemler gerçekten doğruysa sistem olduğu gibi işler. 

Eğer işlem hatalı ise hatalı işlemi yapan cezalandırılır. Hata tespiti yapan ise ödüllendirilir. Bu sisteme de “uyuşmazlık çözümü” denir. Optimistic Rollup teknolojisi kullanan önemli projeler içinde; Optimism, Arbitrum ve Boba Network gibi önemli platformlar bulunmakta. 

Arbitrum nedir

Arbitrum Nitro 

Arbitrum nitro,  Arbitrum ana ağına yapılacak yeni güncellemeye verilen isimdir. Bu güncelleme ile beraber maliyetler düşürülürken ağın işlem sayısı da arttırıldı. 

Arbitrum Bridge 

Arbitrum One Bridge sayesinde kullanıcılar Ethereum için bir Katman 2 ölçekleme çözümü sayılan Arbitrum One’a ERC-20 token’ları göndermektedir. 

Adım adım kullanımı ve token transferinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak için videomuzu izleyebilirsiniz.

Proje Geliştiricileri: 

Offchain Labs, Ethereum ölçekleeme çözümleri üreten bir şirkettir. Şirketin kadrosunda Ceo olarak Steven Goldfeder Ve kurucu ortak olarakta Harry Kalodner bulunmakta. Operasyon Sorumlusu ise Daniel Silverberg’tir. Şirket topla 123 milyon dolar fon almıştır. Yatırımcılar arasında Lightspeed Venture Partners, Coinbase Ventures, Pantera, Compound ve Blocknation yer alımakta. 

Arbitrum ekosistemi: 

Arbitrum ekosisteminde birçok proje bulunmakta bu projelerden piyasa değerine göre en çok revaçta olanlar, GMX (GMX), Synapse (SYN), TreasureDAO (MAGIC) ve Dopex (DPX)’tir. 

Arbitrum hakkındaki tüm haberleri ,duyuruları ve analizleri telegramyoutube ve twitter kanallarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz. 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Arbitrum nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: DEX Trader Joe, Arbitrum'da Kullanıma Açıldı | Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir