Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.691
% 1.21
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.691
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

FTX nasıl çöktü? Kurucusu açıkladı

Investing.com – FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried borsa çalışanlarına yazdığı mektupta hem özür diledi hem de borsanın neden çöktüğünü açıkladı.

Dün Sam Bankman-Fired tarafından FTX çalışanlarına gönderilen mektup, basına yansıdı. Block’un haberine göre Bankman-Fried, kaleme aldığı yazıda FTX’in çöküşünün bir dizi olumsuzluğun bir araya gelmesiyle gerçekleştiğini söyledi.

FTX’in eski CEO’su, sürecin Terra ekosisteminin çöktüğü Mayıs ayında başladığını, bu olayı kredilerin temin edilememesinin takip ettiğini ve son olarak kullanıcıların toplu fon çekim taleplerinin şirketinin sonunu getirdiğini dile getirdi. Bu olumsuzlukların yanında bir itirafta bulunan Fried, şirketin zayıf marj ve risk yönetiminin FTX’in iflasa sürüklenmesinde katkısı olduğunu dile getirdi.

FTX’in çöküş sürecini detaylı şekilde aktardı

Bankman-Fried, yılın ikinci yarısında FTX’in 60 milyar dolarlık teminatına karşılık 2 milyar dolar borcu ile sağlam bir finansal yapıya sahip olduğunu söyledi. Ancak kripto piyasasındaki sert çöküşle birlikte şirketin teminat değeri hızla eriyerek yarıya düştü. Bu arada piyasadaki olumsuz ortam şirketin maliyetlerinin artmasına neden oldu ve FTX’in borçları, kısa sürede 8 milyar dolara kadar yükseldi. 

Kasım ayına girildiğinde ise borsanın teminatı, 17 milyar dolara kadar çekilmişti. Bankman-Friead, “saldırı” olarak adlandırdığı olayın yaşanmasının ardından hızlı çekim talepleriyle teminatı miktarının 9 milyar dolara kadar gerilediğini aktardı.

Diğer yandan Bankman-Fried’in FTX’in çöküşünü detaylandırdığı açıklamasında borsanın bağlı şirketi Alameda Research’e aktarıldığı iddia edilen müşteri fonlarından bahsetmemesi dikkat çekti. Ayrıca FTX’in eski CEO’su açıklamada müşterilere ait kripto paraların aynı şekilde kalması gerekirken neden daha az likit olan kripto varlıklarla desteklendiği konusuna da değinmedi.

İflas kararını baskı altında aldığını söyledi

Sam Bankman-Fried, son olarak yaşananlar konusunda çok üzgün olduğunu söyleyerek iflas kararının kendisine ait olmadığını ve bu kararı, yoğun baskı altında aldığını söyledi. 11 Kasım tarihinde iflas başvurusuyla birlikte istifa eden Bankman-Fried’ın şu an FTX ile bir bağlantısı bulunmuyor. Yazdığı mektubu ise şirketin Slack hesabına erişimi olmadığından başka bir çalışan aracılığıyla ilettiği biliniyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir