Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

ECB’nin şahinliği doları düşürdü

ABD doları, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) gelen şahin yorumların yatırımcıları küresel faiz artırımı beklentilerini yeniden değerlendirmeye sevk etmesinin ardından Cuma günü Avrupa ticaretinde sert bir düşüş yaşadı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %1,1 düşüşle 108,585 seviyesinden işlem görürken hafta başında 110,79 ile 20 yılın en yüksek seviyesine tırmandıktan sonra haftayı %0,6’lık bir düşüşle bitirmeye yöneldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü merkez bankasının enflasyonu kontrol etme amacına “güçlü bir şekilde bağlı” olduğunu yineledi ve bu duruş, piyasanın ABD merkez bankasının bir sonraki toplantısında faizleri 75 baz puan artıracağına olan inancını büyük ölçüde pekiştirdi.

Ancak bu yorumlar büyük ölçüde bekleniyordu ve ibreyi değiştiren şey, ECB’nin şahin duruşu oldu.

Perşembe günü ECB, temel faiz oranlarını daha önce görülmemiş bir şekilde 75 baz puan artırdı ve blok muhtemel bir kış resesyonuna doğru ilerlese bile enflasyon ile mücadeleye öncelik vererek daha fazla artışa işaret etti.

Şahin duruş, dolardaki uzun rallinin ardından ciddi bir kâr realizasyonuna neden oldu ve Fed dışında da diğer merkez bankalarının, enflasyonu dizginlemek için agresif bir artırıma gittiğinin anlaşılmasıyla bazı yatırımcılar pozisyonlarını dengelemeye çalıştı.

EUR/USD hafta başında 0,9863 ile 20 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra tekrar 1 dolara doğru tırmanarak %1 artışla 1,0091 seviyesine yükseldi.

Yatırımcılar ayrıca 27 üyeli bloğun bölgesel enerji krizine vereceği yanıtı görüşmek üzere bir araya geleceği Cuma günkü AB zirvesine odaklı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Perşembe günü yaptığı açıklamada Avrupa’nın enerji krizi nedeniyle “sanayisizleşme ve ciddi toplumsal huzursuzluk riski” ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

GBP/USD %1 artışla 1,1616 seviyesine yükselerek son bir ayın en iyi günlük sıçramasını gerçekleştirdi ve Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından yaşanan düşüşü telafi etti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın, Cuma günü Başbakan Fumio Kishida ile yaptığı görüşmenin ardından yendeki hızlı hareketlerin istenmeyen bir durum olduğunu belirterek para biriminin 24 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi üzerine son zamanlarda yapılan sözlü uyarılara yenisini ekledikten sonra USD/JPY, %1,2 düşüşle 142,31 seviyesine geriledi.

Riske hassas AUD/USD 1,4 artışla 0,6845’e yükselirken USD/CNY çifti, Cuma günü Çin’deki enflasyonun Ağustos ayında azaldığını gösteren verilerin, Çinli yetkililere para politikasını uygulamaya devam etmek için alan açmasının ardından %0,5 düşüşle 6,9264’e indi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir