Kriptolar:
29677
Bitcoin:
$61.465
% 2.51
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.56
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 1.88
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.465
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.30 T

COVID-19 endişeleri nedeniyle bakır zayıf kalırken altın haftayı zararla kapatma yolunda

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan Çin’in, COVID-19 kısıtlamalarını azaltmayı planladığı yönündeki spekülasyonları çürütmesinin ardından piyasalar, yavaşlayan talebe ilişkin endişeler karşısında arza daralma olduğuna dair işaretleri değerlendiriyor. Bu ortamda bakır fiyatları Cuma günü yatay seyretti.

Fed tarafından atılan şahin adımlar, doların güçlenmesiyle metal piyasalarının haftayı düşüşle kapatmasına neden oldu.

Çin’in sağlık idaresi, Perşembe günü COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasına olan bağlılığını yineleyerek ülkenin, bu katı politikayı Mart 2023’e kadar kaldıracağı yönündeki son spekülasyonları reddetti. Yorumlar aynı zamanda ülkede artan vakaların bazı büyük şehirlerde tekrar hareket kısıtlamalarına neden olduğu bir ortamda geldi.

Bakır vadeli işlemleri önceki seansta %1,4 düştükten sonra 3,4220 dolar seviyesinde yatay seyrediyordu. Ayrıca bu hafta %0,3 değer kaybetme yoluna girmişti.

Kırmızı metal fiyatları; bu yıl Çin’de yavaşlayan ekonomik faaliyetlerin, ülkenin metal talebini düşüreceği endişesiyle sert bir düşüş yaşadı. Küresel resesyon korkuları da ekonomik faaliyetlerin artmasından yararlanma eğiliminde olan metal üzerinde baskı yarattı.

Ancak kırmızı metal fiyatları önümüzdeki aylarda arzın daha da daralmasından faydalanabilir. Peru’daki büyük bakır madeni Las Bambas, yerli toplulukların kısa süre önce başlattığı ablukalar nedeniyle bu hafta faaliyetlerini durdurmaya başladı.

Bu durumun, dünyanın en büyük bakır madenindeki grev ve Rus üreticilere yönelik yaptırımlar ile birleştiğinde önümüzdeki aylarda bakır arzını daraltması bekleniyor.

Yine de artan faiz oranları ve ABD dolarındaki güçlenmenin, önümüzdeki aylarda metal piyasalarını baskı altında tutması bekleniyor. Faiz oranlarına çoğu metalden daha duyarlı olan altın, Fed’in faizleri artırması ve parasal sıkılaştırmaya devam etme sinyali vermesinin ardından bu hafta yaklaşık %1 değer kaybetme yolundaydı.

Spot altın Cuma günü %0,1 artışla 1.631,88 dolara yükselirken altın vadeli işlemleri, %0,2 artışla 1.633,75 dolara yükseldi. Her iki enstrüman da Fed hamlesinin ardından bu hafta bir dizi sert düşüş yaşadıktan sonra bir nebze toparlandı.

Fed’in faiz artırımları, sarı metali elde tutmanın fırsat maliyetinin artmasıyla bu yıl altında sert kayıplara neden oldu.

Şimdi gözler, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ve istihdam piyasasında esneklik göstermesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Bu durum Fed’e, bankanın bu hafta işaret ettiği gibi, faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için yeterli ekonomik alanı sağlayabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir