Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.425
% 0.81
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.425
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Coinmuhendisi-ARPA AMA Özeti

Arpa

Coinmuhendisi- ARPA im AMA Özeti

24 Şubat 2022 tarihinde Coinmuhendisi olarak  AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz ARPA proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı ve proje hakkında bilgiler verdi.

AMA  içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz ARPA proje yetkilisi şunları aktardı.

Benim adım Felix Xu, ARPA’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su. Bilgisayar bilimleri ve yapay zeka araştırmalarıyla tanınan bir kolej olan New York Üniversitesi’nde Finans, Bilgi Sistemleri bölümlerinden mezun oldum.ARPA’yı kurucu ortaklarımla birlikte 2018’de kurdum ve gizliliği koruyan hesaplama üzerinde çalışıyoruz ve en son doğrulanabilir rastgele sayılar üzerinde çalışıyoruz.

Sizler beni Twitter adresim ile takip edebilirsiniz: ”https://twitter.com/felixmxu/

Arpa’nın kanallarına katılmak isteyenler olursa linkler 👇

Arpa Offical Telegram: https://t.me/arpa_community

Arpa Türkiye Telegram: https://t.me/Arpa_Turkey

Arpa Official Twitter : @arpaofficial

Arpa Türkiye Twitter: @ArpaTurkey

 

Ama etkinliğimiz Coinmuhendisi olarak ARPA proje yetkilisine sorduğumuz bazı giriş sorularıyla başladı ve sorulan soru ve verilen cevaplar şu şekilde:

S1: ARPA Ağı Nedir? 2018’de kurulduğunda ARPA Chain olduğunu anlıyorum, yeniden markalaşmanın arkasındaki hikaye nedir?

C1: ARPA Network izinsiz bir hesaplama ağıdır. Güvenli bir şekilde Eşik BLS İmzaları (TSS-BLS) oluşturabilir ve birçok blockchain uygulamasının altyapısı olarak hizmet edebilir.

Hepimiz dijital imzanın blockchain için gerekli olduğunu biliyoruz, çünkü işlemlerin doğru bir şekilde doğrulanmasının önemi konusunda hemfikiriz. Büyük ölçüde, bir şifreleme algoritmasının ne kadar güvenli ve verimli olduğu ile ilgilidir. ARPA’nın uzmanlaştığı da budur.

Gerçekten de, 2018 yılında kurulduğunda, gizliliği koruyan Çok Taraflı Hesaplama (MPC) ağı olan ARPA Chain olarak biliniyorduk. Mainnet, geçtiğimiz yıllarda 224.000’den fazla hesaplama görevini tamamlamıştır. Kısa bir süre sonra, MPC’nin alt kümesi Eşik İmza Şemasının hedefimize daha iyi hizmet edebileceğini gördük, bu nedenle, MPC ve diğer kriptografideki zengin deneyimimizle, geçen yılın sonlarında TSS-BLS ARPA Ağı’na döndük.

Borsa ortaklarına gelince, ARPA Coinbase, Binance, Binance TR, Kraken, Huobi, Bithumb, Upbit, KuCoin ve diğerleri dahil olmak üzere birçok saygın platformda işlem görmektedir.

S2: ARPA’nın Eşik BLS’si diğer imza şemalarından hangi şekillerde farklı olacak şekilde tasarlanmıştır ve hangi özellikleri ve avantajları sunar?

C2: ARPA’yı öne çıkaran birçok özellik vardır.
Blockchain ile uyarlanabilir. TSS-BLS aracılığıyla merkezi olmayan kurcalamaya karşı korumalı bir imza oluşturmanın yanı sıra, ARPA Network güvenilir bir yayın kanalı ve koordinasyon sağlamak için blok zincirlerle entegre edilebilir.

Verimi artırmak için benzersiz gruplandırma mekanizması. ARPA, BLS hesaplama görevlerini paralel olarak gerçekleştirebilen birden fazla dinamik düğüm grubuyla tasarlanmıştır, bu da yalnızca duyarlı hizmetleri garanti etmekle kalmaz, aynı zamanda birçok TSS ağının karşılaştığı sorunu da ele alır – yavaştır.

İzinsiz. ARPA geliştiricilere, Web3 oluşturucularına ve düğüm operatörlerine tamamen açıktır. TSS-BLS gibi kriptografi, yüksek bariyerli üst düzey bir bilgisayar bilimi alt alanıdır. Ancak hizmetimizi geliştiriciler ve inşaatçılar için ücretsiz olarak sunmak istiyoruz. Ayrıca, ARPA herkesi düğümleri çalıştırmaya davet etmek için tasarlanmıştır.

Özelleştirilebilir. ARPA, TSS-BLS tasarımını hem infra hem de uygulama katmanlarını göz önünde bulundurarak araştırır ve geliştirir. Bu, ağın, işlev ve güvenlikteki farklı taleplerle başa çıkmak için farklı dApp üreticileri için esnek imza politikaları ve modülerleştirme özellikleri sunabileceği anlamına gelir.

S3: Bu özelliklerle, ARPA Ağı hangi kullanım örneklerini veya dApp’leri kolaylaştırabilir?

C3: Çok güzel bir soru. Dürüst olmak gerekirse, ARPA’nın kendisi daha ziyade bir to-D (geliştirici) aracıdır.
Bununla birlikte, kriptografinin blok zincirinin temeli olduğu göz önüne alındığında, fikir birliği katmanından uygulama katmanına kadar her Web3 oluşturucu tarafından temelde, güvenli, gizliliği koruyan ve doğrulanabilir bir imzaya ihtiyaç vardır.

Sadece bazılarını adlandırmak için: Kurcalama çatısı rastgele sayı üreteçleri, anahtarsız cüzdanlar, merkezi olmayan saklama projeleri, zincirler arası köprüler, meta verse, DeFi ve ötesi – tüm bu uygulamalar açıkça büyük bireysel kullanıcıları hedef alıyor.

Aslında, ARPA Network geliştirme ile birlikte, ARPA’yı bir infra – Randcast olarak kullanan ilk D-to-C uygulamasını da oluşturuyoruz. Birçok to-C projesi tarafından yaygın olarak kullanılabilen doğrulanabilir bir Rastgele Sayı Üretecidir (RNG). (Chainlink’in VRF’si gibi, ancak daha düşük maliyet, daha güçlü performans ve güvenlik ile.)

S4: ARPA Network’ün ilk vitrini Randcast hakkında daha fazla bilgi edinin – doğrulanabilir Rastgele Sayı Üreteci (RNG). Nasıl çalışır ve hangi pratik uygulamalara sahiptir?

C4: Gerçek rastgeleliğin sadece fiziksel dünyada var olduğunu biliyoruz ve yaşamlarımız nihayetinde bizi olduğumuz gibi tanımlayan iyi ya da kötü sürprizlerle doludur. Fiziksel dünya gibi, rastgele sayılar Metaverse ve Web3 dünyasında da her yerde bulunur ve gereklidir. Her şey tarafsız, şeffaf kurallar koymakla ilgilidir.

Aslında, rastgelelikle garanti edilebilen adalete ihtiyaç duyan birçok günlük (elbette kripto yerli) senaryo vardır. Birkaç isim vermek gerekirse:

Oyunlar
Avatar/karakter/öğe özellikleri
PVP oyunları için eşleştirme oyuncuları
Harita/seviye oluşturma
Etkinlik sonuçları
Kehanet
NFT’ler
NFT serisindeki nadir özellikler
NFT beyaz listeye alma piyangosu
Blockchain Konsensüsü
Doğrulayıcı düğüm seçimi
Zincirler için modüler rastgele bir işaret
Pazarlama Kampanyaları ve Topluluk
Kapılı bir toplulukta rastgele eşantiyonlar ve piyangolar
Topluluk katılımına, token staking veya diğer ağırlıklandırma metriklerine dayalı olarak kazananların rastgele seçilmesi
DAO Yönetişimi
Atina Demokrasisi (hakların eşitliği)
Tahsis / Sıralama (Jüri Üyesi Seçimi)
Ayrıca, piyangolar, kriptografi ve şifreleme ve üretici sanatlar için RNG’ye ihtiyaç vardır. Ve keşfedecek daha çok şeyimiz olduğuna inanıyorum. Daha da önemlisi, Randcast birden fazla blok zincirine uyarlanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
S5: ARPA Network ve Randcast’in yol haritasını ve mevcut geliştirme ilerlemelerini paylaşabilir misiniz?

C5: İşler çok iyi gidiyor.

ARPA Ağı’nın dahili gelişimi devam etmektedir; Public testnet ve mainnet, bu yıl 1. çeyreğin sonlarından 2. çeyreğin başlarına kadar planlanıyor.
Randcast’e gelince, Demo sürümü Q2’nin sonlarında planlanıyor, ARPA mainnet lansmanından hemen sonra piyasaya sürülecek.
Ayrıca RockX, InfStones, Figment, Binance gibi önde gelen düğüm sağlayıcılarıyla da ortaklık kuruyoruz.

Coinmuhendisi tarafından proje kapsamında sorulan ve ARPA yetkilisi tarafından cevaplanan soruların ardından etkinlik kapsamında Twitter kullanıcıları ve Telegram kullanıcıları arasından 10 kişinin soruları seçildi ve ARPA yetkilisi tarafından sorular cevaplandı.


TWITTER SORULARI

S1: Arpa ekibi olarak Türkiye’deki gençlerle sosyal topluluk toplantıları yapıyor musunuz? Katman 2 projeleriyle mi çalışıyorsunuz? (@asafefeyilmz)

C1: Evet, ETH İstanbul sırasında bazı partilere ev sahipliği yapmayı planlıyoruz ve ARPA Randcast için tüm EVM uyumlu blok zincirlerle işbirliği yapabiliriz.

Umarım bu yıl bir kereden fazla yüz yüze görüşebiliriz!

S2: Arpa Chain’in güvenli çok taraflı hesaplama (MPC) teknolojisinin nasıl çalıştığını ve farklı güven seviyelerine sahip taraflar arasında güvenli ve özel veri paylaşımına nasıl izin verdiğini açıklayabilir misiniz? (@xnlr666)

C2: Şu anda çabalarımızın çoğu, çok taraflı hesaplamanın bir alt alanı olan eşik imza şemalarındadır.

Temel olarak TSS, özel anahtarı düğümlere parçalara ayırır ve düğümler BLS kısmi imzası gönderdiğinde, dapp’lerin akıllı sözleşmeden arayabileceği rastgele sayılar oluşturur.

S3: Bir düğümü çalıştırmak için bizi neler bekliyor, hangi koşulları yerine getirmeliyiz ve her bilgisayara bir düğüm kurabilir miyiz? Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz? (@denizsvr_87)

C3: Mainnet lansmanından sonra hesaplama düğümleri özelliklerini tanıtacağız. Hesaplama düğümlerinin belirli miktarda ARPA belirteci yatırması gerekir.Bununla birlikte, normal kullanıcıların ARPA’larını kolayca stake etmeleri için topluluk staking programını da tanıtacağız.Chainlink staking programına benzer olacak.

S4: Bu günlerde, “ödüllü testnet” ifadesini çok sık duyuyoruz. Arpa’nın böyle bir faaliyeti var mı? Evet ise, bize detayları anlatır mısınız? (@rifatturan19)

C4: Muhtemelen teşvik edilmiş testnet’i kastediyorsunuz.Erken kullanıcılar için bir dizi ödül sunacağız, ancak büyük olasılıkla testnet için değil, Mainnet’imiz için.

S5: ARPA ağı, ECDSA şemasını kullanan diğer altyapılardan daha hızlı hale getirmek için hangi sistemi kullanıyor? Diğer altyapılardan daha hızlı olmayı nasıl başarıyorsunuz? (@Ender3844)

C5: Güzel soru! BLS imzası birçok açıdan ECDSA’dan üstündür.İlk olarak, BLS deterministiktir ve BLS de toplanabilir.ısacası, eşik BLS, eşik ECDSA’dan çok daha iyidir.

TELEGRAM SORULARI

S1: Ağların çalışması için Düğümlere ihtiyacı vardır. Bu bağlamda, ARPA’da Düğüm Doğrulayıcı olabilmek için ne tür gereksinimleri karşılamamız gerekiyor. ARPA’da Düğüm Doğrulayıcı olarak ne düzeyde gelir elde edebiliriz? Ayrıca, Düğüm Doğrulayıcı olmanın avantajları nelerdir? (@Machud_Habib)

C1: Bahsettiğim gibi, hesaplama düğümlerimizin özelliklerini yayınlayacağız, lütfen bizi izlemeye devam edin!

Evet, bir düğüm çalıştırarak iyi bir gelir elde edebileceksiniz.
S2: STAKING, kullanıcıları çekmek ve onları uzun vadeli tutmak için stratejilerden biridir. Peki projenizin staking programı var mı?(@finally_ama)

C2: İyi soru, hesaplama düğümleri kurmaya aşina olmayan normal kullanıcılar için topluluk hisselerimiz olacak. APY iyi olmalı.

S3: $ARPA belirtecinin işlevselliği ve tokenomikleri nedir? Staking yapmak, yatırımcıları elde tutmak ve projenizdeki kullanıcıları ödüllendirmek için uygun bir seçenek mi? Şu anda üzerinde çalıştığınız proje için ürün geliştirme açısından en büyük umutlarınız neler?(@SitiAis78940034)

C3: ARPA belirteci bir hesaplama görevi ödülü, hizmet ücreti, staking depozitosu ve çok daha fazlası olarak hizmet edecektir. Hem ARPA Network hem de Randcast’in birden fazla blok zincirine entegre olacak şekilde tasarlandığını unutmayın, bu nedenle gelecekteki ARPA yardımcı programını yalnızca ARPA Network ekosistemiyle sınırlamayacağız.

S4: Tüm yatırımcılar şu anda güvenliği gerçekten önemsiyor. Ne yazık ki, saldırıya uğramış birçok proje var. Güvenliği en üst düzeye çıkarmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?(@kadioh)

C4: Evet, kapsamlı bir denetimden geçeceğiz.

S5: Hangi çoklu zincir ağlarını destekliyorsunuz?(@Abraham4320

C5: EVM uyumlu blok zincirlerinin çoğunu destekleyeceğiz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir