Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.963
% 3.46
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.963
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Bu hafta yurt içinde öne çıkan 5 gelişme

Bu hafta yurt içinde ekonomi ve siyaset cephesinde hareketli bir hafta oldu. Önemli gelişmeleri 5 maddede okuyucularımız için özetledik.

1. Enflasyon gündemin ilk sırasında yer aldı

Bu hafta İTO, İstanbul enflasyonunu TÜİK ise ülke genelindeki enflasyonu açıkladı. İki enflasyon oranı arasındaki fark rekor yüksek seviyeye çıkarken dikkat çeken taraf ise üretici maliyetleri oldu. Üretici enflasyonu Ekim 2021’e göre %157 oranında arttı. ÜFE-TÜFE farkına bakıldığında üreticinin kendi enflasyonunu tüketiciye neredeyse yarısı kadar yansıttığı görülüyor.

Enflasyon oranını değerlendiren Merkez Bankası, üretici fiyatlarındaki artışta hem yansımaya devam eden maliyetlerin hem de son ayda artan enerji fiyatlarının etkili olduğunu belirtti.

Gıda enflasyonu zirvede

Türk-İş gıda enflasyonunun bir yılda %135 arttığını açıkladı. İTO, İstanbul’da gıda enflasyonunun %108’e çıktığını belirtirken TÜİK verilerine göre de bir yılda gıda fiyatlarındaki artış %100’e yaklaştı.

Merkez Bankası da enflasyon değerlendirme raporunda en gıdada artış olduğunu, gıda grubu içinde de taze meyve ve sebzenin ilk sırada olduğunu belirtti.

Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmini %65.

2. İthalattaki artış ihracatı ikiye katladı

Ticaret Bakanlığı, Ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

İhracat, Ekim 2021’e göre %2,8 oranında artışla 21 milyar 298 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 10 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre %15,4 oranında yükseliş oldu. 2021’in il 10 ayında 209 milyar 450 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

İthalat, geçen yıla göre %31,9 oranında artışla 29 milyar 303 milyon dolara yükseldi. 10 aylık dönemde geçen yıla göre ithalat %39,5 oranında artışla 300 milyar 553 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracatta en çok ham madde ve tüketim malları yer alırken ithalatta ise ara malı ve sermaye malları ilk sırayı aldı.

3. Merkez Bankası bu yıl altın rezervinde dünyada ilk sırada

Dünya Altın Konseyi’nin çeyreklik verilerine göre, 2022’nin 3. çeyreğinde TCMB, 31 ton altın alımı yaptı. Yılın il 9 ayında ise 95 ton alımı yaparak toplam altın rezervini 489 tona çıkardı. Bu rakam toplam rezervlerin %29’una tekabül ediyor.

Son dönemde sıklıkla gündeme gelen altın rezervleri, yılın 4. enflasyon sunumunda da Başkan Kavcıoğlu’na soruldu. Kavcıoğlu, sürecin Eski Hazine Bakanı Berat Albayrak döneminde altınların ekonomiye kazandırılması hedefiyle ülkeye getirilmeye başladığını belirtti ve rezervlerin daha da artacağını söyledi.

4. “Enflasyon yıl başından sonra düşecek, diğer merkez bankaları da faiz indirmeye başlayacak”

Bu hafta çeşitli etkinliklerde ve televizyon programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt içinde enflasyonun yeni yıl itibarıyla düşüşe geçeceğini söyledi. Bu düşüşte baz etkisi ve alınan önlemlerin yanında Rusya ile enerji konusunda yapılacak fiyat görüşmelerinin de olumlu etkisi olacağını belirtti.

Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde uygulanan büyüme odaklı stratejinin dünyada dikkat çektiğini söyleyen Erdoğan, birçok kişi ve kurumların faiz sebep enflasyon sonuç görüşüne döndüğünü, yılbaşından itibaren dünyada faizlerin düşürülmeye başlayacağını ifade etti.

5. Orta gelirliye özel konut projesi hazırlanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu hafta parti grup toplantısı çıkışında gazetecilere yeni bir hazırlık içinde olduklarını açıkladı. Detayların bu ay içinde kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Bakan Kurum, orta gelirli için 81 ilde 100 bin konut projesine başlanacağını, faizlerin düşük, vadenin ise uzun olacağını ifade etti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir