Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.607
% 0.67
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.607
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Bitcoin’in Yükselişi, ABD Dolarını Tehdit Ediyor !

Bitcoin

Morgan Stanley‘in Dijital Varlıklar Başkanı Andrew Peel, Bitcoin konusunda uyardı. CBDC algılanması ve kullanımında yaşanan dönüşümün, ABD dolarının liderliğini sarsabileceği konusunda ikazda bulundu.

Dijital varlıkların, özellikle Bitcoin’in algılanması ve kullanılmasındaki “yenilikçi dönüşüm“, Wall Street yatırım bankası Morgan Stanley’nin merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler), ABD dolarının küresel para birimi olarak egemenliğine meydan okuması konusunda uyarılmasına yol açıyor.

Morgan Stanley‘in Dijital Varlıklar Başkanı Andrew Peel, 1 Ocak’ta yayımlanan bir yatırım notunda doların hâlâ dünya döviz rezervlerinin yaklaşık %60‘ını oluşturduğunu belirtti. Ancak, Peel, “Dijital varlıkların tüm dünyada nasıl algılandığı ve kullanıldığı konusunda yaşanan dönüşümün” doların hakimiyetini zorlayabileceğine dair bir tahminde bulundu.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun ABD’deki çeşitli spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının onayını almasıyla bu dönüşümün hız kaybettiğini belirten Peel, yeni ürünlere haftalık girişlerin 1,18 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Peel ayrıca, son 15 yılda Bitcoin’in “olağanüstü” küresel benimsenmesini, sürekli büyümenin işareti olarak görüyor. Kendisi, şu an dünya çapında 106 milyon kişinin kripto para birimi sahibi olduğunu, ve 80‘den fazla ülkede Bitcoin ATM’lerinin bulunduğunu belirtti.

Diğer yandan, diğer ülkeler tarafından oluşturulan CBDC’ler de doların egemenliğine meydan okuma potansiyeli taşıyor. Bu da, ortak bir para birimine gerek duymadan, hızlı sınır ötesi ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlayabilir.

“[CBDC’ler] sınır ötesi ödemeler için birleşik bir standart oluşturma potansiyeline sahip; bu da SWIFT gibi geleneksel aracılara olan bağımlılığı ve dolar gibi baskın para birimlerinin kullanımını azaltabilir.”

Atlantic Council CBDC Tracker’ın verilerine göre, küresel gayri safi yurt içi hasılanın %98‘inden fazlasını temsil eden 130 ülke, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) araştırıyor veya geliştiriyor. Bu durum, sadece birkaç yıl öncesine kıyasla önemli bir artışı gösteriyor.CBDC’ler, dünya genelinde birçok ülkenin finansal sistemlerinde ve para politikalarında önemli bir değişiklik yaratma potansiyeline sahiptir.

Bitcoin
Bitcoin

Peel, “CBDC’lerin ayrıca, akıllı sözleşmeler ile ödemelerin otomatikleştirilmesi ve programlanabilir paranın pratik bir gerçekliğe dönüştürülmesi gibi mali hizmetlerde devrim yapma potansiyeli de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bitcoin ve CBDC’ler, ABD dolarının hakimiyetini tehdit ederken, Peel, stabilcoinlerin global finans sektörüne daha büyük katkılar sunabileceğine inanıyor. Yüksek oranda fiat bağlı stabilcoinleri, kripto paranın “devrim niteliğindeki uygulaması” olarak nitelendirdi.

“Artan önemiyle, dolar destekli stabilcoinlerin finans sektörü üzerinde derin bir etkisi olacak ve potansiyel olarak paranın sınırlar arası hareket etme şeklini yeniden şekillendirecek.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir