Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.977
% 0.87
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.977
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Bitcoin Dominans Ne İfade Ediyor?

Bitcoin Dominance türkçesiyle hakimiyeti, Bitcoin’in toplam piyasa değeri ve diğer tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri arasındaki oranı ifade eder. Bu oran kripto para piyasasında yatırımcılar tarafından genel eğilimleri takip edebilmek adına önemli bir gösterge olarak kabul edilir.

  • Bitcoin Dominance Ratio= Bitcoin Market cap ÷ Total cryptocurrency market cap

Bitcoin market değerinin artması olumlu kabul edilirken aynı anda dominance da artacağı için altcoinler üzerinde stres ve satış baskısı artar çünkü yatırımcı parasını daha az riskli gördüğü ve piyasa tarafından güvenli liman olarak kabul edilen Bitcoin’e yatırmaya başlar.

Peki tam tersi olursa ne olur?

Bitcoin piyasa hakimiyetinin azaldığı dönemlerde, alternatif kripto paraların(altcoin) işlem hacmi artar, daha cok alım satım yapılır. Bu dönemlerde Bitcoin hacminde düşüş görülür ve iştahlı yatırımcı bütün fırsatları değerlendirmek ister. Çünkü yatırımcı her zaman yüksek getiri potansiyeli arayışındadır.

  • Dominance artarken Bitcoin’in stabil durduğu durumlarda, altcoinlerde stabilitenin devam etmesi beklenir.
  • Dominance’ın düşüp Bitcoin’in sabit kaldığı dönemler ise yatırımcılar tarafından en sevilen dönemdir. Çünkü altcoinlerdeki işlem hacmi artmaya başlar, korku ve panik azalır.

 

Sonuç olarak dominance yüksekse piyasa adına stabil veya olumsuz bir hava hakimdir. Şu anda bakacak olursak Bitcoin Dominance %46.2 seviyesinde. 2013 denesinde bu oran %94tü. En büyük nedenlerinden biri ise Bitcoin’in az sayıda rakibinin olması ve şu anki erc-20 tokenları ve stabil coinlerin var olmayışıydı.

2017 senesinde Bitcoin Dominance %40’a kadar düştü. Market değeri ise rekor bir artışla %470 artarak 20milyar dolardan 114milyar dolara çıktı. 2018 yılında bildiğimiz gibi ayı piyasası başladı ve Bitcoin Dominance tarihin en düşük seviyesi olan %32,8 seviyesine kadar düştü ve ciddi miktarda yatımcı piyasadan çıktı. 2020 senesinde ise bilindiği gibi pandemiden sonra kriptoya olan merak ve ilgi arttı. 2021 Kasım ayında Bitcoin $69.000 seviyesine ulaşarak tarihinin zirvesini yaptı.

Bugüne bakacak olursak piyasalarda yön tahmini sadece bu index üzerinden yapılmamalıdır. Çünkü yapacağımız her hamleyi Bitcoin hacmi üzerinden değerlendirmek yanlış bir stratejidir. Bu yüzden piyasa dinamiklerini iyi anlamalı, hem trendleri iyi takip etmeli hem de global gelişmelerden haberdar olmalıyız.
Unutmamalıyız ki piyasada her zaman yeni fırsatlar oldu ve olacak.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir