Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.683
% 2.13
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.683
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Binance’nin Yeni Launhcpool Projesi AltLayer (ALT) Nedir? Ne işe yarar?

AltLayer

AltLayer, birçok Roll-up için geliştirilmiş tamamen açık ve merkeziyetsiz bir protokoldür. AltLayer, merkeziyetsizliğinin yanı sıra yüksek güvenlik, birlikte çalışabilirlik gibi yenilikler sunar.

Dikkatinizi Çekebilir: ProShares: Ters Bitcoin ETF

Proje bu imkanları Restaked Roll-up adı verilen bir sistem ile geliştirmiştir. Restaked sayesinde OP Stack, Arbitrum Orbit, ZKStack, Polygon CDK gibi Roll-up yığınlarını kullanarak en hzılı ve güvenli şekilde Roll-up üretilebilecek. Ek olarak, bu sistemde merkeziyetsiz ağ oluşturmak için EigenLayer restaking mekanizmasını kullanmaktadır.

Ne işe yarar? Ne fırsatlar sunar?

AltLayer projesindeki Restaked Roll-up’ lar Aktif Doğrulanan Hizmetler (AVS) sistemini kullanır. Bunlar 3’e ayrılır: VITAL (Merkezi olmayan doğrulama için AVS), MACH (Hızlı sonuçlar elde etmk için AVS), SQUAD (Merkezi olmayan sıralama için AVS).

İşte tam da böyle bir protokol üzerinde kurulmuş olan AltLayer projesi kullanıcılara birçok fırsatlar sunar. Geliştirici olmayan ve kodlama bilmeyen kullanıcılara 2 dk gibi çok kısa bir sürede Özelleştirilmiş Roll-up üretme imkanı vardır.

Ayrıca, AltLayer projesi OP Stack, Starkware, Celestia EigenLayer, Avail gibi birçok DA katmanları ile etkileşim halindedir ve onları destekler.

Bunların yanı sıra bir yenilik daha vardır. Roll-up tasarım alanındaki bu yenilik Efemeral Roll-up fikridir. Bunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Layer 1 tarafındaki hızlı ve ölceklenebilir bir uygulama daha hızlı Roll-up üretebilir.
  2. Bu Roll-up ihtiyaç duyulduğu süre boyunca kesintisiz kullanılabilir.
  3. İsteğe bağlı olarak ”ömür sonu” seçeneği ile Roll-up atılabilir.

AltLayer Projesini bu kadar önemli yapan nedir? 

Roll-up ‘lar birçok yerde kullanılıyor. Ama birçoğu genel amaçlarla ya da uygulama özel kullanımları için tasarlanmıştır. Günümüzde Roll-up’ lar heterojen olarak Arbitrum Orbit ya da ZKStack kullanılarak üretilebiliyor. Ancak AltLayer bu duruma karşı olarak evrensel ve tarafsız bir protokol sunuyor.

AltLayer Projesinin Ekosistemi Nasıldır?

AltLayer, Dapp geliştiricileri ile birlikte çalışarak ekosistemde birçok proje ile ortaklıklar kurar. Bu sayede yeni projelere hem yardımcı olmayı hem de onlarla birlikte büyümeyi hedefler. Şuanda Arbitrum, Optimism, Polygon, Singularity, Snapshot ve daha birçok proje ile partnerliklerini açıklamışlardır.

AltLayer Projesinin Ekosistemi

Projenin Arkasındakiler

AltLayer birçok partnerliği bulunmasının yanı sıra destekçileri de önemli şirketler ve kişilerden oluşmaktadır. Örnek olarak, bunların arasında Synthetix kurucusu Kain Warwick, Coinbase eski CTO’ su Balaji Srinivasan vardır.

AltLayer Backup

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir