Kriptolar:
29472
Bitcoin:
$58.380
% 2.66
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.05
Piyasa Değeri:
$2.21 T
% 5.02
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 58.380
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.21 T

Binance USD – BUSD Nedir?

Binance USD Nedir?

BUSD yada uzun hali ile Binance USD bir sabit para yani stablecoin idir. Paxos firması tarafından basılmış ve USD endeksli bu sabit para(stablecoin) 2019 yılında Binance ortaklı arza açılmıştır. BNB ve ETH ağına entegre edilebilen bir coindir. Komiktir, her ne kadar adı Binance USD olsa bile yakın zamanda Binance CEO’su CZ tarafından BUSD’nin Binance ile bir alakası olmadığı açıkça belirtilmiştir. Bugün sizlere Binance USD yani $BUSD ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Stablecoin Nedir?

Stablecoin, yani sabit para, genel olarak dolar endeksine bağlı olan; 1 Dolara sabitlenen sanal para birimidir. Binance USD başta olmak üzere USDT ve USDC gibi pek çok örneği bulunmaktadır. Kripto piyasasında 200 adetten fazla sabit para bulunmaktadır. Bunlarda kendi aralarında 4 kategoriye ayrılırlar. Bu kategoriler aşağıda mevcuttur.

  1. Fiat destekli sabit para: Bu tarz sabit paralar 1:1 ölçeğinde fiat paralara entegre edilmiştir. Fiat destekli sabit paralar her daim sirkülasyonda olan kripto para birimleri kadar fiat para bulundurmak zorundalardır. Örneğin eğer 200,000 adet sabit parayı markete sürmek istiyorsanız, 200,000 Dolar teminat olarak göstermeniz gerekmektedir. BUSD, USDT ve USDC fiat destekli sabit paralara birer örnektir.
  2. Emtia destekli sabit para: Bu tarz sabit paralar genellikle gümüş ve altın gibi değerli metalleri veyahut gayrimenkulleri teminat olarak gösterir. xAUT ve PAXG emtia destekli sabit paralara birer örnektir.
  3. Kripto destekli sabit para: Bu tarz sabit paralar bir veya birden fazla kripto parayı teminat olarak gösterir. Teminat olarak gösterilen bu kripto paralar blok zincirler üzerinde belirli cüzdan adreslerinde kilitli tutulmaktadır. DAI kripto destekli sabit paralara bir örnektir.
  4. Algoritmik sabit para: Bu tarz sabit paralar bir teminata gerekçe duymaksızın fiyat algoritmaları ile desteklenmektedir. Bu algoritmalar akıllı sözleşmelerle donatılmış stabilizasyon birimleridir. Akıllı sözleşme olarak istediğiniz her hangi bir kripto para birimini düşünebilirsiniz. Örnek olarak $USTC faciası yaşandığında fiyat algoritmaları $LUNA ile desteklenmekteydi. Nitekim bu iki coin 2022 yılı kripto çöküşününde mimarlarındandır.

Binance USD Nedir? Ne İşe Yarar?

Binance USD Kurucusu Kimdir?

Binance ve Paxos ortak çalışması olan BUSD 2019 yılında halka arz edilmiştir. New York Mali Hizmetler Departmanı tarafından denetim altında olan Binance USD kripto piyasasında sabit para rekabetini arttırma amaçlı sürülmüştür. Paxos 500 Milyon Dolardan fazla yatırım almış bir blok zincir şirketidir. Şirkete ait PAXG ve USDP gibi farklı sabit para ve emtia kripto birimleri bulunmaktadır. Bank of America, Master Card ve Pay Pal gibi önde gelen yüzlerce finansal kuruluşa hizmet sağlayan Paxos aynı zamanda SEC tarafından onaylanmış ilk ve tek blok zincir üzeri hisse senedi al/sat işlemleri yapan şirkettir. 2012 yılında itBit borsasını kuran firmadır.

Ne İşe Yarar?

Günlük al/sat işlemleri, vadeli işlemler, likidite sağlama opsiyonları, teminat gösterimi, bağış kampanyaları ve launchpad katılımları gibi pek çok alanda iş gören BUSD günümüz itibari ile en çok rabet gören sabit paralardan bir tanesidir. Ek olarak yüzde 20’lere varan faiz opsiyonları sayesinde pasif gelir amaçlı kullanım için ideal bir mal varlığıdır. 2023 yılında Paxos tarafından yapılan açıklama çerçevesinde Binance USD basımı durdurulmuştur.

Gelin şimdide BUSD token ekonomisine göz atalım!

Token Ekonomisi

Az evvel dediğim gibi, BUSD basımı 2023 yılından itibaren durdurulmuştur. An itibari ile sirkülasyonda bulunan Binance USD miktarı 6,280,952,229 adettir. Bu miktarın piyasa değeri ise 6,281,144,930 Amerikan Doları’na eşittir.

Binance USD anlık verilerine aşağıdan erişebilirsiniz.

Nereden BUSD Alırım?

Binance USD’yi pek çok merkezi ve merkeziyetsiz borsa üzerinde bulabilirsiniz. Örneğin Binance borsası üzerinde alım, satım ve yukarıda bahsi geçen diğer işlemleri yürütebilirsiniz. Eğer Binance borsasından nasıl işlem yapıldığına dair bir fikriniz yok ise, Coin Mühendisi youtube kanalında bulunan videomuz yardımı ile öğrenebilirsiniz.

Binance Kullanım | Kolay - Özet Anlatım ! | Sıfırdan Eğitim Serisi #24

Nitekim bu tarz içeriklerimizin devamını gelmesini isterseniz bizleri Telegram, Youtube, Twitter ve Discord kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version