Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$61.987
% 3.10
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 61.987
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Coinmuhendisi-NYM AMA Özeti

Coinmuhendisi- NYM AMA Özeti

10 Haziran 2022 tarihinde Coinmuhendisi olarak AMA etkinliği gerçekleştirdiğimiz NYM yetkilisi sorularımızı yanıtladı ve proje hakkında bilgiler verdi.

AMA  içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikle kendisini tanıtmasını istediğimiz NYM yöneticisi şunları iletti:

Ben Max ve Nym’de Geliştirici İlişkilerinden sorumluyum. Geliştirici İlişkilerinin kapsamı oldukça geniştir, ancak temel olarak benim işim, insanları yazılımımızla oluşturmaya çalışmaktır ve ayrıca belgeleri de ben yazarım.

 

Ama etkinliğimiz Coinmuhendisi olarak NYM yetkilisine sorduğumuz bazı giriş sorularıyla başladı ve sorulan soru ve verilen cevaplar şu şekilde :

S1. Kendinizi ve Nym projesini tanıtır mısınız?

C1: Nym, İnternet için gizlilik omurgasıdır. Nym mixnet, katman 1’de (Bitcoin ve Ethereum gibi) ve katman 2’de (çoğu DeFi projesi dahil) bulunan diğer blok zinciri ve kripto para projeleri için meta-veri korumaları ekleyen katman 0’da gizlilik sağlar. Spesifik olarak, Nym “tam yığın” bir gizlilik sistemidir. Geliştiriciler, mevcut uygulamalarını Nym sisteminde çalıştırabilir, böylece veri paketleri, kullanıcılarının verilerini ve meta verilerini ağ düzeyinde koruyan Nym mixnet üzerinden yönlendirilir. Uygulama katmanında, Nym kimlik bilgileri, verilerin ve meta verilerin sızmaması için bağlantısızlık sağlar. İnsanlar şu anda sadece bazı dijital hizmetleri kullanmak istediklerinde çok fazla bilgi ifşa ediyor.

S2. Tor ve NYM arasındaki fark nedir?

C2: Tor ve Nym arasındaki birkaç fark vardır, anahtar şudur:
(1) Tor, yalnızca yerel ağ düşmanlarını yenmek için tasarlanmıştır. Bu, Tor’un kullanıcıları izleyen web sitelerine, ISS’ye veya Tor çıkış düğümüne karşı kullanıcıyı koruyabileceği anlamına gelir. Ancak Tor, uçtan uca korelasyon ve akış korelasyon saldırıları dahil olmak üzere çeşitli trafik analizi saldırılarına karşı savunmasızdır. Nym, güçlü gözetim altında (hatta küresel bir pasif düşman bile!) ve gelişmiş trafik analiz teknikleri altında bile, kullanıcıların iletişiminin anonimliğini garanti eden, şu anda kullanılan tek tasarımdır. Bunun nedeni, devre tabanlı Tor’un aksine, Nym mixnet’in her paketi bağımsız olarak, farklı bir yoldan yönlendirmesi ve herhangi bir zamanlama bilgisini gizlemek için paketleri yeniden sıralamasıdır. Bu, uçtan uca akış korelasyonuna direnç sağlar, bu nedenle saldırgan, başlatıcı ve alıcıdaki trafik modellerini tanımlayamaz veya ilişkilendiremez.

(2) Ayrıca, Tor çıkış düğümleri doğrudan bir açık ağ ile bağlanır, bu nedenle bu tür çıkış düğümlerinin operatörleri, makinelerinin muhtemelen yasa dışı ağ trafiğini iletmek için kullanılma riskini alır ve sorumlu tutulur ve yetkililerden gelen tepkilerle karşı karşıya kalabilirler. Nym’de çıkış karma düğümleri, ağ trafiğini doğrudan açık ağa değil hizmet sağlayıcılara iletir, dolayısıyla çıkış düğümü sorumluluğu riski yoktur. Bu nedenle, risk, Nym ağındaki herhangi bir düğüm değil, hizmet sağlayıcı tarafından alınan bir risk olacaktır.

(3) Tor röleleri merkezi olmayan bir şekilde çalışsa da, Tor çok önemli bir yarı merkezi bileşene güvenir: Ağın görünümünü ve ölçüm istatistiklerini toplayan ve yeniden dağıtan elle kodlanmış dizin yetkilileri. Buna karşılık, Nym tamamen merkezi olmayan bir ağdır. Nym blok zinciri, aktif düğümlerin bir listesi de dahil olmak üzere tüm ağ bilgileri için yayın görevi görürken, tüm NYM sahipleri, düğümlerin her karıştırma dönemi için bu listeye dahil edilmesi gerektiği kararında (NYM belirteçlerini devrederek) yer alır.

Bu blog gönderisinde daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz: https://blog.nymtech.net/vpns-tor-i2p-how-does-nym-compare-8576824617b8

S3. Nym’in vizyonu nedir ve ona nasıl ulaşılır?

C3: Nym, internet gözetimi çağına son vermek için kuruldu. İlk motivasyon, Edward Snowden’in ifşaatlarından sonra, internetin kitlesel gözetim için bir araca dönüştüğü netleştiğinde geldi.

En az 10 ila 15 yıldır gözetim, internetin teknik ve iş modeli olmuştur. Kitlesel gözetleme, verileri toplamak ve insanları ticari amaçlarla hedef almak, fikirleri ve seçimleri manipüle etmek ve masum insanların insansız hava aracı saldırıları da dahil olmak üzere askeri amaçlar için profil oluşturma algoritmaları oluşturmak için kullanılır.

Aslında, ilk cypherpunk’lar 1980’lerde internetin nasıl bir kitlesel gözetim sistemine dönüşebileceğini görmüşlerdi. İnsanların kendilerini otoriter ve şiddet içeren hükümetlerden ve manipülatif ve sömürücü teknoloji şirketlerinden koruyabilmeleri için şifrelemenin herkes tarafından erişilebilir olması için kampanya yürüttüler. Cypherpunks, bitcoin ve blok zincirinin başlangıcıydı.

Ancak günümüzde şifreleme yeterli değildir. Şifrelemenin bir mesajın içeriğini gizlemeye yardımcı olabileceği durumlarda, mesajın meta verilerini korumak için yeterli değildir. Ki bu aslında çok daha açıklayıcı. Meta veriler nerede olduğunuzu, kiminle konuştuğunuzu, ne sıklıkta, ne tür içerik gönderdiğinizi ve ne tür bir cihazdan gönderdiğinizi ortaya çıkarabilir. Ve böylece Nym ile, erken dönem cypherpunks misyonunu sürdürmeyi, ancak onu 21. yüzyılın gizlilik ihtiyaçlarına uyacak şekilde güncellemeyi amaçlıyoruz. Bu, makine öğrenimi tekniklerine ve daha fazlasına dayanabilmeyi içerir.

S4. NYM ekibinin gelecekteki gelişim ve topluluk büyümesi için nasıl bir stratejisi var?

C4: Bizi gelecek geliştirme yılına götürecek çok net bir yol haritamız var. Artık çekirdek altyapı hazır ve çalışır durumda olduğuna göre, bir sonraki adım, geniş çapta benimsenmeyi artırmak için ortaklıklar. Benzer fikirlere sahip uygulamalarla iki veya üç büyük ortaklık, birdenbire milyonları benimsememizi sağlayabilir ve bu da projenin ekonomisini yönlendirecektir. Şu anda VC’lerden büyük destek ve ilgi görüyoruz (a16zCrypto liderliğindeki üçüncü yatırım turumuzu duyurduk), bu temel protokol ve altyapıyı oluştururken çok önemlidir. Ama elbette, gerçekten merkezi olmayan herhangi bir proje gibi, sistem çalışmaya başladıkça birkaç yıl sonra kendimizi eski haline getirmeyi umuyoruz. Teknolojimiz benimsenirken topluluk genişleyecek. Amerika, Avrupa ve Asya dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde küresel bir topluluk inşa ediyoruz.

S5. NYM’yi kim ve neden kullanacak?

C5: Nym, herhangi bir uygulama, cüzdan veya zincir için bir gizlilik katmanıdır. Herhangi bir ağ uygulaması veya kullanıcıları, Nym’in gizlilik özelliklerinden yararlanabilir. Buna güvenli mesajlaşma, kripto para birimi işlem yayını, blok zinciri doğrulayıcıları arasındaki iletişim, dosya paylaşımı ve daha fazlası dahildir. Böylece, kullanıcılarına gelişmiş gizlilik sunmak isteyen herhangi bir üçüncü taraf uygulama veya hizmet, kendilerini Nym ağı üzerinden erişilebilir hale getirebilir.

Coinmuhendisi tarafından proje kapsamında sorulan ve NYM yetkilisi  tarafından cevaplanan soruların ardından etkinlik kapsamında Twitter kullanıcıları ve Telegram kullanıcıları arasından 10 kişinin soruları seçildi ve NYM yetkilisi tarafından sorular cevaplandı.

 

TWITTER SORULARI

S1: Şu anda kaç NYM müşterisi var? Bize bu müşterilerin ne yaptığını söyleyebilir misiniz? Bu müşterilerin ortak bir yanı var mı? (@Halimckk)

C1: Geliştiricilerin kullanmasını beklediğimiz 3 müşteri var, github depomuzda görebileceğiniz 2 ek müşterimiz var. Bunlar, ağa bağlanmak için Nym sisteminin diğer bölümleri tarafından kullanılır.

Geliştiriciler için elimizde: yerel websocket istemcisi – bu, Github sürümleri sayfamızda bir ikili dosya olarak mevcuttur: çorap5 istemcisi – bu aynı zamanda ikili olarak da mevcuttur ve uygulamaların mixnet üzerinden trafik göndermesine olanak tanır. Bir masaüstü uygulaması Socks5 konuşabildiği sürece, verilerini yerel çorap5 istemcisi aracılığıyla ve mixnet’e gönderebilirler.
wasm (webassembly) istemcisi – bu bir npm paketi olarak mevcuttur ve trafiğini mixnet üzerinden göndermek isteyen javascript ve typescript uygulamalarına aktarılabilir.

Nym’in birçok işlevi istemci tarafında uygulandığından, bu istemcilerin birçok işlevi vardır. Bunlar şunları içerir:
ağ topolojisinin belirlenmesi (hangi karma düğümler var, hangi ağ geçitleri var, paketler için bir yol oluşturmak için ortak anahtarları nelerdir)
ağ geçidi ile kayıt – istemciler için posta kutusu görevi gören ve paketler için mixnet’e giriş olan bir düğüm.
kendilerini bir ağ geçidi ile doğrulamak
onlara mixnet’ten gelen mesajları almak ve şifresini çözmek
mixnet üzerinden göndermek için şifreli Sfenks paketleri oluşturma
Bir istemci uygulamasının etkinliğini gizlemek için hem gerçek mesajları hem de sahte trafik mesajlarını göndermek.

Tüm Nym istemci paketleri, gizlilik uygulaması geliştiricisine temelde aynı yetenekleri sunar. Bağlantıda kalmak ve ağ geçidi düğümlerinden gelen mesajları almaya hazır olmak için kalıcı bir süreç olarak çalışmaları gerekir. Ağ geçitlerine kaydolur ve kimliklerini doğrularlar ve Sfenks paketlerini şifrelerler.

Bununla ilgili daha fazla bilgi için buradaki belgelerimize bakın: https://nymtech.net/docs/stable/developers/develop-with-nym/choose-a-client

S2: Nym, internet trafiğimizi mixnet adı verilen çok katmanlı bir ağ üzerinden şifreleyerek ve ileterek ağ katmanındaki gizliliği korur. Bu, VPN benzeri yapılardan farklı mı yoksa tamamen aynı çalışma mantığına mı sahip? (@coinweb10)

C2: VPN’ler esasen trafiğin nereden geldiğini (IP adresiniz) gizlemek için yalnızca bir atlama işlevi görür ve VPN sağlayıcısına güvenmenizi gerektirir: sağlayıcı tüm trafiğinizi ve bu trafikle ilgili meta verileri (nereden geldiği, gönderdiğiniz paketlerin türü vb.) VPN sağlayıcısı sizi anonimlikten çıkarmak veya bu bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmak isterse, bunu durdurmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Nym çok farklıdır, paketler şifrelenir ve daha sonra Nym istemciniz tarafından aynı boyutta paketlere bölünür. Bu istemci daha sonra bu paketleri farklı yollarla mixnet üzerinden gönderir. Her yol 3 karma düğümden oluşur. Bir paket bir karıştırma düğümünden diğerine gönderilmeden önce, karıştırma düğümü, paketin bir sonraki nereye gönderileceğini söyleyen şifrelemenin bir katmanının şifresini çözebilir. Karıştırma düğümü, göndermeden önce gönderilen pakete küçük bir gecikme süresi ekler. Ağdaki tüm düğümler de kendi aralarında sahte trafik (biz buna örtü trafiği diyoruz) gönderiyor.

Bu nedenle, (a) mix düğümleri, mixnet’ten geçirdikleri verileri okuyamaz, (b) kimin gönderdiğini veya nihayetinde kimin aldığını bilmezler ve (c) tamamını görüntüleyebilen herkes ağ (hükümet veya büyük şirket gibi), zamanlama gecikmesi nedeniyle hangi paketlerin hangi sırayla gönderildiğini bilmedikleri için mixnet üzerinden bir paketi takip edemez.

Nym, merkezi olmayan ve izinsizdir, yani altyapıyı çalıştıran merkezi bir taraf yoktur. Bir şirket olarak Nym HİÇBİR altyapı çalıştırmaz – gizliliğe önem veren ve bir parça gizliliği etkinleştiren altyapıyı çalıştırmak için ödeme almak isteyen ağ katılımcıları tarafından yürütülür.

Bununla ilgili daha fazla bilgi için, burada Nym ve diğer çözümler arasındaki karşılaştırmamıza bakın: https://nymtech.net/docs/stable/overview/nym-other-systems

S3: Protokolünüz NYM Mixnet, tüm ağı izleyebilen bir rakip tarafından trafik analizini engelleyen çok amaçlı bir mixnet olarak dikkatimi çekti. Ancak bu protokol, meta verileri ve bilgileri merkezi ve hesaplama açısından güçlü varlıklardan nasıl korur? (@ahmetburakyavu4)

C3: Hesaplama açısından güçlü varlıkların, Tor gibi mevcut gizlilik ağlarının kullanıcılarını anonimleştirmenin 2 ana yolu vardır. Nym, her ikisiyle de farklı yöntemlerle ilgilenir.

İlk olarak, tüm trafiğin aynı boyutta ve şifrelenmiş olması, sahte koruma trafiğinin eklenmesiyle birleştirildiğinde, Nym’in bir saldırganın tümünü izleyebildiği Tor gibi bir şeye karşı gerçekleştirilebilecek trafik analizi ve parmak izi saldırılarına karşı daha dirençli olduğu anlamına gelir. gelen ve giden ağ trafiğinin Sadece paketlerin modeline bakarak, bu trafiğin bir dosya aktarımı mı, bir video görüşmesi mi, vs. olup olmadığını görmek mümkündür. Ayrıca, mixnet trafiğe zamanlama gecikmeleri eklediğinden, kimin iletişim kurduğunu bulmak çok daha zor hale gelir. kiminle, eğer tüm Nym ağını gözlemleyebilseydin!

İkinci olarak, düğümlerin mixnet’in bir sonraki çağına – veya zaman dilimine – dahil edilmesi için, NYM belirteçlerini paylaştırmaları gerekir ve düğümlerinin ayrıca (a) diğer kullanıcıların kendilerine devrettiği paydan ve ( b) zaman içindeki hizmet kalitesi. Bir sonraki dönem için karıştırma trafiğine dahil edilecek karma düğümler seçilirken bu itibar dikkate alınır. Bu, (a) ekonomik olarak olanaksız hale geldiğinden ve (b) bu yeni düğümlerin düşük bir itibara sahip olduğundan, dolayısıyla seçilme şansı düşük olduğundan, hesaplama açısından güçlü varlıkların, trafiğin geçmesi için çok sayıda düğümü hızlı bir şekilde oluşturamayacağı anlamına gelir.

S4: Aktif küme miks düğümlerini değiştirmenin nedeni nedir? 600 idi ama 240 yapmak istiyorsunuz. Neden? Test ağı boyunca Tor’dan daha fazla düğüm çalıştırdığınızla övündünüz. Ama şimdi ana ağdaki düğüm sayısını azaltıyorsunuz. Nedenini söyler misin? (@liliensp)

C4: Başlangıçta ana ağda daha az düğüme sahip olmayı planlamıştık – karışık düğümlerin sayısı 600 aktif ve 120 yedek olarak şişirildi (toplamda 720), insanlara koşma şansı vermek için test ağlarında sahip olduğumuz çok sayıda düğüm koşucusuna tepki olarak oldu. isterlerse bir düğüm. Ancak şu anda 600 mixnode’a sahip değiliz, bu nedenle düğüm operatörleri için ekonomik bir rekabet yok ve bu nedenle, mixnet ödüllendirme planının önemli bir yönü olan hizmet kalitesi üzerinde rekabet yok! Rekabet yoksa, düğüm operatörlerinin iyi hizmet kalitesi sağlamaları için hiçbir teşvik yoktur, çünkü her zaman aktif kümeye dahil oldukları için her zaman ödüllendirilirler ve bu da isteyen herkes için mixnet’in genel kalitesini olumsuz etkiler. kullanın – açıkçası iyi bir durum değil.

Bu sayılar da kesin değildir – trafik ve kullanım açısından ağdaki taleplere göre değişebilir (ve muhtemelen değişecektir)

S5: ERC-20 ağında NYM var, ancak hisseyi NYM’de devretmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Bu konuda bir rehberiniz var mı? (@Batu11305695)

C5: ERC20 NYM jetonları, staking veya ağ kullanımı için kullanılamaz – bunu yalnızca yerel kozmos jetonlarıyla yapabilirsiniz! Yerçekimi Köprüsü aracılığıyla onları kozmosa (ve isterseniz tekrar ethereum’a) takas etmek kolaydır. Buna spacestation.zone üzerinden kolayca erişebilir ve oradaki kullanıcı arayüzünü kullanabilirsiniz. Bunu açıklayan bir blog yazısı var: https://blog.nymtech.net/spacestation-wallet-now-supports-nym-e9348af0c02a

 

TELEGRAM SORULARI

S1: Hepimizin bildiği gibi günümüzde kimlik koruması için kullandığımız VPN’ler mobil cihazlarda veya bilgisayarlarda kolaylıkla kullanılabilir. Bu açıdan NYM uygulaması hangi platformlarda kullanılabilir? NYM’yi mobil cihazlarımızla kullanmak mümkün olacak mı? 

C1: Herhangi bir platform, mixnet’i kullanabilir ve bu sayede gizlilik koruması elde edebilir!

Daha önce bahsettiğim farklı istemci türleri farklı kullanım durumları için uygundur: yerel istemci uygulamalara yerel olarak entegre edilebilir, böylece kullanıcının Nym kullandığını bilmesine gerek kalmaz (Telegram veya Signal uygulamalarının bir istemciye sahip olduğunu hayal edin). tüm trafiği mixnet üzerinden gönderir, süper özel iletişim kullandığınızı bilmenize bile gerek kalmaz!)

Tarayıcılarda da kullanılabilen bir wasm istemcimiz var; bu, normalde yaptığınız gibi çevrimiçi olarak hizmetlerle etkileşim kurabileceğiniz, ancak meta verilerinizi sızdırmadan yapabileceğiniz anlamına gelir!

Şu anda Nym yazılımı masaüstü bilgisayarlar içindir, ancak gelecekte mobil entegrasyona bakıyoruz.Telefonlar şu anda mahremiyet açısından berbat ve her gün kullandığımız bir şey olduğundan

S2: Nym Kimlik Bilgileri ile kullanıcılar, gerekli uyumluluk ve kimlik doğrulama için kendi takdirlerine bağlı olarak verilerinin bir kısmını veya tamamını özel olarak ifşa edebilir. Nym Credentials’ın uygulamak için tasarlandığı gizlilik kavramını açıklayabilir misiniz?(Filiz Gulya)

C2: Elbette! Nym kimlik bilgileri şemasına Hindistan Cevizi denir ve bunlar oldukça karmaşık ancak kavramsal olarak oldukça basittir. Kör imzalı, yeniden randomize edilebilir hamiline tokenlerdir. Bunun anlamı, bir şeyin sıfır bilgi kanıtını (örneğin, 18 yaşından büyük olduğunuzu) ve bu kimlik bilgisini, kendiniz hakkında hiçbir şey ifşa etmeden (örneğin, nasıl olduğunu) web sitelerinde, dijital hizmetlerde vb. yaşlısın aslında)Bunlar, gizliliği koruyan KYC, kripto para birimleri veya bir tür erişim kontrolü gerektiren herhangi bir şey gibi birden çok şey için kullanılabilir.Onlar hakkında biraz daha okumak için buradaki belgelere göz atın https://nymtech.net/docs/stable/overview/private-access-control/

Bunlar *DEĞİL* tanımlayıcılardır, bazı hizmetlere erişme hakkınız olduğunu kanıtlamanın veya gerçek bilgileri açıklamadan kendiniz hakkında bir şeyler kanıtlamanın anonim yollarıdır!

S3: NYM düğümlerinin bir maliyeti var mı? Düğümleri kullanırsak işlem ücretleri olacak mı, düğüm maliyetlerini staker’lar mı üstlenecek yoksa ağ tamamen ücretsiz mi? (@jiyan3402)

C3: Mixnet zincir üzerinde değildir veya blok zincirine hiç bağlı değildir. Nyx blok zinciri, ağ topolojisini güvenilir bir şekilde depolamanın bir yolu olarak kullanılır – “dizin yetkilisi” olarak akıllı bir sözleşmemiz var. Şu anda, ağın kullanımı ücretsizdir, gelecekte çok küçük bir miktara mal olacaktır.

Yapacağınız şey, mixnet üzerinden göndermek istediğiniz bant genişliği miktarını temsil eden bir hindistancevizi kimlik bilgisi oluşturacaktır.Daha sonra bu kimlik bilgisini bir ağ geçidi ile ‘harcayacaksınız’, bu da daha sonra Nym istemcinizin mixnet üzerinden ne kadar gönderdiğini takip edecek.Mixnet’i kullanmak için bir VPN kullanmaktan daha ucuz tutmayı amaçlıyoruz.

Düğüm operatörlerinin alacağı ödüller, kısmen kullanıcıların ağı kullanmak için ödediği ücretlerden gelecek.

S4: Merkezi olmayan gizlilik çözümleri bazen merkezi olmayan depolama çözümleriyle de bağlantılıdır. Bununla ilgili aktif stratejileriniz var mı? (@yorukNihat)

C4: Yaparız! Özel depolama, hibe programımızla fon geliştiricilerinin inşa etmesine yardımcı olmayı umduğum ilk şeylerden biri ve geçen yıl birisi Hackatom için gerçekten güzel bir Kavram Kanıtı oluşturdu, bunu burada bulabilirsiniz: https://nymtech.net/ dokümanlar/kararlı/çalıştır-nym-düğümler/düğümler/dosya-depolama

S5: Coinlist’te halka açık olarak satılan NYM tokeni bugün birçok borsada listeleniyor. Peki, NYM jetonunun işlevi nedir? Ne gibi kullanımları var? (@Osmanyetis)

C5: Yerel kozmos NYM jetonu, bir düğüm operatörü veya bir temsilci olarak karma düğümlerde stake yapmak için kullanılır ve düğüm koşucularının ödüllendirildiği şeydir.Gelecekte, hindistancevizi kimlik bilgilerinin ödenmesi için de kullanılacaktır.İşte bu – onun bir yardımcı program tokeni

NYM Telegram : https://t.me/nymchan

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir