Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.181
% 0.39
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.181
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Yüksek faiz oranları, Virgin Money UK’nin yıllık kârındaki artışa destek oldu

Virgin Money UK PLC (LON:VMUK), yüksek faiz oranları ve kredi kartı harcamalarının desteğiyle pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalan batık kredi karşılıklarını dengeledi ve tüm yıl gelirlerinde artış kaydetti.

Vergi öncesi olağan faaliyetlerden elde edilen yasal kâr, 30 Eylül’e kadar olan on iki aylık dönemde %43 artarak 595 milyon sterline (1 sterlin = 1,1826 dolar) ulaştı ve Newcastle merkezli kredi kuruluşu, bunun yüksek faiz oranlarına dayandığını söyledi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), enflasyondaki artışı engellemek amacıyla bu ayın başlarında 75 baz puanlık büyük bir artış da dahil olmak üzere borçlanma maliyetlerini agresif bir şekilde yükseltti – bu, BoE’nin otuz yıldaki en büyük faiz artışı oldu.

Teminatsız hesaplar, bankacılık sektöründeki güçlü performans sayesinde %13,8 artışla 6,2 milyar sterline yükseldi. Virgin Money UK’nin kredi kartı işindeki hesapları, yıllık olarak beşte birden fazla artış gösterdi. Analistler daha önce bu eğilimin, İngiltere’de daha fazla tüketicinin son zamanlarda çok daha pahalı hale gelen temel ihtiyaç maddelerini ödemek için köprü kredisi aldığının bir işareti olabileceğini öne sürmüştü.

Bu arada İngiltere’de yeni konutlara olan talepteki düşüşe rağmen ipotek kredileri yılın ikinci yarısında büyümeye geri döndü.

Bir bankanın kredilerden ve menkul kıymet yatırımlarından elde ettiği gelir ile mevduat için ödediği tutar arasındaki farkı gösteren net faiz marjı, şirketin tüm yıl beklentilerinin üst sınırında %1,85’e yükseldi.

Ancak İngiltere’deki hayat pahalılığı krizi ve bunun tüketici faaliyetleri üzerinde yaratabileceği etki, Virgin Money UK’nin 52 milyon sterlin değer düşüklüğü karşılığı ayırmasına sebep oldu. COVID-19 etkilerine yönelik ayrılan karşılıklar açılsa da teminat seviyesi de pandemi seviyelerinin üzerinde kaldı ve firma bunun “kötüleşen makroekonomik tahminleri” yansıttığını söyledi.

CEO David Duffy yaptığı açıklamada, “Ukrayna’daki savaşa doğrudan maruz kalmamakla birlikte daha yüksek maliyetler, daha yüksek faiz oranları ve müşterilerimiz ve varlık kalitemiz üzerindeki potansiyel baskı nedeniyle İngiltere ekonomisinin geneli üzerinde ikinci dereceden etkiler gördük.” dedi.

“Daha yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla daha değişken bir ortama girerken her türlü etkiyi dikkatle izliyoruz. Bu aşamaya ihtiyatlı bir şekilde yazılmış bir kredi defteri, sağlam bir teminat ve savunmacı bir varlık karışımı ile giriyoruz.”

Yükselen enflasyon ve artan yatırımlar nedeniyle temel işletme maliyetleri 914 milyon sterline yükseldi.

Ancak ekonominin geneline yönelik temkinli bakış açısı Virgin Money UK’nin yıllık %30 temettü ödemesi yapmasını sağlarken 2023 mali yılında net faiz marjında daha fazla artış öngörüyor.

Şirketin hisseleri Pazartesi günü yükselişe geçti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir