Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.701
% 0.55
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.701
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Yeni Zelanda Merkez Başkanı’ndan Kripto Paralara Sert Eleştiri

yeni zelanda

Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Adrian Orr, Bitcoin ve stabilcoin’leri sert bir şekilde eleştirdi, onları ne bir değişim aracı ne bir değer deposu ne de bir hesap birimi olarak nitelendirerek “en büyük yanlış isimlendirme” olarak tanımladı. 12 Şubat’ta parlamentonun finans komitesi önünde yaptığı konuşmada, Orr, stabil paraların yasal paranın yerini almadığını ve “istikrarlı olmadıklarını” vurguladı.

Orr, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın merkezi olmayan dijital para birimleri ve stabilcoin’ler konusunda “kritik düzeyde endişeli” olduğunu belirtti. Bitcoin’in gerçek anlamda bir değişim aracı, değer deposu veya hesap birimi olmadığını söyleyen Orr, insanların onu bu şekilde kullanmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Aynı şekilde, stablecoin’leri “en büyük yanlış adlandırma” olarak nitelendiren Orr, bunların aslında stabil olmadığını ve sadece ilgili stablecoin’i sunan kişinin bilançosu kadar güvenilir olduğunu ifade etti. Orr’un bu açıklamaları, kripto para birimleri ve stabilcoin’lerin hala finansal düzende tartışmalı bir konu olduğunu gösteriyor.

Fiat para birimlerinin, Yeni Zelanda doları gibi, arkalarında parlamentonun gücüne, düşük ve istikrarlı enflasyonu sürdürmek için bağımsız bir merkez bankasına sahip güvenilir bir kurumun bulunması nedeniyle var olduğu belirtiliyor.

Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Adrian Orr, stabilcoinlere yönelik düzenleme baskısının bu nedenle geldiğini belirtti. Birleşik Krallık’ı bu konuda karmaşık bir yetki alanı olarak gösterdi. Orr, bu konuda şeffaf ve açık sözlü olmanın önemine vurgu yaparak, bu tür paraların spekülatif olduğunu ve merkez bankası nakit parası olmadığını ekledi.

Ağustos 2023’te Yeni Zelanda parlamentosunun raporu, aceleci kripto düzenlemelerine karşı uyarıda bulunarak, mevcut yasa kapsamında dijital varlıkların işlenmesine ilişkin tutarlı olunması ve buna bağlı olarak bir rehberlik oluşturulması gerektiğini önerdi.

Temmuz 2023 tarihli bir rapora göre, Yeni Zelanda şu anda “CBDC için üst düzey tasarım seçenekleri ile bunların maliyetlerini ve faydalarını” araştırıyor. Bu, merkez bankasının dijital para birimleri çıkarma fikrini değerlendirdiğini ve kendi dijital para birimini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını gösteriyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir