Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, blockchain’in daha fazla merkezileşmesini önlemek ve kullanıcıların sansüre karşı daha dirençli şekilde Ethereum’a erişimini sağlamak için yeni bir node (düğüm) tasarımı önerdi.
Küresel Sansür Riski: RPC Sağlayıcılarına Aşırı Bağımlılık
19 Mayıs’ta yayımladığı bir blog yazısında Buterin, Ethereum’un katman-1 ölçeklenebilirliği arttıkça kullanıcıların yerel düğümleri çalıştırmasının zorlaştığını belirtti. Mevcut sistemde çoğu kullanıcı doğrudan Ethereum node’u çalıştırmak yerine, cüzdanlarının arka planda bağlandığı Remote Procedure Call (RPC) sağlayıcılarını kullanıyor.
İlginizi Çekebilir: Kriptocular Tehlikede: Fransa’da Yine Fidye ve Kaçırma Girişimi
Ancak bu sistem, Buterin’e göre sansür ve merkeziyetçilik açısından ciddi riskler taşıyor:
“Bir avuç RPC sağlayıcının hâkim olduğu bir piyasa, kullanıcıları engellemek veya sansürlemek için ciddi baskı altında kalır. Bugün birçok RPC sağlayıcı, belirli ülkeleri zaten tamamen dışlıyor.”
Yeni Yaklaşım: Kısmen Durumsuz Düğümler (Partially Stateless Nodes)
Buterin’in çözüm önerisi, yeni bir düğüm tipi olan kısmen durumsuz (partially stateless) node’lara dayanıyor. Bu düğümler, tam node’ların yüksek kaynak ihtiyacı olmadan, kullanıcıların yalnızca ihtiyaç duyduğu verileri yerel olarak depolamasını sağlıyor.
Bu sayede kullanıcılar sadece kendi hesap bilgileri, sık kullandıkları DeFi uygulamaları, sabitkoinler ve Ether gibi token verilerini saklayarak Ethereum ile doğrudan ve güvenli şekilde etkileşime girebilecek.
Yeni node yapısı, blokları stateless (durumsuz) şekilde doğrulayabiliyor. Yani tüm Merkle ispatlarını veya blockchain geçmişini tutmak zorunda değil. Bu da düşük donanım gereksinimi ile çalışabilen daha özel ve gizliliğe duyarlı çözümler sunuyor.
Buterin’in önerisi, tamamen güvenilir kriptografik çözümlerin yüksek maliyeti, meta-veri gizliliği ve merkezi sistemlere olan bağımlılığın azaltılması gibi konularda da avantajlar sağlıyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.