Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, 28 Şubat’ta yayınladığı yeni bir blog yazısında, Ethereum ağının kullanımını daha iyi hale getirmek için daha fazla iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.
Buterin, ödeme aracı olarak kullanılan Ethereum’un hala iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Örneğin, 2021 yılında Arjantin’de bir kafede çay sipariş ettiğinde, sahibinin borsa hesabı için minimum depozito tutarı olduğu için 0,01 ETH (o sırada yaklaşık 40 $) ödemek zorunda kaldı.
Kurucu ortak, “3 kat fazla ödemeye aldırmadım ve bunu bir bahşiş olarak değerlendirdim,” diye yazdı. Başka bir örnekte Buterin, 2022’de başka bir yerde çay için ödeme yaparken, işlemi işlemek için ekstra gaz gerektiği ve mobil cüzdanındaki bir kullanıcı arayüzü hatası nedeniyle iki ayrı işlemin başarısız olduğunu açıkladı. Buterin ayrıca, öngörülemeyen işlem süreleri konusunu da gündeme getirerek,
“Çoğu zaman, işlemimin zincir üzerinde kabul edilmesi ile hizmetin işlemi “onaylanmamış” olarak bile kabul etmesi arasında şaşırtıcı derecede uzun bir gecikme oldu. Bu sürelerin bazılarında, ödeme sisteminde bir aksaklık olduğundan kesinlikle endişelendim” diye yazdı.
Buterin’e göre, son zamanlarda yapılan iyileştirmelere rağmen Ethereum ağında hala sorunlar yaşanıyor. “Diğer birçok kişinin işlem gönderdiği ve taban ücretin yükseldiği bir zamanda bir işlem gönderirseniz, taban ücretin çok yükselmesi ve işleminizin kabul edilmemesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız” diye yazdı.
“Daha da kötüsü, cüzdan kullanıcı arayüzleri bunu gösterme konusunda berbat. Yanıp sönen büyük kırmızı uyarılar yok ve bu sorunu çözmek için ne yapmanız gerektiğine dair çok az net gösterge var.”
Buterin, bu gibi durumlarda işlemlerin nasıl hızlandırılacağı konusunda uzmanların bile kafasının karışabildiğini sözlerine ekledi.
Vitalik Buterin, Ethereum Ağı Hakkında Konuştu
Buterin ayrıca, Ethereum ağının ölçeklenebilirliği konusunu ele aldı ve Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasının Ethereum 2.0 güncellemesi ile getirilmesinin, ağın işlem kapasitesini artırarak daha iyi ölçeklenebilirlik sağlayacağına dikkat çekti. Bu sayede daha fazla işlem yapılabilir ve işlem ücretleri düşürülebilir.
Son olarak, Buterin, Ethereum ağının sadece ödeme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini de vurguladı. Ağın daha geniş bir yelpazedeki uygulamalar için kullanılabileceğini ve bu sayede daha fazla işlem hacmi sağlanabileceğini söyledi. Örneğin, DeFi (Decentralized Finance) uygulamaları ve NFT (Non-Fungible Token) pazarları Ethereum ağı üzerinde geliştiriliyor ve bu alanlarda daha fazla gelişme sağlanması, ağın daha fazla kullanımını ve işlem hacmini artırabilme ihtimali bulunmakta.
Buterin’in yazısı, Ethereum topluluğu ve kullanıcıları tarafından dikkatle incelenmekteve Ethereum ağının daha iyi hale getirilmesi için atılması planlanan adımlar konusunda önemli bir tartışma başlatması beklenmekte.
Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.