Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$63.634
% 0.63
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 63.634
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Venezüella, Kripto Parasını Kapatıyor!

Son zamanlarda çıkan haberlere göre, Venezüella petro ulusal kripto para birimi 15 Ocak’ta faaliyetlerini durduracak. Madeni para, ülkenin ABD yaptırımlarından kaçmasına yardımcı olmak için 2018 yılında oluşturuldu, fakat hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmadı.

Petro’nun (PTR) kapatılacağı, hükümet tarafından işletilen ve kripto parayla ilgili web sitesinde duyurulduğu bildirildi, fakat bu web sitesine bu yazının yazıldığı sırada erişilemedi. Petro’nun işlem gördüğü tek yer olan Venezüella Patria web sitesinin idari kısmına sadece şifreyle erişilebiliyor.

Devlet tarafından yönetilen, petrol destekli kripto para, fiat bolivarın ABD yaptırımlarının baskısı altında keskin bir düşüş yaşamasının ve Bitcoin’in ülkede sağlam bir yer edinmesinin ardından piyasaya sürüldü. Petro’nun ihracı diktatör başkan Nicolas Maduro tarafından emredildi, fakat parlamento buna karşı çıktı.

Kripto para 2020’de tam işlevselliğe kavuştu, ancak Maduro hükümetinin onu Amerika Halkları için Bolivarcı İttifak’ın (ALBA) on üye ülkesine tanıtma çabalarına rağmen hiçbir zaman yurtdışında ticareti yapılmadı.

Yurt içinde de kullanımını teşvik etmek için girişimlerde bulunuldu, ancak hiçbir zaman yasal ihale haline getirilmedi, yani kabulü zorunlu değildi. Ülkenin en büyük bankası olan Banco de Venezuela bile, onu zorlayan bir başkanlık emri olmadan petro’yu kabul etmez.

Haziran 2020’de ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza, petroyu denetleyen Ulusal Kripto Varlıklar Denetimi’ne başkanlık eden Joselit Ramirez Camacho’nun yakalanması için 5 milyon dolarlık bir ödül yayınladı. Bunun nedeni Uluslararası uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olmakla suçlandığı içindi.

Ramirez Camacho, Mart 2023’te Venezuela’da ulusal petrol endüstrisindeki mali usulsüzlükler suçlamasıyla tutuklandı ve başkanlığını yaptığı kurum yenide  yapılanma sebebiyle kapatıldı.

Bu tarz içeriklerden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kapatılması daha sonra Mart 2024’e kadar uzatıldı. Ajansın soruşturması ayrıca ülkedeki kripto borsalarının ve madencilik operasyonlarının da kapatılmasıyla sonuçlandı.

Petro, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) değildi. Venezuela Merkez Bankası, 2021’de bir CBDC oluşturma planlarını duyurdu fakat bu planlar hiçbir zaman gerçekleşemedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir