Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.726
% 0.72
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.726
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Vasil hard fork bugün gerçekleşiyor: Cardano ağını neler bekliyor?

Cardano topluluğu, heyecanla beklenen Vasil hard fork güncellemesine bugün kavuşuyor. Güncelleme, Blockchain ağında temel değişikliklere neden olacağı için Cardano için beklentilerin yükselmesine neden oluyor.

Vasil Hard Fork başlatılmaya hazır

Cardano ağında Vasil hard fork için geri sayım başladı. Temmuz ayından bu yana test çalışmalarında görülen bazı aksaklıklar yüzünden birkaç kez ertelenen yükseltme, teknik sorunların çözümlenmesinden sonra hazır hale getirildi. Şimdi 12 saatten kısa bir süre kalan güncelleme heyecanla bekleniyor.

IOHK, son olarak Cardano ağında Vasil hard fork’un tetiklenmesi için 3 önemli kriterin yerini gerçekleştiğini duyurdu. Buna göre; ADA likiditesininin %85’den fazlasını taşıyan 13 kripto para borsası, mevcut ağın güncel sürümünü kullanmaya başladı. En büyük 10 dApp uygulaması ve stake havuzu operatörleri (SPO), güncel 1.35.3 node’unu devreye aldı.

Cardano’nun kurucu Charles Hoskinson, ayrıca topluluğa, önemli hata düzeltmeleri olan cüzdanın en son sürümü olan Daedalus 5’e geçmelerini tavsiye etti.

Vasil hard fork’un diğer bir özelliği ise geleneksel hard fork işlemleri aksine yeni bir protokol yükseltmesi sağlayan HFC teknolojisi olarak bilinen özel bir hard fork birleştiricisi kullanılması. Bu yolla ağ, yeniden başlatılmadan yükseltme devreye alınmış olacak.

Vasil hard fork sonrası Cardano ağını ne bekliyor?

Cardano ağı, güncelleme sonrası kullanıcılarına daha düşük işlem ücretlerinin yanında daha hızlı işlemler sunacak. Bunun yanında ağ, Hydra aracılığıyla katman-2 desteği de elde edecek. Cardano ağında Hydra ile birlikte merkezsiz uygulamaların ölçeklenebilirliğinde artış kaydetmesi bekleniyor.

Cardano, yükseltme sonrası Blockchain ağı dışındaki işlemleri yürütecek bir katman-2 çözümü olarak Hydra entegrasyonunu görecek. Hydra, Ethereum ağının benzer çözümü olan Polygon gibi ana ağa kıyasla daha düşük işlem maliyeti sunacak ve aynı zamanda ağ, daha merkezsiz hale gelecek. Katman-2 çözümünün diğer faydaları arasında işlemlerde gecikmelerin azaltılması ve işlem hızının artması görülüyor.

Bunun yanında Cardano ağının XRP’den sonra en hızlı Blockchain olduğu söyleniyor. Ağda işlemlerin gerçekleşmesi 1 dakikadan az sürse de işlemin geri döndürülemez hale gelmesi ve güvenli şekilde işlendiğinin teyidi için yapılan blok doğrulanması işlemi, şu an 20 dakikayı buluyor.

Vasil hard fork’un ağa katacağı diğer bir özellik ise daha güvenli bir Blockchain ağına olanak tanıması olacak. Şu anki Blockchain ağında cüzdan kullanıcıları merkezsiz uygulamalarla (dApp) etkileşimde işlem ücretinin %150’si kadar teminat yatırıyordu. Doğrulamanın başarısız olması durumunda ise dApp kullancıları, teminata verdikleri kripto varlıkları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyordu. Vasil hard fork sonrasında ise bu sorun aşılarak doğrulamanın başarısız olması durumunda teminatın cüzdan adresine aktarılması mümkün olacak.

Cardano ağı, dönüm noktası olarak görülen güncellemeyi beklerken ağın yerel tokeni ADA, bugün, alıcılı hareket etmeye devam ediyor. Hafta başından bu yana 0,48 dolardan satış gören ADA, dünkü volatilitenin ardından bugün %3,5’i aşan değer artışıyla yeniden 0,45 dolar bandına adım attı ve şu sıralar toparlanma sürecine devam ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir