Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.767
% 1.08
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.767
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Japonya 1998’den beri ilk kez döviz piyasasına müdahale etti

Japonya Merkez Bankasının (BoJ), para politikasını sıkılaştırmak istemediği sinyalini verdikten sadece birkaç dakika sonra döviz piyasasına 1998’den bu yana ilk kez müdahale etmesiyle yen yükseldi.

Japon para birimi dolar karşısında son 24 yılın en düşük seviyesi olan 145,90’dan ciddi bir sıçrama yaşayarak 140,73’e kadar yükseldi ve ardından kazandıklarını geri vermeye başladı.

Dolar, yenin ilk yükselişi sırasında kaybettiklerinin yaklaşık yarısını geri kazanarak gün içinde %1,2 düşüşle 142,44 seviyesinde yer aldı.

Bu hamle önemli çünkü gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları, son otuz yılda döviz piyasasına müdahaleden büyük ölçüde vazgeçerek para birimlerinin piyasa temelleri doğrultusunda serbestçe dalgalanmasına izin veriyor. BoJ’un faiz oranlarını artırmayı reddetmesi dolar, sterlin ve hatta euro gibi diğer para birimlerinin sahip olduğu primleri artırdığından yenin temelleri bu yıl esasen negatifti.

Analistler, müdahalenin orta vadede yenin daha da zayıflamasını durdurma olasılığının düşük olduğunu ancak piyasa katılımcılarının, para birimini daha fazla açığa satmadan önce bir kez daha düşünmelerini sağlayabileceğini savundu.

Informa Global Markets analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, “Şu an için özellikle BoJ önümüzdeki haftanın başında [maliye bakanlığı] adına piyasaya müdahale etmeye devam ederse yenin açığa satışlarının bir miktar azaldığını görebiliriz.” dedi. “Japonya’nın, yurt içi fiyatlar için daha fazla artış yönlü gerilim yaratmadan önce yendeki zayıflığı durdurması gerektiği açık.”

“Japonya’nın tek taraflı müdahalesinin yende toparlanmayı sürdürülebilir bir şekilde tetiklemesi olası değil, zira arka planda agresif bir Fed ve güçlü ABD doları var.”

Bu hamle, Fed’in fon hedef aralığını 75 baz puan daha artırarak %3-%3,25’e çıkarmasından ve enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekmeye çalışırken faizleri gelecek yıl %4’ün üzerine çıkarma niyetini belirtmesinden bir gün sonra geldi.

Fed’in aksine BoJ, Perşembe günkü toplantısında temel faiz oranlarını değiştirmedi ve uzun vadeli tahvil getirilerini sınırlama politikasını sürdürerek Japonya’da talebin temelindeki zayıflığın, enflasyonun gelecek yıl kendiliğinden düşmesini sağlayacağını söyledi.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Açık bir şekilde farklı ekonomik ve fiyat durumları varken Japonya’nın sırf diğerleri bunu yaptı diye negatif faizleri kaldırmasına gerek yok.” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir