Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.909
% 0.95
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.909
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Usta İsim, 50 Yıllık Altın Grafiğini İnceledi: İşte Tahminleri!

Çoğu yatırımcı, altın tahminlerinde hala olumlu ve iyimser. Bununla birlikte yatırımcılar daha yüksek fiyatların ne zaman geleceğini merak ediyor. Finans uzmanı Kelsey Williams, genel olarak, daha yüksek fiyat beklentilerinin 2.000 doların kuzey tarafında, bazen çok daha kuzeyde olduğunu söylüyor. Usta ismin altın analizini ve piyasa değerlendirmelerini kendi anlatımıyla coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.

Altın fiyatlarının uzun vadeli analizi

Altın fiyatlarının uzun vadeli grafiğine baktığımızda, zaman içinde daha yüksek fiyatların ilerlemesini görmek güven verici. Son elli yıldaki altın fiyatlarını yansıtan aşağıdaki grafiğe bakın.

Bu süre zarfında altın fiyatında 36 dolardan sürekli bir yükseliş trendi bulunuyor ve şu anda fiyat 1.800 dolardan fazla. Aşağıda ise aynı fiyat grafiğinin enflasyonun etkisinden arındırılmış hali görülmekte. Dolayısıyla, yükseliş trendi o kadar net ve açık değil.

Aslında, desen önemli ölçüde bozulmuş; tekil bir açık yükseliş trendi yerine, yirmi yıllık bir azalan fiyatlar dönemiyle ayrılan on yıllık iki yükselen fiyat dönemi var. 2011’deki zirveden sonra, altın fiyatı, 2020’de üçüncü bir zirveye çıkmadan önce beş yıl boyunca düştü. Üç altın fiyatı zirvesinin (1980, 2011, 2020) tümü aşağıdaki grafikte gösteriliyor.

2020 öncesi altın fiyatındaki tüm önemli dönüm noktaları (1933, 1971, 1980, 2000, 2011), ABD dolarındaki önemli dönüm noktalarına denk geliyor. Altın ABD doları cinsinden fiyatlandırılır ve ABD doları sürekli düşüş halinde olduğundan, altının fiyatı zamanla yükselmeye devam edecektir.

Ancak ABD doları değerlemelerinde dönemsel olarak değişimler oluyor ve bu değişimler 1980-2000 ve 2011-2016 dönemlerinde olduğu gibi yıllar sürebiliyor. Bu dönemlerde altın fiyatı önemli ölçüde düşebilir.

Altın fiyatının enflasyonla birlikte değerlendirilmesi

Altın fiyatı sürekli değişiyor. Son elli yılda, genellikle sürekli bir şekilde arttı. Ancak enflasyonun ABD doları üzerindeki etkileri değişken ve tahmin edilemez. Doların satın alma gücündeki kaybı, zaman zaman alışılmadık biçimde incelikli oldu. Bu dönemlerde altının fiyatı pek bir şey yapmaz, hatta düşer.

Düşüşler oldukça dik olabilir ve yıllarca sürebilir. 1980-2000 yılları arasında altının düşüşünden daha önce bahsetmiştik. Gerçek rakamlar oldukça iç açıcı. Ocak 1980’deki 678 dolar ortalama kapanış fiyatından, yirmi yılını çalışarak geçiren altının fiyatı, yüzde altmış üç (250 dolar) daha aşağıya indi.

Belirtildiği gibi düşüş yeterince kötü, ancak enflasyonun etkilerinden kaynaklanan sürekli erozyon hasarı daha da kötüleştirdi. Enflasyondan arındırılmış bazda, düşüş yüzde seksenden (%83,3) fazla oldu. Ayrıca, 678 dolardan altına sahip olan uzun vadeli bir yatırımcı. Ocak 1980’de başabaş noktasına yaklaşmak için 31 yıl (2011) beklemek zorunda kaldı.

Burada ilginç olan, kırk yıl bekledikten sonra bile, Ağustos 2020’deki altının zirvesinin, enflasyona göre düzeltilmiş olarak 1980 zirvesini hala aşamamış olması. Rakamlar şimdi daha da kötü. 678 dolarlık 1980 zirvesi için bugünün eşdeğer altın fiyatı 2.450 dolar. Şu anda 1.890 dolar olan altın ile fiyatı Ocak 1980’e kıyasla %24 daha ucuz.

“Şu anda altından daha fazlasını beklemek yersiz”

Altının değeri, para olarak kullanılmasındadır. Bu değer sürekli ve sabittir. Altının fiyatı, ABD dolarının satın alma gücündeki kaybı yansıtmak için artıyor, başka bir şeyden değil. Altındaki çoğu yatırımcı aslında hiç yatırımcı değil. Onlar trader. Traderlar, kısa vadeli, sabırsız ve gerçekçi olmayan beklentilere sahiptirler; özellikle bu şeyler altınla ilgiliyse.

Hâlâ altının bir yatırım olduğu yanılgısıyla çalışanların sorunu, zamanın onlardan yana olmaması. Altın fiyatı son zamanlarda yükseliyor. Bunu, halihazırda meydana gelen ve ekonomide kayıtlı olan enflasyonun etkilerini yansıtmak için yapıyor. Değerli metal fiyatı 2020’de zirve yaptığında, geçen yüzyılda ABD doları satın alma gücünde %99 tam bir düşüşü yansıtıyordu. Şu anda altından daha fazlasını beklemek yersiz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir