Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.724
% 3.92
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.724
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Çin’in zayıf verileri ve şahin Fed nedeniyle petrol fiyatları düştü

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Petrol fiyatları; Çin’den gelen zayıf ekonomi verilerinin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında sorunların devam ettiğine işaret etmesinin ardından Perşembe günü üç haftanın en yüksek seviyesinden gerilerken talep görünümü de daha yüksek faiz oranları beklentisiyle karardı.

Özel bir anket, Çin’in devasa hizmet sektörünün Ekim ayında üst üste ikinci ay küçüldüğünü göstererek yeni COVID-19 dalgasını kontrol altına almakta zorlanan ülke için daha fazla ekonomik zayıflığın habercisi oldu.

COVID-19 kısıtlamalarında olası bir gevşemeye ilişkin spekülasyonlar, bu hafta Çin’e yönelik hissiyatı bir miktar artırmıştı. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmaması, bu durumu hızla tersine çevirdi.

Çin’de yavaşlayan ham petrol talebi, bir dizi karantinanın yerel ekonomik faaliyeti durma noktasına getirmesi nedeniyle bu yıl petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Çin’in ham petrol ithalatı bu yıl istikrarlı bir şekilde düşerken ülke, zayıflayan yerel talep üzerine petrol ihracat kotalarını da artırdı.

Brent petrol bir önceki seansta 96 doları aştıktan sonra %0,4 düşüşle 95,79 dolara gerilerken WTI %0,6 düşüşle 89,44 dolar oldu. Her iki sözleşme de ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu gösteren verilerle, önceki seansta yükseldi.

Ancak Fed’in, Çarşamba günü faiz oranlarını büyük oranda artırması ve Başkan Jerome Powell’ın, çok yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin muhtemelen başlangıçta beklenenden daha yüksek olacağı konusunda uyarıda bulunması ile bu artışlar dengelendi.

Şimdiye kadar petrol talebini sabit tutan ABD ekonomisindeki güç, Fed’e faizleri artırmaya devam etmesi için daha fazla alan sağlıyor.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını en az 75 baz puan artırmaya hazırlanıyor.

Artan faiz oranları, bu yıl petrol fiyatları üzerindeki en büyük etken oldu zira piyasalar, küresel bir resesyonun ham petrol talebini ciddi şekilde azaltacağından korkuyordu. ABD’nin faiz oranlarındaki artış da doları destekleyerek dolarla fiyatlandırılan emtiaları daha pahalı hale getirdi ve ithalat talebine zarar verdi.

Ancak son aylarda petrol fiyatları, arzın sıkılaşacağı beklentisiyle kaybettiği zemini geri kazandı.

ABD stok verilerine ek olarak İran’ın, majör petrol üreticisi Suudi Arabistan’a saldırmayı planladığını öne süren bir raporun ardından Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimler de ham petrol fiyatlarına fayda sağladı. Böyle bir senaryonun petrol arzını sekteye uğratması muhtemel.

Kısa süre önce üretim kesintisine giden OPEC, gerekirse daha fazla arz kesintisiyle ham petrol fiyatlarını destekleme sözü de verdi. Kartel kısa süre önce orta ve uzun vadeli talep görünümünü yükselterek küresel olarak fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecinin beklenenden çok daha uzun süreceğini belirtti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir