Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.602
% 0.72
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.602
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Uma Nedir? Ne İşe Yarar?

UMA

UMA (Universal Market Access), ethereum üzerinde geliştirilen bir optimistic oracle’dır.

Oracle Nedir?

Oracle‘lar blok zinciri altyapısının önemli bir parçasıdır. Dış dünya ile zincir içi ortamlar arasında güvene dayalı olmayan bir şekilde iletişim kurulmasını sağlarlar.

Oracle‘lar, merkezi olmayan finans (DeFi) ve Web3 uygulamaları dahil olmak üzere blockchain endüstrisinin birçok bölümü için hayati önem taşır. (örneğin: ChainLink, BAND Protocol, API3)

Optimistic Oracle Nedir?

Optimistic oracle, gerçek dünyadan merkeziyetsiz bir ortama veri akışı sağlayan oracle türüdür. Gelen veriler DAO’lar ile oylanır ve itiraz edilmezse veriler doğru kabul edilir.

Aynı zamanda “a human-powered truth machine” yani insan destekli gerçek makinesi olarak da adlandırılan optimistic oracle küresel piyasaları evrensel olarak adil ve güvenilir kılmaktadır.

Uma Nasıl Çalışır?

UMA’nın optimistic oracle’ında verileri talep eden, verileri sunan sözleşme ve potansiyel itirazcı şeklinde üç unsur bulunur.

Talep: Token sahipleri tarafından veri talebi oluşturulur.

Teklif: Sözleşme verileri talep eder. Teklif sahibi bir teminat yatırır ve veriler doğru kabul edilerek blockchaine taşınır. Daha sonra teminatını geri alır ve itiraz süresi içerisinde birisi verinin yanlış olduğunu düşünerek itiraz edebilir.

İtiraz: Teklif sahibinin verilerini Kabul etmeyen biri olabilir ve bu kişi belli bir miktar teminat yatırır ve UMA ekibi 48 içinde çözüm getirir eğer itirazcı haklıysa yatırdığı teminatın bir kısmı ödül olarak verilir fakat haksız ise yatırdığı teminatın tamamını kaybeder ve bu fon teklif sahibine verilir.

Uma’yı Farklı Kılan Nedir?

Uma’nın optimistic oracle’ı insan destekli bir sistem olduğundan dolayı diğer oraclelara nazaran daha esnektir ve DAO ile hatalı ve tekrarlanan veriler oylanır ve mütabık şekilde ayrıştırılır. Esnek yapısından dolayı web3’ün potansiyelini sınırsız kılar.

Uma Token ve Kullanım Alanı

UMA token ethereum üzerinde oluşturulan bir ERC-20 tokenidir Ayrıca, DAO’larda oy kullanımı için kullanılan bir yönetişim tokeni olarak kullanılır.

Token sahipleri oylamalara katıldıklarında ödül kazanabilmektedir. UMA token sahipleri yönetişimde söz sahibi olurlar ve protokol yükseltmelerinde ve sistem değişliklerinde söz sahibi olurlar.

Etherscan verisine göre total arz 114.8M adet UMA token ve dolaşım arzı ise CMC verisine göre 73,316,736 adet olmaktadır.

Uma Ekibi

UMA network 137 çalışandan oluşan oldukça geniş bir ekibe sahip. Bu ekibe önderlik eden Hart Lambur, Colombia Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri üzerine eğitimini tamamlandıktan sonra yine aynı üniversitede robotik laboratuvarında araştırma ekibindeydi.

Daha sonra ticaretle ilgilenen Hart Goldman Sachs’ta (2005-2013) interest Rate Trade ile ilgilenmeye başladı. Goldman Sachs’ta arbitraj, hedge fonları ve kaldıraçlı işlemleri öğrendi. Aynı zamanda Risk Labs direktörü olarak görevine devam etmekte.

Ekosistem

UMA ekosistemindeki Optimistic Oracle ile geliştirilen projeler: Snapshot, across, polymarket, outcome, rated, shapeshift, Sherlock, cozy gibi ürünleri barındırıyor.

Snapshot: Oy kullanma platformu olarak hizmet vermektedir

Across: Köprü ve stake hizmeti vermektedir

Polymarket: Konu başlıklarına oy kullanarak para kazanabileceğiniz bir platformdur. Optimistic Oracle’ın kullanımını en net deneyimleyebileceğimiz platform olarak hizmet vermektedir.

Örneğin; Trump seçimi kazanır mı? “Evet” ya da “hayır” olarak belli bir teminat yatırarak oylarsınız eğer haklıysanız ödüllendirilirsiniz. Figure ise 2 ekosisteme dahil olan diğer projeler.

Aktiviteler

Github’ta 54 paylaşımı bulunan ve dosyaları sık sık güncelleyen UMA aktif bir Github hesabına mevcut. Aktif bir Twitter hesabı var ve sık sık paylaşım yapmakta güncel olarak 65.8k takipçisi mevcut. Ayrıca Discord’ta ise 7634 üye sayısına sahip. Geçtiğimiz günlerde de UMA 2.0’a geçti ve güncellemeler aldı.

Uma Nereden Alınır?

Uma’yı (UMA) Binance borsasında satın alabilirsiniz. Eğer bir Binance hesabınız yoksa buraya tıklayarak komisyon indirimli kayıt olabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir