Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.023
% 1.11
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.023
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Tokenomics Nedir?

Tokenomics Nedir

Türkçesi Token ekonomisi olan ve piyasada bulunan varlıkların analizinin en temel parçalarından olan Tokenomics kavramı Nedir?

Arz talep dengesine göre bir tokenin veya coin’in arzını azaltmak, dolaşımdaki tokenleri daha az bulunur hale getirir. Dolayısıyla fiyatı artar. Zaten Bitcoini de merkezi para birimlerinden ayıran en önemli özelliğinin de arzının sınırlı olmasıdır. Ayrıca Bitcoin madencilerine ödül olarak verilen Bitcoinlerin 4 yılda bir yarılanmasıyla daha nadir bir hale gelerek enflasyondan kaçınmasıdır. Buna birçok yakım haberleriyle fiyatı artan coin’leri de aynı şekilde örnek gösterebiliriz. Tokenomics kavramını öğrenmek piyasayı daha iyi anlamamıza ve bu konuları daha iyi yorumlamamızı sağlar. 

Tokenomics, bir kripto paranın arz-talep ilişkisini inceleyebildiğimiz verilerdir. Token ekonomisi, bir kripto paranın arzı, token dağılımı ve işlevleri gibi temel bilgileri içeren verilerdir. Tokenomics kavramı yatırım yapmadan önce yaptığımız çeşitli proje incelemelerinde kafamızda bir fikrin oluşmasını sağlar.  

Token dağıtımı için belirli bir yapı oluşturulduktan sonra, tokenomics bize yatırımcıların alacağı payın yanı sıra projeyi inşa eden ekibin aralarında paylaşacağı miktarı ve  token kilitlerinin açılma şekli konusunda rehberlik eder. Bu bilgiler doğrultusunda, projenin başarılı olma olasılığını daha iyi değerlendirebiliriz. Tokenomics, yatırımcılar ve projenin arkasındaki ekip arasında adil bir denge sağlar. Ayrıca projenin uzun vadeli sürdürülebilirliğini güvence altına almak için kritik bir araçtır. 

Tokenomics

NE İŞE YARAR?

White paper’ındaki tokenomics bölümünü iyi şekilde oluşturmuş bir proje, daha iyi şekilde yatırımcı çeker. Tokenomics proje için bir kimlik oluşturur. Örneğin, proje ilk çıktığında, maksimum arzının en az %25’inin dolaşımda olması güvenilirliği için olumlu kriterdir. Ancak, proje ekibine tahsis edilen tokenlerin %15’inden fazlası risk teşkil edebilir. 

Para Mühendisi Youtube kanalında Tokenomics ve Vesting ile ilgili videomuzu izlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir