Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.731
% 0.49
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.731
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Kripto Token Arzı: Maksimum, Dolaşımdaki ve Toplam Arz Arasındaki Fark Nedir?

Bir coini  araştırırken, o varlığın arz ilişkin farklı rakamlar görebilirsiniz. Farklı metrikleri ve her birinin neden önemli olduğunu açıklıyoruz.

Blockchain teknolojisinin en büyük yeniliği, işlemlerin ve verilerin yetkili, değişmez ve şeffaf bir kaydını sağlaması ve en yaygın olarak kripto para birimlerinin mülkiyetini kaydetmek için kullanılmasıdır .

Bir kripto para biriminin arzını (bir ekonomide kaç tane kripto paranın süzüldüğünü) anlamak, arz, talep ve piyasa değeri gibi ölçümleri belirlemek için çok önemlidir. Gerçekten de, Bitcoin ağının yerel kripto para birimi olan bitcoin ( BTC ) gibi madeni paraların herhangi bir değere sahip olmasının nedenlerinden biri , herhangi bir anda bunlardan kaçının dolaşımda olduğunu tam olarak bilmenizdir.

Ancak, biraz daha derine inildiğinde işler biraz kafa karıştırıcı hale geliyor. Dolaşımdaki arz, maksimum veya toplam arz ile aynı değildir ve üç terim arasında ayrım yapmak, bir kripto para biriminin ekonomisinin büyüklüğünü anlamak için kritik öneme sahiptir.

Dolaşım Arzı Nedir?

Bir kripto para biriminin dolaşımdaki arzı, herhangi bir zamanda piyasada o kripto para biriminin kaç biriminin döndüğünü tanımlar. Örneğin, bu yazının yazıldığı tarihte, dolaşımda yaklaşık 18,98 milyon BTC , 120 milyon ethereum (ETH) ve 81 milyar tether ( USDT ) madeni para var.

Dolaşımdaki arzın, o kripto para biriminin bir kripto para borsasında satın alabileceğiniz tüm birimlerini ifade etmediğini unutmayın – yalnızca bugün blok zincirinde bulunan ve cüzdanlar arasında serbestçe gönderilebilen kripto para birimini ifade eder .

Örneğin, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto , milyarlarca dolarlık Bitcoin’i kontrol ediyor ama on yıldan fazla bir süredir onlara dokunmadı. Bununla birlikte, bu Bitcoin’lerin hala Bitcoin’in dolaşımdaki arzının bir parçası olduğu düşünülmektedir.

Bu düşünce, bazı analistlerin bir kripto ekonomisinin boyutunu tanımlayan en yaygın olarak atıfta bulunulan metriklerden birini göz ardı etmesine neden oldu: piyasa değeri.

Bir madeni paranın piyasa değeri, var olan tüm madeni paraların fiyatla çok kaba bir çarpımıdır; bu madeni paraların çoğu kaybolmuş, FBI tarafından el konulmuş veya merhumun mülkiyetinde olsa bile. Gerçekleşen piyasa değeri olarak bilinen bir metrik, hesaplamasında yalnızca yakın zamanda taşınan madeni paraları sayarak bu sorunu aşmaya çalışır.

Toplam Arz Nedir?

Bir kripto para biriminin toplam arzı, halka açık dolaşımda olmayan jetonlar da dahil olmak üzere blok zincirinde bulunan toplam jeton sayısıdır.

Bir kripto para birimi projesi yeni bir jeton veya jeton piyasaya sürdüğünde, o anda dağıttığından çok daha fazla kripto üretebilir.

Örneğin, staking ödülleri için tahsis edilen paralar – bir protokol içinde belirteçleri kilitleyen kişilere verilenler – blok zincirinde teknik olarak “var” olabilir, ancak belirli bir koşul karşılanana veya tarih gelene kadar onları kazanmaya başlayamayabilirsiniz. geçildi.

Yani basılmış ama kimsenin cüzdanına girmemiş ve tedavülde değiller. Bir geliştirici blok zincirini başlatmadan önce çok sayıda kripto para madenciliği yaptığında ancak bunları kimseye dağıtmadığında bir “ön maden” sonrasında oluşturulmuş olabilirler veya bir hak kazanma dönemine tabi olabilirler.

Toplam arz, yakılan madeni paraları içermez . Bu, kimsenin anahtarına sahip olmadığı bir cüzdana gönderilerek dolaşımdan kalıcı olarak kaldırılan tokenleri ifade eder.

Maksimum Arz

Bir madeni para veya jetonun maksimum arzı, basılabilecek toplam madeni para sayısını ifade eder. Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyon ile sınırlıdır. Bitcoin kodunda yerleşik bir özellik nedeniyle, dolaşımdaki madeni para sayısı 21 milyona ulaştığında, yeni Bitcoin bloklarını keşfetmenin bir ödülü olarak üretilen daha fazla “madencilik” yapılamaz .

Bazı madeni paraların maksimum kaynağı yoktur. Ethereum böyle bir örnektir; Şu anda, mevcut blok keşif sürelerine ve ödüllerine göre her yıl yalnızca kabaca 18 milyon ETH basılabilmesine rağmen, kaç tane ETH olabileceğine dair bir üst sınır yoktur .

Bazı kripto para birimlerinin arzı dalgalanıyor ve bu da maksimum arzın miktarının belirlenmesini zorlaştırıyor. Örneğin LUNA , Terra ekosisteminde yayınlanan ABD dolarına sabitlenmiş bir stablecoin olan UST’nin fiyatını 1 $’a eşit tutmak için yaratılır ve yakılır. Ethereum , Ağustos 2021’de EIP-1559’un uygulanmasının ardından artık madencilere hepsini teslim etmek yerine işlem ücreti olarak gönderilen madeni paraların bir kısmını yakıyor .

supply

En Önemli Kriter Hangisidir?

Toplam, dolaşımdaki veya maksimum arzın hangisinin daha önemli olduğunu söylemek zordur – her birinin kendi kullanımı vardır. Bununla birlikte, aralarındaki farkları bilmek, kripto piyasasında ilerlemenize ve bunların bir madeni paranın fiyatını nasıl etkileyebileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Temel ölçütlerden biri, tamamen seyreltilmiş piyasa değeridir – bir jetonun maksimum arzının mevcut fiyatıyla çarpımı. Kazanılmış jetonları içerir ve erken yatırımcılar veya proje ekibi gibi bazı piyasa aktörlerinin jetona eriştikten sonra açık piyasada çok sayıda jeton satabileceklerine dair ipuçları sağlayabilir .

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir