Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$64.667
% 2.98
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 64.667
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Stale Block Nedir?

Stale block, aynı bloğun iki kez çıkarılması durumunda kullanılan bir terimdir. Yani çözümü bulunmuş bir bloğun başka bir madenci tarafından tekrar bulunması durumuna denmektedir.

İkinci kez çıkarılan blok eski, hükümsüz ya da geçersiz olarak tanımlanmaktadır. Eski bir blok, verileri bir madenci tarafından zaten işlenmiş olan bir bloktur. Bu blok herhangi bir değer taşımadığından kaynaklı madenci blok ödülünden faydalanamaz.

Stale block durumu, blokzinciri ağlarında uygulanan protokollerden kaynaklı yaşanabilmektedir. Proof of Work protokolünü kullanan ağlarda bazı gecikmeler, aksamalar yaşanabilmektedir. Yaşanan gecikmeler sonucunda aynı blok, başka madenciler tarafından ortaya çıkarılabilir. İlk bloktan sonra tekrar aynı bloğun çıkması durumunda, blokzinciri ağı tarafından ikinci kez çıkartılan blok reddedilir.

Blockchain, bir veri blokları zinciri olarak temsil edilebilir. Her biri bir öncekinden veri alır. Daha sonra kapalı bloktan gelen veriler bir sonrakine iletilir. İlki ‘ana blok’ ve ikincisi ‘alt blok’ olarak adlandırılacaktır. Birçok cihazda kripto para madenciliği yapıldığından, bir ana blok, birbirinden habersiz farklı cihazlarda oluşturulan iki alt blok için kaynak olabilir. Ancak blok zincirinin bütün bir ağ olması için iki paralel dala izin verilmemelidir. Böylece sistem bir bloğu atar ve diğerini tutar. Böylelikle, birlikte var olan iki bloktan hangi bloğun reddedileceği seçimi ortaya çıkmış olur.

Proof of Work Nedir?

Proof of Work, kripto para birimi işlemlerini onaylamak ve kaydetmek için kullanılan bir fikir birliği mekanizmasıdır.

Her kripto para biriminin , işlem bloklarından oluşan halka açık bir defter olan bir blok zinciri vardır. Proof of Work kripto para birimlerinde, her işlem bloğunun belirli bir hash’i vardır. Bloğun onaylanması için, bir kripto madencisi, bloğunkine eşit veya daha küçük bir hedef karma oluşturmalıdır. Bunu başarmak için madenciler, hızlı bir şekilde hesaplamalar üreten madencilik cihazlarını kullanırlar. Amaç, hedef hash’e sahip ilk madenci olmaktır. Çünkü bu madenci, blok zincirini güncelleyebilen ve kripto ödülleri alabilen kişidir.

Proof of Work (PoW) avantajları şu şekildedir:

  • Yüksek güvenlik seviyesi
  • İşlemleri doğrulamak için merkezi olmayan bir yöntem sağlar.
  • Madencilerin kripto ödülleri kazanmalarını sağlar.

Proof of Work (PoW) dezavantajları ise şöyledir:

  • Yavaş işlem hızı ve pahalı işlem ücretleri nedeniyle verimsizdir.
  • Yüksek enerji kullanımı.
  • Madencilik genellikle pahalı ekipman gerektirir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir