Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.733
% 0.84
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.733
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

SEC, FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’i dolandırıcılıkla suçluyor

Halk arasında SBF olarak bilinen Sam Bankman-Fried, dün Bahamalar’da tutuklandı. Kendisi iflas eden kripto ticaret firması FTX’in kurucu ortağı ve eski CEO’suydu.

SBF; New York Güney Bölgesi savcısının Bahamalar hükümetiyle mühürlü bir iddianame paylaşmasının ardından tutuklandı. Bugün, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) SBF’yi yatırımcıları dolandırmakla suçladı.

SBF, FTX’te “hisse senedi yatırımcılarını dolandırmak için bir plan düzenlemekle” suçlanıyor. SEC, bir basın açıklamasında kripto borsasının ABD merkezli 90 yatırımcıdan yaklaşık 1,1 milyar dolar da dahil olmak üzere öz sermaye yatırımcılarından 1,8 milyar dolar topladığını söyledi.

SEC Başkanı Gary Gensler, “Sam Bankman-Fried’in, kriptodaki en güvenli binalardan biri olduğunu söylerken aslında aldatma temeli üzerine derme çatma bir yapı inşa ettiğini iddia ediyoruz.” dedi.

Yapılan şikayete göre SBF “yıllar süren bir dolandırıcılık” organize etti. FTX yatırımcıları, SBF’nin FTX müşterilerinin fonlarını “özel kripto hedge fonu” olarak tanımlanan Alameda Research’e aktardığının farkında değildi.

Dahası Alameda, FTX platformunda “Alameda’ya platformun müşterileri tarafından finanse edilen neredeyse sınırsız bir kredi hattı” sağlamak ve Alameda’yı, FTX’in temel risk azaltma önlemlerinden bazılarından muaf tutmak” da dahil olmak üzere “gizli kapaklı bir özel muameleden” yararlanıyordu.

Ayrıca SEC, yatırımcıların “FTX’in Alameda’nın FTX’e bağlı tokenler gibi aşırı değerli, likit olmayan varlıklarla ilişkili olmasından kaynaklanan riskler” hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

SEC ayrıca SBF’nin, FTX müşterilerinin Alameda’daki fonlarını “açıklanmayan girişim yatırımları, lüks gayrimenkul alımları ve büyük siyasi bağışlar yapmak” için kullanmakla suçlandığını da sözlerine ekledi.

SEC’in Uygulama Bölümü Direktörü Gurbir Grewal, “FTX’in çöküşü, kayıtsız kripto varlık ticaret platformlarının hem yatırımcılar hem de müşteriler için oluşturabileceği çok gerçek riskleri vurgulamaktadır.” diye ekledi.

ABD New York Güney Bölgesi Savcılığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) da SBF’ye yönelik suçlamaları açıkladı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir