Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.776
% 0.44
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.776
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

SEC Başkanı’ndan ABD Hazine Bakanlığı kripto para raporu sonrası çarpıcı açıklama

Investing.com – ABD Hazine Bakanlığı önderliğinde hazırlanan stabil coin raporunda kongrenin bu alanda yasal bir çerçeve oluşturması gerektiği yorumunun yapılması sonrası ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’den gündemdeki rapora ilişkin yorumlar geldi. 

SEC Başkanı Gensler, Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği’nin yıllık toplantısında sırasında verdiği röportajda kendi kurumunun ve diğer düzenleyici kurumların kripto para endüstrisi için takındıkları kararlı duruşu savunmaya etti. Gensler’in ısrarla üzerinde durduğu konu, kripto piyasasındaki heyecanın oldukça yüksek olmasından dolayı yatırımcıların mevcut risklere karşı korumasız olması. 

Bu bağlamda Gary Gensler, ABD Kongresi’nden kurumuna yetkilendirmesi durumunda kripto varlık düzenlemesinde son derece proaktif hareket edeceklerini belirtti. 

Başkan’ın Finansal Piyasalar için Çalışma Grubu tarafından hazırlanan hazırlanıp bu hafta başında yayınlanan stabil kripto para raporunda kesin bir dille yapılan tavsiyeler, Gary Gensler’in görüşleriyle uyumluydu. SEC Başkanı belirli bir varlığa bağlanmış kripto para formlarının piyasaya sürülmesinin belirli bir sigorta çerçevesi kapsamında olmasını ve bankacılık sektöründe olduğu gibi yasalarla korunmasını öneriyor. Buna göre kongrenin düzenlemelerle ilgili yasaları onaylamasından yana.

Stabil kripto paraların endüstrideki yeri

Şu an 135 milyar dolara yakın bir sermaye değeri olan stabil kripto para pazarı, toplam pazarın yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. 71 milyar dolar sermaye değeriyle Tether (USDT) en büyük stabil coin pazarının lideri konumunda bulunurken, bu kripto varlığı USD Coin (USDC) 33,4 milyar dolar ve Binance USD (BUSD) 13,7 milyar dolar sermaye değeriyle takip ediyor. 

Stabil kripto para pazarı, toplam kripto piyasası içinde düşük bir yüzdeye sahip olsa da işlem hacmi açısından önemli bir paya sahip. Örneğim bugün son 24 saatlik işlem hacmi 129 milyar dolar seviyelerinde seyrederken stabil kripto paraların işlem hacmi 98 milyar dolarda bulunuyor. Bu rakamlar ise toplam işlem hacminin ortalama yüzde 75’inin stabil coin işlemlerinden geldiğini gösteriyor.

Gensler kripto piyasaların düzenlemeler olmadan daha fazla büyüyemeyeceğini düşünüyor

Gary Gensler konuşmasına kripto para piyasalarının geneli hakkında yorum yaparak devam etti. Yaklaşık 12 yıllık bir geçmişi olan kripto paraların henüz ilk evrelerinde olduğuna değinen SEC başkanı, altında yatan teknolojinin de henüz çok yeni olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden bu genç sektörün denetim altına alınmadığı taktirde olgunlaşma sürecine giremeyeceğini iddia etti. 

Gensler konuşmasında kripto para endüstrisinin kısa tarihi boyunca birçok kripto projesinin başarısızlıkla sonuçlanarak kripto varlıklarının sıfırlandığını hatırlatırken piyasada dolandırıcılık ve manipülasyon olaylarının riski düzeyini oldukça fazla artırdığını dile getirdi. 

Sonuç olarak kripto paraları düzenleme konusunda oldukça hevesli olan Gary Gensler, bu niyetini daha önceleri de çok defa dile getirdi. Şimdi bu hafta başında sunulan stabil kripto varlık raporunda değinilen SEC ve diğer düzenleyici kurumlara denetleme ve düzenleme yetkisi verilmesi tavsiyesiyle eli daha da güçlenen Gensler, ABD Kongresi’nden hızlı bir onay bekliyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir