Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$64.168
% 1.04
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.168
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Sam Bankman-Fried’in Kripto İmparatorluğu Nasıl Çöktü?

Kripto para milyarderi Sam Bankman-Fried bir haftadan kısa bir süre içinde sektör liderliğinden sektörün kötü adamına dönüştü, servetinin büyük bir kısmını kaybetti, 32 milyar dolarlık şirketi iflasa sürüklendi ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmaların hedefi haline geldi.

Ancak Pazar günü gece yarısını geçen geniş kapsamlı bir röportajda, şaşırtıcı derecede sakin görünüyordu. “Şu anda hiç uyumayacağımı sanırdın, bunun yerine uykum geliyor,” dedi.

Bir zamanlar Warren Buffett gibi finans devleriyle kıyaslanan Bay Bankman-Fried’ın kurduğu imparatorluk, mevduatlara yapılan bir akının kripto borsası FTX’i 8 milyar dolarlık bir açıkla karşı karşıya bırakmasının ardından geçen hafta çöktü ve firmayı iflas başvurusunda bulunmaya zorladı. Hasar sektör genelinde yayılarak diğer kripto şirketlerinin istikrarını bozdu ve teknolojiye karşı yaygın bir güvensizlik yarattı.

GİRİŞ

30 yaşındaki Bay Bankman-Fried, bazı Twitter gönderileri, çalışanlara gönderilen mesajlar ve ara sıra muhabirlere gönderilen mesajların yanı sıra geçen hafta kamuoyuna çok az şey söyledi. Pazar günkü röportajda, FTX’in çöküşüyle ​​ilgili çok sayıda pişmanlığını dile getirdi .
Ancak etrafında dönen temel sorular hakkında yalnızca sınırlı ayrıntılar sunacaktı: FTX’in milyarlarca dolarlık müşteri fonunu kendisinin de kurucusu olduğu bir ticaret şirketi olan Alameda Research’ü desteklemek için uygunsuz bir şekilde kullanıp kullanmadığı. Adalet Bakanlığı ve S.E.C. tarafından inceliyor.

Bankman-Fried, Alameda’nın FTX’te büyük bir “marj pozisyonu” biriktirdiğini, bunun da borsadan borç para aldığı anlamına geldiğini söyledi. “Düşündüğümden çok daha büyüktü,” dedi. “Ve aslında aşağı yönlü risk çok önemliydi.” Pozisyonun büyüklüğünün milyarlarca dolar olduğunu söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Bununla birlikte Bankman-Fried, kripto topluluğunda, ticari çıkarlarını sektörün geniş bir alanında çok hızlı bir şekilde genişlettiğini söyleyen eleştirmenlere katıldı. Diğer taahhütlerinin FTX’in başının belada olduğuna dair işaretleri gözden kaçırmasına neden olduğunu söyledi.

“Yaptığım işe biraz daha konsantre olsaydım, daha titiz davranabilirdim” dedi. “Bu, risk tarafında neler olup bittiğini yakalamamı sağlardı.”

Bahamalar’da bulunan Bay Bankman-Fried, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek şu anki konumu hakkında yorum yapmayı reddetti. FTX ve Bay Bankman-Fried’in avukatları yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bay Bankman-Fried’in düşüşü kripto dünyasını şaşkına çevirdi. Ancak son aylarda, dokuz meslektaşı ve iş ortağıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra iş imparatorluğunun tehlikede olduğuna ve hırslarının kavrayışını aştığına dair uyarı işaretleri ortaya çıkmıştı.

Bu yıl kuşatılmış kripto şirketlerine yatırım yaparak bir satın alma çılgınlığı başlatırken, kilit personeliyle bilgi paylaşmıyordu. Kendisine aşırı genişlemiş olduğu söylendiğinde ve daha fazla çalışanı işe alması teşvik edildiğinde, önerilere direndi. Ve Washington’da, rakip borsa Binance’in CEO’su Changpeng Zhao hakkında eleştirel konuşurken iddialı bir düzenleyici gündemi zorluyordu ve sonunda FTX’e koşmak için geniş Twitter takipçilerini harekete geçirdi.

Risk sermayesi şirketlerinin şirkete yatırdığı milyarlara rağmen, FTX’in yönetim kurulunda bu dış yatırımcılardan hiçbiri yoktu. Konuya aşina dört kişiye göre, Bay Bankman-Fried Bahamalar’da, bazıları diğer FTX çalışanlarıyla romantik ilişkiler içinde olan küçük bir meslektaş grubuyla çevrili, bazen kapalı bir yaşam sürdü. Kendisi ve üst düzey teğmenleri Bahamalar’daki New Providence adasında 600 dönümlük bir okyanus kıyısı tesisi olan Albany’deki bir çatı katında birlikte yaşıyorlardı.

Bu küçük gruba aşırı bağımlı olup olmadığı sorulan Bay Bankman-Fried, yakın çalışma arkadaşlarının sayısının 15 civarında olduğunu söyledi. “Gerçekçi konuşmak gerekirse, kimsenin 15’ten fazla kişiyle yakın temas ve yakın iletişim kurabileceğini sanmıyorum” dedi.

Alameda ve FTX arasındaki ilişki Bay Bankman-Fried’ın çöküşünün temelini oluşturdu. Bankman-Fried ticaret şirketini 2017 yılında kurdu ve Stanford Hukuk profesörlerinin oğlu olarak büyüdüğü Berkeley, Kaliforniya’da ofisler kiraladı. Kısa süre içinde şirket Bitcoin piyasasındaki verimsizliklerden yararlanarak milyonlarca dolar kazandı.

Bankman-Fried 2019 yılında şirketi daha dostane bir düzenleyici ortam olan Hong Kong’a taşıdı. Aralarında finans şirketi Jane Street’te eski bir tüccar olan Caroline Ellison’ın da bulunduğu küçük bir tüccar grubuyla birlikte taşındı ve kripto yatırımcılarının dijital varlıkları alıp satabileceği ve saklayabileceği bir pazar yeri olan FTX’i kurdu.

FTX ve Alameda birbirleriyle yakından bağlantılıydı. Alameda, FTX platformunda yoğun bir şekilde işlem yapıyordu, yani FTX’in diğer müşterileri para kaybettiğinde bazen fayda sağlıyordu, bu da eleştirmenlerin çıkar çatışması olarak adlandırdığı bir dinamikti. Bay Bankman-Fried geçmişte bu anlaşmayı savunmuş ve Alameda’nın diğer müşterilerin borsadaki işlemlerini tamamlamalarını sağlayan sermaye enjeksiyonları gibi önemli bir likidite sağladığını söylemişti.

Şirketin iç işleyişine aşina bir kişi, Alameda’nın Bayan Ellison tarafından yönetildiğini, ancak Bay Bankman-Fried’ın da işin içinde olduğunu ve büyük alım satımlarda karar verme sürecine katkıda bulunduğunu söyledi. Zaman zaman, işletmeler arasında pek bir güvenlik duvarı yokmuş gibi görünüyordu. Alameda’nın ayrı bir ofiste faaliyet göstermesi gerekiyordu, ancak geçtiğimiz aylarda FTX’in kompleksini ziyaret eden bir misafir, Bayan Ellison’un borsanın işlem verilerini gösteren bilgisayarların görüş alanında oturduğunu söyledi.

Bay Bankman-Fried ve Bayan Ellison’a ek olarak, Bahamalar’daki kripto operasyonunu yürüten yöneticiler arasında FTX’in mühendislik direktörü Nishad Singh; borsanın baş teknoloji sorumlusu Gary Wang; ve ürün müdürü Ramnik Arora da bulunuyordu.

Bay Bankman-Fried, FTX’i 2021 yılında Bahamalar’a taşıdı ve ABD’de yasal olmayan riskli alım satım seçenekleri sunmasına olanak tanıyan düzenleyici bir yapının cazibesine kapıldı. Borsada, yatırımcılar kripto para birimlerinin gelecekteki değeri üzerine büyük bahisler yapmak için borç para alabiliyordu.

Albany tatil köyünün Orchid binasındaki beş yatak odalı bir çatı katında Bayan Ellison, Bay Singh, Bay Wang ve diğer altı kişiyle birlikte yaşıyordu. İki kişi, Bay Bankman-Fried ve Bayan Ellison’ın zaman zaman romantik bir ilişki içinde olduklarını söyledi.

Bay Bankman-Fried, Bayan Ellison ile artık romantik bir ilişki içinde olmadıklarını söyledi ancak daha fazla yorum yapmayı reddetti. Bayan Ellison yorum talebine yanıt vermedi. FTX’in liderlik ekibi arasındaki ilişkilerin birçok detayı daha önce  bildirilmişti.

Bay Bankman-Fried’in meslektaş çevresi, taraftarlarını servetlerini verimli ve mantıklı yollarla dağıtmaya teşvik eden hayırsever bir hareket olan etkili diğerkâmlığa bağlılıkla bağlıydı. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, bu grubun dışındaki iş arkadaşları için Bay Bankman Fried ile konuşmak için zaman bulmanın bazen zor olduğunu söyledi. Bay Bankman-Fried, FTX’in en büyük rakipleri Binance ve Coinbase’den çok daha küçük olan yaklaşık 300 kişilik bir kadroya sahip olmasını bir gurur vesilesi haline getirdi.

Bay Bankman-Fried işe alımları azaltırken bile iddialı bir hayırseverlik operasyonu kurdu, düzinelerce başka kripto şirketine yatırım yaptı, ticaret firması Robinhood’dan hisse satın aldı, siyasi kampanyalara bağışta bulundu, medya röportajları verdi ve Elon Musk’a Twitter’ı devralmasını finanse etmesine yardımcı olmak için milyarlarca dolar teklif etti.

ÇÖKÜŞ

Bay Bankman-Fried “keşke çok daha az ısırsaydık” dedi. Diğer şirketlere yaptığı yatırımlara atıfta bulunarak, “Girişimcilik işleri, çektiği dikkat göz önüne alındığında muhtemelen buna gerçekten değmezdi” dedi.

Bay Bankman-Fried’in belki de en iddialı hedefi, Kongre’ye ifade verdiği ve düzenleyicilerle bir araya geldiği Washington’da kripto düzenlemelerini şekillendirmekti. Konuya aşina olan kişiler, Bankman-Fried’in başkentte artan nüfuzunu özel toplantılarda en büyük rakibi Bay Zhao’yu eleştirmek için de kullandığını söyledi.

Bay Bankman-Fried Pazar günü yaptığı açıklamada Bay Zhao’ya saldırmanın “benim açımdan iyi bir stratejik hamle olmadığını” söyledi. “Gördüğüm pek çok şey karşısında oldukça hayal kırıklığına uğramıştım, ancak bunu ifade etmemin iyi bir karar olmadığını anlamalıydım.”

FTX’in eski bir yatırımcısı olan Bay Zhao, FTX’in platformunda ticareti kolaylaştırmak için icat ettiği bir kripto para birimi olan FTT’nin hala büyük bir miktarına sahipti. Bay Zhao 6 Kasım’da Twitter üzerinden FTT’yi sattığını duyurarak FTX mevduatlarını çekmek için acele eden müşterileri korkuttu.Bay Zhao Twitter’da “Boşandıktan sonra sevişiyormuş gibi yapmayacağız,” diye yazdı. “Arkalarından diğer sektör oyuncularına karşı lobi yapan insanları desteklemeyeceğiz.”

FTX çöktüğünde, Bay Zhao başlangıçta bir kurtarma paketi anlamına gelecek şekilde borsayı satın almayı kabul etti. Ancak kısa süre sonra Binance’in şirketin mali durumuyla ilgili sorunlar tespit etmesi üzerine anlaşma suya düştü. Konuya aşina iki kişiye göre, Bay Bankman-Fried ve diğer FTX temsilcilerinin yer aldığı bir Signal grup sohbetinde, Bay Zhao kısa bir not yayınladı. “Sam, üzgünüm,” diye yazdı, “ama bu anlaşmaya devam edemeyeceğiz. Çok fazla sorun var. CZ.”

Bu arada, konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, Çarşamba günü Alameda çalışanlarıyla yaptığı bir toplantıda Bayan Ellison çöküşe neyin sebep olduğunu açıkladı. Sesi titreyerek özür diledi ve grubu hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Son aylarda Alameda’nın kredi aldığını ve parayı diğer harcamaların yanı sıra risk sermayesi yatırımları yapmak için kullandığını söyledi.

Bayan Ellison, kripto piyasasının bu bahar çöktüğü sıralarda, kredi verenlerin bu kredileri geri çağırmak için harekete geçtiğini açıkladı. Ancak Alameda’nın harcadığı fonlar artık kolayca temin edilemiyordu, bu nedenle şirket ödemeleri yapmak için FTX müşteri fonlarını kullandı. Kendisi ve Bay Bankman-Fried dışında iki kişinin daha bu anlaşmadan haberdar olduğunu söyledi: Bay Singh ve Bay Wang.

Toplantı daha önce The Wall Street Journal tarafından haberleştirilmişti. Bay Singh yorum talebine yanıt vermedi ve Bay Wang’a ulaşılamadı. FTX’in mali durumunu bilen bir kişiye göre, borsa Alameda’ya 10 milyar dolar kadar borç verdi.

SON SÖZLER

FTX çökerken, Bay Bankman-Fried Pazar günü yaptığı açıklamada “tüketiciler için en iyi olanı yapmaya çalışmak için düzenleyiciler, iflas yetkilileri ve şirket ile yapıcı bir şekilde çalıştığını” söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, FTX yönetimi şu anda New York’taki federal savcılar tarafından bir soruşturmanın konusu ve olası tanıklarla temasa geçmeye başladılar. Konuyla ilgili bilgi sahibi birkaç kişi, FTX ile ilişkili diğer kişilerin potansiyel temsil için avukatlara ulaşmaya başladığını söyledi. FTX, soruşturmalarda ve iflasta Sullivan & Cromwell hukuk firması tarafından temsil edilirken, Paul Weiss’ın avukatları Bay Bankman-Fried’i temsil ediyor.

Röportajda Bay Bankman-Fried hapis cezası olasılığını tartışmayı reddetti. “İnsanlar internette benim hakkımda istedikleri kadar kötü şeyler söyleyebilirler,” dedi. “Sonuçta benim için önemli olan ne yaptığım ve ne yapabileceğimdir.”

Son günlerde vakit geçirmek için başka yollar da bulduğunu, Storybook Brawl adlı video oyununu oynadığını, ancak bunu her zamankinden daha az yaptığını söyledi. “Biraz gevşememe yardımcı oluyor,” dedi. “Zihnimi boşaltıyor.”

Röportajdan kısa bir süre önce Bay Bankman-Fried şifreli bir tweet atmıştı: “Ne” kelimesi. Daha sonra H harfini tweetlemişti. Açıklaması istenen Bay Bankman-Fried, A harfini ve ardından P harfini paylaşmayı planladığını söyledi. “Birden fazla kelime olacak” dedi. “Yaptıkça uyduruyorum.”

Yani bir dizi şifreli tweet mi planlıyordu? “Onun gibi bir şey.”

Ama neden? “Bilmiyorum,” dedi. “Doğaçlama yapıyorum. Sanırım zamanı geldi.”

Daha fazla bilgi için analiz  ve haber  kanallarımızı takip etmeyi unutmayın.

FTX Battı ! Binance vs FTX Savaşı

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Sam Bankman-Fried’in Kripto İmparatorluğu Nasıl Çöktü?” te bir düşünce

  1. Pingback: Genesis İflas Edecek Mi? Grayscale’de Neler Oluyor? Son Gelişmeler! – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Genesis Global Trading Nedir? Genesis Global'in Hizmetleri | COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version