Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$65.246
% 1.10
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 65.246
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

REvil Bağlantılısı “Rabotnik” Siber Suç Nedeniyle 13 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

Rabotnik takma adıyla da bilinen Yaroslav Vasinskyi, yargıç tarafından mahkum edildikten sonra, katıldığı bir dizi siber suç nedeniyle 13 yıl 7 ay hapis yatacak. Kötü şöhretli Evil fidye yazılımı çetesinin bir üyesi olan Rabotnik, bazen 700 milyon doları aşan fidye talepleriyle 2.500’den fazla fidye yazılımı saldırısında önemli bir role sahipti.

Adalet Alanında Küresel İşbirliği

Adalet Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı duyuruda Rabotnik’in faaliyetleri ve bu eylemlerin sonuçlarıyla ilgili gerçekleri bildirdi. Mali sonuçlara vurgu yapılan açıklamada, “24 yaşındaki Rabotnik’e yöneltilen suçlamalar arasında yaklaşık 16 milyon dolarlık bir tazminat yükümlülüğü de bulunuyor” denildi.

Rabotnik’in adalet mücadelesi Polonya’dan ABD’ye iade edilmesiyle başladı. Rabotnik, 11 maddelik iddianame karşısında suçunu kabul ederek dolandırıcılık, bilgisayarlara zarar verme ve kara para aklama da dahil olmak üzere bilgisi dışında çok sayıda siber suça karıştığını itiraf etti.

Fidye Yazılımlarına Karşı Uluslararası Çabalar

Bu ceza sayesinde, Kasım 2021’de ABD Başkanı Joe Biden tarafından başlatılan fidye yazılım gruplarına karşı amansız mücadelede bir dönüm noktasına tanıklık etme ayrıcalığını yaşıyoruz. Yönetimin kararlılığı, REvil’in Miami merkezli bir yazılım sağlayıcısı olan Kaseya’yı ele geçirdikten sonra 70 milyon dolarlık bitcoin için yaptığı çirkin talebin ardından büyük ölçüde güçlendi.

REvil’in Mart 2022’de Rus yetkililer tarafından çökertilmesi ve bu siber tehditlerin önlenmesinde uluslararası işbirliğinin öneminin ortaya konması bunun bir göstergesidir. Başsavcı Merrick B. Garland, Adalet Bakanlığı’nın uluslararası ortaklarıyla işbirliği içinde siber suçluları takip etmek, gelirlerine el koymak ve işledikleri suçlardan sorumlu tutmak için elindeki tüm araçları kullandığına işaret ederek bu konudaki kolektif çabaya odaklandı.

Mali Yansımalar

Rabotnik’in cezası aynı zamanda önemli bir mali yük de getirmektedir. Rabotnik’in hapis cezasının yanı sıra tazminat ödemeye mahkum edilmesi, Adalet Bakanlığı’nın haksız kazanç elde edilen varlıkların izini sürme ve geri alma konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır. Bakanlığın 38 BTC ve 6 milyon dolar değerinde fidye fonuna el konulması da dahil olmak üzere daha önce gerçekleştirdiği eylemler, siber suç faaliyetlerinin dağıtılması ve etkilerinin en aza indirilmesine yönelik proaktif tutumunu göstermektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir