Kriptolar:
29660
Bitcoin:
$61.686
% 1.46
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.18
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.18
Korku & Açgözlülük:
56 / 100
Bitcoin:
$ 61.686
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.26 T

Profesyonel Analistler: Haftaya Altın Bu Seviyeleri Kırabilir!

Müthiş bir ilk çeyreğin ardından altının Nisan işlemleri, artan faizler nedeniyle fiyatların gün içinde 30 dolar düşmesiyle olumsuz bir şekilde başladı. Ancak analistler, 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine faizlerini ve tersine çevirmenin altın için ne anlama geldiğini yakından takip ediyor.

ABD ekonomisi resesyona mı sürükleniyor?

Cuma günkü ana olay, merakla beklenen istihdam raporu değil, 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getiri farkının tersine çevrilmesiydi. Birçok piyasa katılımcısı bunu, durgunluğun köşede olabileceğine dair olası bir uyarı işareti olarak görüyor. “Bu hafta 10-2 yıllık Hazine getirilerinin tersine çevrilmesi, Fed’in faiz artırımlarının ABD ekonomisini hızla resesyona iteceği yönünde tahmin edilebilir spekülasyonlara yol açtı” diyen Capital Economics baş Kuzey Amerika ekonomisti Paul Ashworth, sözlerine şöyle devam ediyor:

ABD’deki resesyonları tahmin etmedeki etkileyici sicili göz önüne alındığında (son yanlış pozitifin üzerinden neredeyse 50 yıl geçti) bu ayı resesyonu spekülasyonundan şüphe etmek aptalca görünüyor.

DailyFX stratejisti Michael Boutros, getiri eğrisinin tersine çevrilmesinin kırmızı bayrak olduğunu ancak bunun bir zamanlama aracı olmadığını belirtiyor. “Kesinlikle resesyona girdiğimiz anlamına gelmiyor” diyen stratejist, ancak ortamın böyle bir hareket için uygun olduğu tehdidini vurguluyor. Michael Boutros’a göre, yakın vadede yayılmanın sallandığı görülecek.

Getiri eğrisi neden tersine dönüyor ve etkisi ne olacak?

Altın için bu durum, riskten kaçınmanın daha fazla çekici olması anlamına gelebilir. Ancak Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, şu ana kadar hissiyatın daha geniş bir trade’e dönüşmediğini söylüyor.

İşte bu nedenle, bu riskten kaçınma işaretlerine rağmen, altının Cuma günü fiyat hareketi, metalin artan tahvil faizlerine ve daha güçlü bir ABD dolarına verdiği tepkiler tarafından yönlendirildi. Haziran Comex altın vadeli işlemleri gün için en son 30 dolar 1.924,20 dolardan işlem gördü. “Şu anda Hazine piyasasında çok fazla oynaklık var” diyen Everett Millman, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Hazine piyasası, Fed’in faiz artırımı beklentileri nedeniyle satış yapıyor. Dolayısıyla, daha düşük getirilerdeki tahviller o kadar çekici değil. Bu yüzden tersine döndüğünü görüyoruz. Piyasalar, Fed’in enflasyonu kontrol altına alabileceğine dair korku ve beklenti eksikliğiyle kendilerini aşıyor. Önce bunun Fed’den nasıl çıkacağını görmemiz gerekiyor.

Altın için ilk çeyrek rallisinden sonra sırada ne var?

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere 2022’nin ilk çeyreği, fiyatların %6’dan fazla artması ve 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi kazanımlarını kaydetmesiyle altın için etkileyici bir dönüş oldu. İkinci çeyrekte bu tür fiyat hareketlerinin daha fazla olması bekleniyor ve 2.000 dolarlık bir hedef bekleniyor. RJO Vadeli İşlemleri kıdemli pazar stratejisti Frank Cholly, altın için şu rotayı çiziyor:

Altın, bir hamle yapmadan önce çok fazla konsolidasyon eğilimindeydi. Şubat ayından Mart ortasına kadar güzel bir ralli geçirdik. Şimdi, altın biraz düzeltme yaşıyor. Piyasalar, Kasım ortasında zirveye çıktığımız yerde dip yapıyor. Ve 1.900-1.925 dolar iyi bir değer gösteriyor. Piyasa bu aralıkta zıplıyor. 1.950-75 doların üzerinde bir kapanış ya da iyi bir yükseliş yakalayabilirsek, 2.000 doların üzerine çıkmakta sorun yaşamayacağız. Ve 2. çeyrekte 2.000 doların üzerine çıkabiliriz.

Michael Boutros ise, altın için daha geniş resmin temel ve teknik seviyelerde hala çok yapıcı olduğunu kaydediyor. Özellikle 1.828-49 dolar seviyesi tutmazsa, değerli metal için ileride daha fazla satış olabileceğini hatırlatıyor. “Altının hikayesi, Fed’in faiz artırımlarının hızıyla dengelenecek” diyen stratejistin tahminleri şu yönde:

2. çeyrekteki herhangi bir geri çekilme, 1.828-49 dolar aralığı ile sınırlı olabilir. Bunun altındaki herhangi bir şey ve ciddi bir dolar gücü desteklenecek çok daha büyük bir arınma riskiyle karşı karşıyasınız.

Gelecek haftanın altın için öne arz eden verileri

Önümüzdeki hafta önemli bir olay, Çarşamba günü Mart ayındaki FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Tutanakların, Fed’in bilançosunu küçültme planlarının ayrıntılarını ortaya koyması bekleniyor. Paul Ashworth, “Ticaret açığının Şubat ayında nominal olarak daraldığını tahmin etmemize rağmen, reel olarak belirgin bir şekilde genişlemiş görünüyor” diyor.

Mart ayında Jerome Powell, ikinci tur seçimin 2017-19’a benzer olabileceğini, ancak muhtemelen daha hızlı gerçekleşeceğinin sinyalini verdi. Cuma günkü istihdam verisi de Mayıs ayındaki 50 baz puanlık artışın masadan kalkmadığı fikrini pekiştirecek kadar iyiydi. CME FedWatch Aracı, bunun olma ihtimalini %71 olarak fiyatlıyor. Yakından takip edilecek diğer veriler arasında Salı günü ISM imalat dışı PMI ve Perşembe günü işsizlik başvuruları yer alıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir