Kriptolar:
29756
Bitcoin:
$66.770
% 2.08
BTC Dominasyonu:
%54.4
% 0.24
Piyasa Değeri:
$2.43 T
% 3.07
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 66.770
BTC Dominasyonu:
% 54.4
Piyasa Değeri:
$2.43 T

Powell’ın Fed’in pivot umutlarını yıkmasıyla altın ve bakır düştü

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Altın fiyatları; Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelen şahin yorumların, faiz artışlarının yakında sona ereceğine dair umutları kırmasıyla Perşembe günü düşerek son dönemdeki getirilerini geri verirken bakır fiyatları da Çin’in COVID-19’a karşı katı politikasından vazgeçmesine ilişkin belirsizlikten etkilendi.

Fed faiz oranlarını 75 baz puan (bps) artırdı ve faiz artışlarına ara vermeyi düşünmek için “çok erken” olduğunu söyledi.

Powell, gelecekteki faiz artışlarının daha küçük çaplı olabileceğini ima ederken sıkılaştırma döngüsünün bitmesine daha çok var gibi görünüyor. Powell, faiz oranlarının, döngüyü muhtemelen beklenenden daha yüksek bir seviyede sonlandıracağını söyledi.

Bu durum dolar ve Hazine getirilerini yükseltirken metal piyasalarını olumsuz etkiledi.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.632,45 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri yaklaşık %1 düşüşle 1.634,60 dolar oldu.

Powell’ın yorumları, güçlü dolar ve yüksek getirilerden kaynaklanan baskının, risk iştahına beklenenden daha uzun süre yön verebileceğini göstermesiyle sarı metaldeki kayıplar, risk odaklı piyasaların çoğunda görülen kayıpların bir yansıması oldu.

Yine de bu haftaki kayıplar, Fed’in Aralık ayında daha küçük bir faiz artırımı yapacağına dair artan beklentilerle bir miktar hafifledi. Yatırımcılar, Fed’in bir sonraki toplantısında 50 baz puanlık artış ihtimalini %62 olasılıkla fiyatlandırıyor.

Külçe altın fiyatları bu yıl düştü ve son olarak artan getirilerin, altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırmasıyla iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine ulaştı. Metal bu yıl güvenli liman statüsünü büyük ölçüde kaybetti ve enflasyona karşı bir koruma olarak da başarısız olmuş gibi görünüyor.

Bu yıl ABD’de enflasyon inatla yüksek kalmaya devam ederken artan faiz oranlarının yakın vadede külçe fiyatlarını baskılaması bekleniyor.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları da yükselen doların baskısı altında kalarak Çarşamba günü %1 düştü ve Perşembe günü 3,4337 dolar civarında işlem gördü.

Kırmızı metal bu hafta, Çin’in katı COVID-19 kısıtlamalarını kaldırmayı planladığı söylentileriyle desteklenirken böyle bir hamleye ilişkin resmi yorumların olmaması, piyasalarda belirsizliğe yol açtı.

Çin’in ötesinde bakır piyasaları, enflasyon ve faiz oranları yükselmeye devam ederken dünya genelinde yavaşlayan ekonomik büyümeyle de mücadele etmek zorunda. Bu düşünce bu yıl kırmızı metal üzerinde ağır bir baskı yarattı.

Yine de özellikle yüksek faizlerden kaynaklı baskı, sonunda azalırsa arzdaki daralma 2023 yılında bakır fiyatlarını destekleyebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir