Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.312
% 3.04
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.312
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Pelosi’nin tansiyonu yükselten Tayvan ziyareti planı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin gelecek ay Çin ile ihtilaflı Tayvan’ı ziyaret edeceği ileri sürüldü.

İngiliz Financial Times gazetesinin “konu hakkında bilgi sahibi 6 yetkiliye” dayandırdığı haberine göre, Pelosi, Nisan ayında iptal ettiği ziyareti, Ağustosta yapacağı Pasifik turu kapsamında gerçekleştirmeyi planlıyor.

Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada’yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997’de Newt Gingrich bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

Çin’den tepki

ABD ile Çin diplomatik ilişkilerinde gerilimlerin yaşandığı bir döneme denk gelen iddia, Çin tarafının tepkisine sebep oldu.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi’nin herhangi bir Tayvan ziyaretine “kararlı ve güçlü” bir yanıt vereceğine söz verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lijian Salı günü söyledi yaptığı açıklamada Pelosi’nin gelecek ay Taipei’ye bir heyet gönderme planının ABD-Çin ilişkileri üzerinde “ağır bir etkisi” olacağını söyledi. Zhao “Çin, ikili ilişkilerin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi olacağı için buna şiddetle karşı çıkıyor. ABD yanlış yola girmekte ısrar ederse, Çin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve güçlü önlemler alacaktır. “ dedi.

Çin, Nisan ayında planlanan Pelosi ziyareti için Covid-19’a yakalanmadan ve geziyi iptal etmeden önce benzer bir uyarı yayınlamıştı.

Çin’in ABD ile Tayvan arasındaki her türlü temasa karşı olduğunu ifade eden Sözcü Cao, ABD Kongresi’nin ABD yönetiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu, tek Çin politikasına bağlı olması gerektiğini vurguladı.

Nisan ayındaki ziyareti iptal edilmişti

82 yaşındaki Pelosi’nin Nisan ayında Tayvan’a yapmayı planladığı ziyaret Kovid-19’a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin “tek Çin” ilkesinin tanımladığı “kırmızı çizginin aşılması” anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan Beyaz Saray’ın da Pelosi’nin olası ziyaretiyle ilgili endişelerini dile getirdiği iddia ediliyor. Biden yönetiminden bazı isimlerin nisanda planlanan ziyaretin, Ukrayna Savaşı’nın yeni başlaması nedeniyle, bir destek ifadesi olarak meşru görülebileceği, ancak mevcut durumda zamanlama itibarıyla hassas bir döneme denk geldiği görüşünü dile getirdiği aktarılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı’nın gelecek haftalarda çevrim içi görüşme yapması planlanıyor.

Çin Halk Kurutuluş Ordusu’nun 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 1 Ağustos ile aynı ayında gerçekleşecek olası ziyaret, Pekin’in Ada çevresinde askeri hareketlerini yoğunlaştırmasına yol açabilir. Ayrıca Çin’i yöneten Komünist Parti’nin güz aylarında düzenleyeceği 20. Parti Kongresi’nde ülkenin gelecekteki yönetim kadrolarını şekillendirecek kararlar alınacak. Bu Çin tarafındaki tepkileri artırabilecek bir etken olarak görülüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir