Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.647
% 2.59
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.647
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Non-Fungible Token (NFT) : Dijital Varlıklar Nedir? Kısa İnceleme

NFT

NFT’lerin Değiştirilebilir ve Değiştirilemez Özellikleri

Bir varlık ve  o varlığın herhangi bir benzeri birimiyle değiştirilebilen bir varlığı ifade eder. Örneğin, bir Bitcoin (BTC) dolaşımdaki diğer herhangi bir bitcoin ile aynıdır – dolar, euro veya ETH için durum aynıdır . Fungible varlıklar da bölünebilir, yani aynı özellikleri paylaşan daha küçük birimlere bölünebilirler. Menkul kıymetler temelde birbirinden ayırt edilemez niteliktedir.

Bu özellikler, herhangi bir varlığın bir ödeme mekanizması olarak uygulanabilir olması için anahtardır. Öte yandan, takas edilemez token’lar , bölünmez ve benzersiz olan kripto projeleridir.  NFT’ler tıpkı ETH ve DAI gibi akıllı sözleşmeler üzerine kuruluyken, NFT sözleşmeleri, her NFT’yi bir sonrakinden farklı kılan özel bilgiler içerir. Bu şekilde, bir NFT başka bir NFT ile değiştirilemez ve tamamı daha küçük birimlere bölünemez ve kullanılamaz. Bu özellikler, değiştirilemezliği belirtir , dolayısıyla NFT adı verilir .

NFT’ler, Nadir ve Benzersiz Dijital Varlıklar Oluşturma ve Ticareti Yapma Seçenekleri Sunar

NFT’ler kanıtlanabilir şekilde kıt varlıklardır. Her bir varlık jeton, kendi özel dijital kimliğine sahip tek varlık olduğunu doğrulayan bilgisayarlı kod içerir. Bu çok önemli özellik, benzersiz dijital ürünler oluşturmak için kullanışlıdır ve hatta kaynağı (mülkiyet tarihi kaydı) temel blok zinciri protokolü aracılığıyla izlenebilen ve kriptografik olarak doğrulanabilen nadir fiziksel varlıkları temsil etmek için kullanılabilir. Dijital sanat, koleksiyon parçaları veya oyun parçaları gibi takas edilebilecek özel ve nadir öğelerin olasılıkları sonsuzdur. Open Sea, Super Rare ve Nifty Gateway gibi platformlar, NFT’leri sürekli büyüyen bir tüketici tabanına getiriyor.

NFT NEDİR ?

Değiştirilemez Jetonlar ERC-721 Token Standardını Kullanır

NFT’ler tipik olarak ERC-721 belirteç standardı ile oluşturulduğundan, Ethereum bugün NFT oluşturmak için en popüler blok zinciridir . Bu standart, her bir tokenin sahip olması gereken minimum özellik setini ana hatlarıyla belirtir, ancak NFT’lerin potansiyel ekstra özelliklerini sınırlamaz.

NFT’ler için Kullanım Örnekleri şunları içerir:

  • Dijital veya kripto koleksiyon ürünleri oluşturma,

  • Blockchain ile entegre oyunlardaki dijital öğelerin sahipliğini yönetme,

  • Sanatçıların telif haklarını ve fikri mülkiyet haklarını korumalarına izin verirken dijital sanatın gerçekliğini kanıtlamak,

  • Kullanıcıların verilerini tek bir yerden kontrol etmelerini sağlayan bir dijital kimlik sistemi tasarlamak,

  • Gayrimenkul gibi yüksek değerli öğelerin kısmi mülkiyetine izin verilmesi.

NFT’ler için en eski ve en popüler uygulamalardan biri , oyuncuların dijital kedileri satın almasına, satmasına ve üretmesine olanak tanıyan Ethereum tabanlı CryptoKitties oyunudur . 28 Kasım 2017’de kullanıma sunulan CryptoKitties, iki hafta içinde 150.000’den fazla kullanıcıya ve 15 milyon dolarlık işlem sayısına ulaştı. Tek bir CryptoKitty 170.000 dolara satıldı, bu da platformu viral bir sansasyon haline getirdi ve küresel ana akım dikkatin yanı sıra yeni bir oyuncu kitlesini Ethereum’a çekti.

CryptoKitties başarılı oldu, ancak bu başarı Ethereum ağında ciddi işlem sıkışıklığına yol açtı. Ağ ölçeklenebilirliğini sağlamak için ortaya çıkan mücadele – artı dijital kediler için takas edilen büyük miktarlarda sermaye – birçok haber kuruluşunun CryptoKitties’i haber yapmasına neden oldu. Bu , sadece kripto para birimlerinden daha fazlasını sunabilen bir teknoloji olarak blok zincirine önemli bir farkındalık getirdi .

Değiştirilemez Jetonların Geleceği

O zamandan beri, NFT oyunları muazzam bir şekilde büyüdü. CryptoKitties’in arkasındaki şirket olan Dapper Labs, oyun platformları arasında birlikte çalışabilirliği sağlamak için Ocak 2019’da diğer NFT sağlayıcılarıyla ortaklık kurmaya başladı. Bu, bir platformdaki yerel bir NFT’nin artık başka bir platformda kullanılabileceği anlamına gelir. Oyun geliştiricisi Ubisoft ve Ulusal Basketbol Birliği (NBA) tarafından oluşturulan NBA Top Shot gibi bazı ana akım kuruluşlar NFT projeleri geliştirmiştir.

NFT’lerin potansiyeli, oyun oynamanın ötesine önemli ölçüde genişledi. İşletmeler ve blok zincir projeleri, misli olmayan belirteçlerin tanımlama, onaylama ve biletleme için ve hem dijital hem de gerçek dünya öğelerinin kısmi mülkiyetini vermek için nasıl kullanılacağını araştırıyor. NFT kullanım durumları, net sahiplik ve izlenebilirliğe ihtiyaç duyulan her durumu içerebilir.

NFT’ler, birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik açısından hâlâ zorluklarla karşı karşıya olsa da, teknoloji, hem dijital hem de gerçek dünya varlıkları için benzersizliği, kıtlığı ve mülkiyeti kanıtlamadaki faydasını göstermiştir. Hali hazırda blockchain oyunlarında ve koleksiyon ürünlerinde temel bir unsur olan NFT teknolojisi, kullanım durumları dijital kimlik kayıtlarına ve kıt gerçek dünya varlıklarının temsiline doğru genişledikçe, blockchain endüstrisinin büyük bir büyüme sektörü olduğunu kanıtladı.

Daha fazla içerik için bizleri YoutubeTelegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir