Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$59.158
% 1.97
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 59.158
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Nam Salan Analistler: Altın’da Bu Seviyeleri Bekliyoruz!

Altın, geçen yılki düşük performansından sonra, 2022’de en iyi performans gösteren varlık sınıfı olarak ortaya çıktı. Ocak sonunda 1.796 dolar olan sarı metal, Salı günü 1.918 dolara dokundu ve şu anda uluslararası piyasada yaklaşık 1.900 dolardan işlem görüyor. Hâlihazırda altın, 2021’den bu yana en yüksek seviyelerde dolaşıyor.

Bu yıl için altının performansı şimdilik iyi görünüyor

Sarı metal, Şubat ayında yaklaşık %5 ve takvim yılının başlangıcından bu yana, yüksek enflasyon ve Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilimler arasında mücadele ediyor. Buna karşılık, Dow Jones, 2022’de %6,2 ve diğer ana hisse senedi endeksleri, bu yıl içinde şimdiye kadar sarı metalin altında performans gösterdi.

Tarihsel olarak, altın, ekonomik şokların ve jeopolitik gerilimlerin neden olduğu enflasyona ve belirsizliğe karşı riskten korunma görevi görür. Bu durum göz önüne alındığında, altın genellikle diğer varlık sınıfları mücadele ettiğinde de iyi iş çıkarır. Örneğin, değerli metal, Covid-19, stoklarda ve emtia fiyatlarında keskin bir düşüşe yol açtığında, 2020 yılında en iyi performans gösteren varlıktı. Altın, 2020’de %25,1 oranında artış kaydetti.

Ancak, coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere altın fiyatları, küresel ekonomik koşullardaki iyileşme ve merkez bankaları tarafından likidite girişinin hisse senedi fiyatlarında bir ralliye yol açmasıyla 2021’de %3,6 düştü. Hisse senetleri 2022’de bir kez daha ayakta. Aslında, altın fiyatları geçen yıl Mart ayında 2021’deki en düşük seviyesinden %11 arttı.

“Altın için jeopolitik endişeler, potansiyel bir faiz artışından ağır bastı”

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de tüketici fiyat enflasyonu Ocak ayında %7,5 ile kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu, Avrupa’daki jeopolitik gerilimlerle birleştiğinde yatırımcılardan güvenli liman talebine yol açtı. Prabhudas Lilladher’de araştırma analisti olan Megh Mody, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın, artan jeopolitik gerilimlere ilişkin endişelerin güvenli liman varlıklarına olan talebi artırmasıyla, sekiz aydan fazla bir sürenin en yüksek seviyesini gördü. Külçe altın, Avrupa’da bir çatışma olasılığı ile daha da yükselen üç haftalık kazançlarını sınırladı. Jeopolitik endişeler, altın gibi faiz getirmeyen değerli metallere olan talebi azaltabilecek potansiyel bir faiz artışından kaynaklanan ayı eğilimine ağır bastı.

Geçtiğimiz hafta Vali Lael Brainard ve New York Fed Cumhurbaşkanı John Williams’ın yanı sıra Chicago Fed Charles Evans tarafından yapılan açıklamalar, yetkililerin bir sonraki planlanan toplantıdan önce süper büyüklükte bir faiz oranı artışı ya da bir hamle yapmadan devam etmekte istekli olduklarını gösterdi.

Kıymetli metale yapılan yatırım, tahvil ve hisse senetleri gibi faiz veya temettü vermediğinden, yüksek faiz oranları altın fiyatları için kötüdür. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası, enflasyondaki artışla mücadele etmek amacıyla bu yıl Nisan ayından itibaren faiz oranlarını artırmaya başlamayı planlıyor.

WGC: Yükselen enflasyon, altın talebini büyük olasılıkla sürdürecek

Ancak birçok analist, traderların kâr rezervasyonlarının öncülüğünde kısa vadede altın fiyatlarında bir düzeltme bekliyor. Bununla birlikte, yükselen enflasyon ve büyük ekonomilerin büyümesindeki yavaşlama göz önüne alındığında, orta ve uzun vadeli eğilim, değerli metal için boğa pozisyonunu sürdürüyor. Dünya Altın Konseyi’ndeki (WGC) analistlerin değerlendirmesi ise şu yönde:

Merkez bankalarının faiz artırımları sarı metal için ters rüzgarlar yaratabilirken, yükselen enflasyon ve piyasadaki geri çekilmeler, bir riskten korunma aracı olarak altın talebini büyük olasılıkla sürdürecek. Mücevher ve merkez bankası altın talebi ise daha uzun vadeli ek destek sağlayabilir. Teknik olarak sarı metal, 2021’de 2.027 dolarlık rekor yüksek seviyede sert dirençle karşı karşıya. Yalnızca bu seviyenin üzerinde güçlü bir kapanış onu yeni zirvelere çıkarabilir.

Edward Moya’ya göre yatırımcılar yakında ‘altını seviyorum’ diyecekler

OANDA kıdemli piyasa analistleri Edward Moya, ise değerli metal için şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Külçe, şu anda biraz ara veriyor gibi görünüyor. Ancak jeopolitik riskler ve büyüme endişeleri güvenli liman talebini artıracağından yatırımcılar yakında ‘altını seviyorum’ diyecekler. Altının 1.920 dolar seviyesinde geçici direnci var, ancak bunun ötesinde 1.950 dolarlık alanı var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir