Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.647
% 1.48
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.647
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

MarketCap Nedir?

marketcap nedir

Marketcap, bir kripto para biriminin veya herhangi bir enstrümanın piyasa değerinin ölçülmesine olanak sağlayan bir göstergedir .

Hem hisse seneti hem de kripto para alırken öncelikle bilmemiz gereken bazı kavramlar vardır. Bu kavramları bilmeden yapılan yatırımlara bilinçsiz yatırım, yatırımcıyaysa bilinçsiz yatırımcı diyebiliriz. Kripto para sektörüyse zaten çok dinamik ve yeniliklere kapısı sonuna kadar açık bir sektördür.

Sürekli yeni haberler, çıkan projeler gibi konuları araştırma ve takip halde olmamız gereklidir. Böyle dinamik bir sektörde temel taşları bilmemek bizim için büyük bir dezavantaj olabilir.Bu yüzden öncelikle bakmamız gereken ve temel analizde rehberiniz olan bazı kavramlar da bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden belki de başlıca bilmeniz gereken kavramsa MARKETCAP’tir

MARKET CAP NASIL HESAPLANIR ?

Bu değeri,  ilgili kripto paranın o anki fiyatı x  dolaşımdaki arzı ile hesaplayabiliriz. Marketcapi daha yüksek olan coin daha pahalı  diyebiliriz. Basit bir matematikle kilit açılımları veya yakımlarda  fiyatın neden değiştiğini inceleyelim. Bir ürünün fiyatını 2 TL olduğunu ve   dolaşımda da bu üründen 2 tane olduğunu düşünelim. Bu durumda marketcapi 2×2’den 4 TL’dir. Dolaşıma bu üründen 2 tane daha girerse 4 ürün olur. Piyasa değeri olan 4 TL’nin bulunması  için  fiyat 1 TL’ye (1×4) düşer.

Bildiğiniz üzere marketcap dolaşımdaki miktar ve o anki fiyatın çarpımıdır. Tam tersi bu ürünün dolaşımdaki arzını azaltırsanız bu fiyat artacaktır. İşte kilit açılımı ve coin yakımlarının matematiği!

Bir kripto paranın piyasa değeri arttıkça ona güven artar , dolayısıyla yatırımcısı çok olur. Bu nedenle de sıkça kullandığımız coinmarketcap sitesindeki sıralama, piyasa değeri yani marketcap ile ölçülür. Marketcap bir coinin uzun vadede  neler yapabileceği hakkında , en azından baskın şekilde durup duramayacağı ile ilgili sorulara cevap verebilir. Baskın bir şekilde durabilecek mi? Gibi sorulara yanıt verir. Bu değerleri en popüler site olan coinmarketcap sitesinden inceleyebilirsiniz.

MARKETCAPINE GÖRE XRP 100 $ OLABİLİR Mİ?

marketcap xrp

Son günlerde sıkça konuşulan XRP örneğini de  inceleyebiliriz .Birçok yerde özellikle mahkeme sürecinin olumlu ilerlemesinden sonra XRP’nin 100 dolar olacağı hakkında yazılar  görüyoruz. Marketcap hesaplamalarıyla bu mümkün olabilir mi inceleyelim. XRP nin fiyatını 1 dolar kabul edelim. Ayrıca arz ile de oynamadıklarını düşünürsek -ki daha yarısı piyasaya girmiş gerisini bilmiyoruz bile-. 100 dolar olması için şuanki marketcapinin 100 kat artması gerekir. Dolayısıyla şuanki piyasa değeri 40 milyar dolar olan Ripple’ın piyasa değeri 4 trilyon dolar olmalıdır.

Zaten tüm kripto paraların Bitcoin dahil piyasa değeri 1.21 trilyon. Bu değer boğada 5 6 katına çıksa bile Ripple’nin Bitcoin hakimiyetini geçmesi, bu fiyata çok yüksek yakımlar  yapmadan gelebilmesi matematiğe aykırı!

marketcap

Kripto sektörünün Bitcoin de dahil olmak üzere  volatil bir sektör olduğunu da unutmamak gerek. Bu volatilitede piyasa değeri düşük olan coinler örneğin düşüşlerde daha fazla etkilenir. Bununla birlikte de yüksek getiriler yapma potansiyeli de  marketcapi fazla olan coinlere göre çok daha fazladır. Bu sebeple temel analizi önemseyen ve yüksek getiri elde edilebilecek bir coinin araştırmasını yapan kişiler öncelikle marketcapa bakarak kendine bu verileri rehber edinirler.

MARKETCAP VERİLERİYLE 2 COININ FİYATI NASIL KARŞILAŞTIRILIR?

Marketcap  verilerini coinmarketcap sitesinden takip ederek, herhangi 2 kripto paranın hangisinin daha ucuz olduğunu gözlemleyebiliriz. Coin incelemesi yaparken bir coinde bolca  0 var diye fiyatının uygun olduğunu düşünmek kesinlikle yanlıştır! Marketcaplerini karşılaştırarak hangi coin daha uygun, bunu öğrenmek mümkündür.  Örneğin platform grubu coinlerinden CARDANO ve CHAINLINK’i kıyaslayalım. LINK’in fiyatı 8$,CARDANO’nun fiyatı 0.31 $ işte burada link daha pahalı diyemeyiz.

Neden mi ? Çünkü LİNK’in daha pahalı olması için 4 milyar dolar olan marketcapinin, marketcapi 10 milyar dolar olan ADA’yı geçmesi gerekir bu da yaklaşık 3 kat artarak 12 milyar dolara ulaşması gerektiği anlamına gelir. Sonuç olarak LINK daha ucuzdur. LINK’i veya başka coinleri araştırıp en az CARDANO kadar değerli olabileceği düşünülebilir.Yapılan birçok yatırım da temel analizin en önemli kısmı olan marketcapi kullanarak şekillendirilebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir