Kriptolar:
29472
Bitcoin:
$59.964
% 5.76
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.05
Piyasa Değeri:
$2.21 T
% 5.02
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 59.964
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.21 T

Layer 2 (Katman 2) Nedir?

Layer 2 (Katman 2) Blockchain Nedir?

Kripto Paralar ile ilgileniyorsanız, Layer 1(Katman 1) ve Layer 2 (Katman 2) kavramlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Kripto Para dünyasında büyük bir yere sahip olan bu kavramlar, uzun zamandır çok duyulue ve konuşulur hale gelmiştir.

Bitcoin ve Ethereum gibi Layer 1’lerin yanı sıra, Layer 2 projelerin olduğunu da söyleyebiliriz ve bu projeler piyasadaki ‘’küçük çocuklar’’ olarak öne çıkmaktadırlar.

Layer 1 ağı olan, Bitcoin ve Ethereum ağlarını herkesin işini yani bir diğer deyişle sözleşmeleri yerine getirdiği canlı bir şehir merkezi gibi düşünün. Ethereum ve Bitcoin, şehir merkezinin kalbi gibidir. ve Layer 2’lerin önemi ise özellikle iş saatlerinde bu şehir merkezi biraz kalabalık olmaya ve yavaş ilerlemeye başladığında ortaya çıkmaktadır.

Layer 2

Layer 2 Nasıl Çalışır?

Temelde Layer-2 teknolojisi, Bitcoin ve Ethereum gibi ana blok zincirlerdeki iş yükünü hafifletme amacını taşır. Bu katman, her küçük işlemi ana zincirler üzerinde işleme koymak yerine, çözümleme işini ele alır ve çoğu işlemin gerçekleştiği ikincil bir katman oluşturur. Ayrıca yan zincirler, durum kanalları ve rollup gibi yenilikçi teknolojiler sayesinde hızlı ve ucuz bir şekilde bir çok sayıda işlemi kolaylıkla işleyebilir.  Ancak sadece işlemleri daha hızlı ve ucuz hale getirmezler; aynı zamanda blockchain’in en büyük zorluklarından birini çözmek için gizli bir ölçeklenebilirlik çözümü sunar.

Layer-2’lerin ihtiyaç duyulan en etkileyici özelliklerinden biri ölçeklendirebilme yeteneğidir. Bunu, yoğun trafik saatlerindeki bir otoyola ek şeritler ekleyerek trafiği rahatlatmak gibi düşünebiliriz. Daha fazla insan Layer-2 çözümlerini kullanmaya başladıkça ağ, ana blok zincirleri tıkanmadan işlemleri sonuçlandırmak için genişleyebilir. Bu ölçeklenebilirlik, Blockchain’in gerçek dünya kullanımı ve pratik kullanılabilirliği için en büyük adımlardan biridir.


İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!


Layer 2’nin Önemi Nedir?

Layer 2 ölçekleme çözümü, çeşitli nedenlerden dolayı blockchain ekosisteminin hayati bir bileşeni olarak ortaya çıkmıştır.

Bu çözümlerin ele aldığı en baskın sorunlardan biri daha hızlı ve maliyet etkin işlemlere olan acil ihtiyaçtır. Layer 1’lerdeki yetersizlik, basit bir kahve ödeme onayı için 20 dakikalık beklemeler gibi günlük yaşamda pratik olmayan bekleme sürelerine yol açmaktadır. Bu tür gecikmeler devam ederse, gerçek kullanıcıları çekmek ve blockchain teknolojisinin kitleler tarafından benimsenmesini sağlamak imkansız bir görev olur.

Bu sorunu çözmek için devreye girer ve sorunsuz, gerçek dünya uygulamaları için gereken hız ve verimliliği sunar. Çözümlerinin önemini kanıtladığı önemli bir alan, merkeziyetsiz uygulamaların (DApp) bulunduğu ekosistemdir. Özellikle GameFi sektöründeki DApp’ler genellikle oyun içi mikro-satın almalara ve ödülleri içeren küçük işlemlere ağırlık vermektedir.

Layer 1 blok zincirleri, bu mikro işlemlerin verimli bir şekilde işlemekte zorlanır. Bu tür işlemleri Layer 1 blok zincirinde uygulamak sadece zahmetli olmamakla beraber, aynı zamanda yüksek işlem ücretlerine yol açmaktadır. Sadece GameFi değil, diğer fazla mikro-işlem içeren diğer alanlarda da kullanılıp Layer 1 ağlarına rahatlık sağlamaktadır.

En Önemli Layer 2 Projeleri

Arbitrum ve Optimism şu an için en büyük Layer 2 projesi olmakla birlikte en çok kullanılan ağların başında gelmektedir. Önümüzdeki aylarda tokenize olacak bir başka Layer 2 projesi olan ZKSync ise airdrop ihtimalli bir proje olduğudnan adını sıkça duyuyoruz.

Her iki proje de Ethereum ağının ölçeklenebilirliğini sağlamak adına Optimistic Roll-up kullanan projedir. Arbitrum, tüm EVM (Ethereum Virtual Machine) dilleriyle uyumludur ancak Optimism yalnızca Solidity dilini desteklemektedir.

Her EVM dili ile uyumlu olması, Arbitrum’un üzerinde proje inşa edecek geliştiricilerin işini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle ekosisteminin genişlemesi adına Arbitrum daha öndedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version