Kriptolar:
29773
Bitcoin:
$71.244
% 6.04
BTC Dominasyonu:
%53.8
% 0.66
Piyasa Değeri:
$2.55 T
% 6.38
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 71.244
BTC Dominasyonu:
% 53.8
Piyasa Değeri:
$2.55 T

Bitcoin’de Merkezileşme Endişeleri Tekrar Gündemde

bitcoin,btc

Son yıllarda defalarca gündeme taşınan “Bitcoin merkezileşiyor” sorunu, bir kez daha tartışmaların odağında yer alıyor.

Mempool geliştiricisi “mononautical” tarafından paylaşılan verilere göre, tek bir saklayıcının (custodian) en az 9 havuzun Coinbase adreslerini kontrol ettiği görülüyor. Bu durum, toplam Bitcoin hashrate’inin %47’sine tekabül ediyor:

Artık tek bir saklayıcı, toplam hashrate’in %47’sini temsil eden en az 9 havuzun coinbase adreslerini kontrol ediyor.

Söz konusu adreslerin Bitcoin madencilik cihazı üreticisi Bitmain’e bağlı madencilik şirketi Antpool’a ait olabileceğine işaret eden uzmanlar, durumun ciddi bir tekelleşme tehdidi oluşturduğunu vurguluyor.

Bitcoin’de Tekelleşme Riskleri

Hashrate, Bitcoin ağında yeni blokları oluşturmak ve işlemleri doğrulamak için gerekli olan hesaplama gücü miktarını temsil eder.

Antpool, hashrate’in çoğunluğunu kontrol ederek, ağı yeniden düzenleme veya çift harcama gibi saldırılar gerçekleştirme yeteneğine sahip olabilir. Bu potansiyel tehdidin Bitcoin’in güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atabileceği düşünülüyor.

Ayrıca, Antpool, elde ettiği hashrate oranı sayesinde hangi işlemlerin işleneceğine ve hangilerinin reddedileceğine karar verme gücüne sahip olabilir. Bu durum, ağın sansürlenmesine ve belirli işlemlerin yasaklanmasına yol açabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir