Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.646
% 2.30
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.646
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Goldman Sachs: Fed, Ocak’tan İtibaren Daralmayı Hızlandırabilir

ABD’li yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, Fed’in Ocak ayından itibaren varlık alımlarının azaltılmasını (tapering) hızlandırabileceğini söyledi. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bloomberg’ün aktardığına göre Goldman Sachs bir müşteri notunda, bu ay kriz dönemi teşviklerinin gevşetilmesini başlatan Fed’in gelecek yıl daralma hızını hızlandırabileceğini söyledi. Goldman ekonomistleri, Fed’in 2022’de üç ve 2023’te ise iki faiz artırımı yapacağını; varlık alımlarının azaltılmasına yönelik politikanın ise mevcut 15 milyar dolardan ayda 30 milyar dolara yükseltilerek daralma hızını ikiye katlayacağını öngördü. Bu tahminler ise, varlık satın alma programının Mart ayında sona ereceği anlamına geliyor.

Goldman sıfıra yakın ilk faiz artışını Haziran ayında bekliyor. Bilindiği gibi Fed, Mart 2020’deki koronavirüs çöküşünün ardından faizleri sıfıra yakın bir seviyeye indirdi ve ayda 120 milyar dolar değerinde varlık satın almaya başladı. Bu büyük likidite enjekteleri ise, birçok yorumcunun da dikkat çektiği üzere, Bitcoin de dahil olmak üzere finans piyasasının her köşesinde benzeri görülmemiş bir risk iştahına yol açtı.

Tahminler, Fed’in Çarşamba günü yayınlanan Kasım toplantısından tutanaklara dayanıyor. Buna göre Fed, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda daralmayı hızlandırmaya ve faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu göstermişti.

Bitcoin’i Nasıl Etkiler?

Yukarıda da bahsedildiği gibi, koronavirüs çöküşüyle birlikte Fed’in piyasalara enjekte ettiği likidite, kripto varlık piyasasında önemli bir büyümeye yol açtı. Enjekte edilen bu teşviklerin öngörülenden hızlı bir şekilde ortadan kalkması ise Bitcoin’i strese sokabilir.

Diğer taraftan Bitcoin, risk iştahını azaltan bir başka haber olan yeni bir koronavirüs varyantına ilişkin endişeler nedeniyle yaklaşık %7 düştü. 53.500 dolara kadar gerileyen Bitcoin, yayın saati itibariyle 54.109 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version