Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.956
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.956
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Genesis Blok (Genesis Block) Nedir?

Genesis Block, Bitcoin blockchain’inde çıkarılan ilk bloğa verilen addır. Başlangıç bloğu ya da bir blok zincirinin ilk bloğu anlamına gelir. Yani Bitcoin’in  alt başlıkları diye de düşünülebilir.

Bir blok zinciri, blok zinciri ağında meydana gelen işlemlerle ilgili bilgileri depolamak için kullanılan bir dizi bloktan oluşmaktadır. Genesis bloğu, zaman zaman “Blok 0” veya “Blok 1” olarak da anılmaktadır.

En ünlü genesis block, 3 Ocak 2009’da Satoshi Nakamato tarafından kazıldı. Teorik olarak, genesis block bir ihtiyaç değildir. Fakat, tüm kripto para yatırımcılarının ve madencilerin güvenebileceği bir başlangıç ​​noktasına sahip olmak önemlidir. Her zincirin bir halka ile başlamasına benzer şekilde; genesis block da blokzinciri başlatan ilk halkadır.

Genesis Blok Özellikleri

Genesis blok; blok yüksekliği, işlem sayısı, zaman damgası, nonce ve blok zorluğu olarak başlıklara ayırabiliriz. Tanımları ise şöyledir;

Blok Yüksekliği: En baştaki ilk bloğun ‘’0 blok’’ yüksekliğine sahip, üzerine ilave blokların eklendiği ilk bloğun temelini sağlamaktadır.

İşlem Sayısı: Bitcoin ağlarında gerçekleşen işlemlere eklentilerdir. Ancak başlangıç bloğunda sadece bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Satoshi Nakamoto’nun blok oluşturması karşısında 50 BTC’lik blok ödülünün sahibi olmuştur.

Zaman Damgası: 03 Ocak 2009 tarihinden bu yana oluşturulan tüm blokları kapsar.

Nonce: Nonce, blok zinciri blok ekleme hakkı kazanmak için madencinin sırasıyla değiştirdiği isteğe bağlı atanan değişkendir.

Blok Zorluğu: Madencinin blok zinciri blok ekleyebilmesi için veren nonce değerini bulunmasındaki güçlüğü tanımlamaktadır.

Blok Zincir Teknolojisi

Bitcoin için üretilen ilk blok olan genesis blok ardından pek çok farklı blok ve blok zinciri üretilmiştir. 0 bloğu olarak adlandırılan bu bloğun üzerine çıkan bloklar, kripto para piyasasının çok daha canlı bir hale gelmesine neden olmuştur. Bu teknolojinin özellikle de pek çok alanda hızlı ve güvenilir bir metot olması, kullanımının giderek daha da yaygın bir hale gelmesine neden olmaktadır.

Günümüzde blok teknolojisinin kullanımı; seçim yöntemleri genellikle sandık ile oy kullanılması ve seçim süreçlerini çok uzattığı için halkın önüne getirilmesini oldukça zor bir hale getirmektedir. Özellikle de bu durumun maliyeti de göz önünde bulundurulduğu zaman, durum neredeyse imkansız denilebilecek bir haldedir. Tüm bu zorluklar göz önünde bulundurulduğu zaman direk olarak halkın kullanımına sunulması yerine, halk kendi çapında seçtikleri vekiller aracılığı ile bu teknolojiden faydalanmaktadır.

Bitcoin piyasasının bir anda patlaması ve giderek yükselmesi ardından pek çok kişi bu teknolojinin faydalarını kullanmaya başlamıştır. Çok hızlı ve aynı zamanda güvenilir olması nedeni ile pek çok kişi bu piyasaya giriş sağlamıştır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir