Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.836
% 1.54
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.836
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Friend.tech Kullanıcı Verileri İddiaları ve Güvenlik Durumu

Friend.tech: Kullanıcı Verileri İddiaları ve Güvenlik Durumu

Friend.tech‘in 100.000’den fazla kullanıcısının verilerinin sızdırıldığı iddiası gündeme geldi. Ekip kısa süre içerisinde bu iddiayı reddetti.

Viral bir merkezsiz sosyal medya platformu olan Friend.tech‘in ekibi, 100.000’den fazla kullanıcısının kişisel bilgilerinin “sızdırıldığı” iddiasını çürüttü.Başlangıçta The Block tarafından yayınlanan, daha sonra düzeltilen bir rapor, Yearn Finance için takma ad kullanan geliştirici Banteg’in yayınladığı verilerin “sızdırıldığını” öne sürdü.

Ancak Friend.tech ekibi, bilgilerin kamusal API‘larını çekerek elde edildiğini net bir şekilde açıkladı. Resmi Friend.tech hesabı, “Birinin kamusal Twitter akışınıza bakarak sizi hacklediği gibi bir şey” şeklinde durumu açıkladı.

Ayrıca, X‘in (eskiden Twitter olarak bilinirdi) Topluluk Notları katkı sağlayıcıları da gönderiye dahil oldu.
“Temel veri herkese açıktır ve herhangi bir kişi bir blok gezginini okuyarak bunu çıkarabilir. Bir pay alırsanız, %5’i yaratıcının cüzdanına gider ve yaratıcının cüzdanını finanse etmesi gerekmektedir. Veritabanı yalnızca bu kamusal bilgileri çeker,” şeklindeki topluluk notunda ifade edildi.
Banteg, başlangıçta Friend.tech platformundaki kullanıcıların detaylarını içeren kamuya açık verilerin bir deposunu GitHub üzerinde yayımladı.

Bu verilere, 101,000’den fazla kullanıcının ilgili Twitter kullanıcı adlarıyla ilişkilendirilmiş Base üzerindeki cüzdan adresleri de dahildi.
Banteg‘in belirttiğine göre, sızdırılan veritabanı 101,183 kişinin friend.tech‘e adları adına gönderi yapma izni verdiğini gösteriyor,” ifadesi kullanıldı.
Banteg ayrıca ilk gönderisinin yanlış şekilde yorumlanmasına eleştiri getirdi.
Bu sırada X kullanıcıları da durumu eğlenceli bir şekilde değerlendirmek amacıyla katıldı. Satsdart adlı bir kullanıcı, Ethereum blok gezginine bir bağlantı paylaştı ve espri yaparak “Ethereum‘daki tüm işlemleri gösteren sızdırılan bir veritabanı bulduğunu” iddia etti.

https://twitter.com/TheBlock__/status/1693604286704349453

Önemli bir şekilde, Banteg’in veriyi yayınlaması, blockchain analiz hizmeti Spot On Chain‘in bir gönderisinden sonra geldi. Bu gönderide, Friend.tech‘in API‘sinin uygulamanın günlük kullanıcılarına hemen erişilemeyen belirli veri setlerini açığa çıkardığı belirlenmişti.

https://twitter.com/spotonchain/status/1693580904344748063?s=20

En dikkat çekici örnek, belirli kullanıcılar tarafından oluşturulan cüzdanların API aracılığıyla görüntülenebilmesiydi.
Bu bilginin ne şekilde kullanılabileceği sorulduğunda, Spot On Chain, bu bilginin sistemi manipüle etmek için kullanılabileceğini ifade etti. Bu sayede, botlar Friend.tech‘e hızla kaydolan büyük hesapların paylarını hemen satın alarak sistemi etkileyebilirler.

Spot On Chain, “Bu durumu birçok bot zaten fırsata çevirdi, sözleşmeyi izliyor, büyük etkileyici hesapları buluyor ve diğer kullanıcılardan önce pay satın alıyor,” şeklinde açıklama yaptı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir