Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.708
% 0.41
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.708
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Ethereum’un Bitcoin’e karşı değeri son 3,5 yılın zirvesini gördü

Investing.com – Ethereum’un 2021 yılında Bitcoin’den daha iyi performans göstermesi piyasanın en büyük iki kripto varlığı arasındaki pariteyle daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. 

ETH/BTC paritesi, Aralık ayının ilk günü 0,08352 değerine ulaşarak Haziran 2018 döneminden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Son zirve seviyesinden 2020 yılına kadar Ethereum, Bitcoin karşısında değer kaybını devam ettirdi. Son 2 senelik periyotta ise Ethereum, genel olarak Bitcoin’den daha iyi performans gösteriyor ve 1 Ethereum, bugün 0,08352 BTC değerine kadar yükselmiş durumda.

Ethereum, Bitcoin’e karşı değerini artırmaya devam ediyor

ETH/BTC’nin 2021 yılı görünümüne bakıldığında yılın ikinci yarsında parite 0,07266 seviyesinde aylarca süren bir dirençle karşılaşmıştı. Ethereum ve Bitcoin’in Kasım ayındaki performansına göre yüzde 16 oranında yükseliş göre ETH/BTC paritesi, böylece 2018 Haziran ayı seviyesine kadar yükselmiş oldu. 

ETH’nin BTC karşısında değer artışı özellikle 2021 yılında daha yüksek bir ivme kazandı. Bitcoin, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 95 oranında değer kazanırken Ethereum, yüzde 550’yi bulan bir değer artışına sahip. Ethereum, kendi ağında görülen birçok önemli gelişmeyle gerçek kullanım durumunu artıran birçok sektörün gelişimini gördü. Diğer yandan DeFi sektöründeki gelişim, NFT çılgınlığı ve şaka temalı kripto paraların ön plana çıktığı 2021 yılında Bitcoin’in popülaritesinde bir düşüş görülüyor.

Ethereum 2.0 Bitcoin’e karşı en büyük avantaj olarak görülüyor

Yılın başlarında önemli bir ivme yakalayan Bitcoin ise çevresel faktörlerin gündeme geldiği yılın ortalarına doğru bir miktar ivme kaybetmişti. Bir değer deposu olarak kabul edilen kripto paranın üretiminde çok fazla enerji kullanımı gerekliliği, eleştirilere maruz kalmasını sağlıyor. Bunun yanında Ethereum’un iş ispatından hisse ispatına geçişini tamamladıktan sonra çok daha çevreci bir kripto para olarak yüzde 99 oranında enerji tasarrufuna sahip olması bekleniyor.

Ethereum yatırımcıları ise Ethereum 2.0’a geçiş ve protokolünde yakım mekanizmasıyla daha deflasyonist hale gelen kripto varlık için Bitcoin’den daha iyi bir değer deposu haline geleceğini düşünüyorlar. Bunun yanında Ether’in kripto para endüstrisinde aktif kullanım oranı da her geçen gün artıyor. Ethereum ağının en büyük akıllı sözleşme platformu olması, NFT sektörünün büyük bir bölümünün bu ağ üzerinde faaliyet göstermesi gibi durumlar Bitcoin’e karşı daha iyi performans göstermesinin diğer nedenleri olarak görülüyor. 

Ethereum balinaları düşüşü kaçırmıyor

Hal böyle iken Ethereum balinaları da boş durmuyor. Blockchain verileri son zamanlarda ETH/USD’nin 4.000 doların altına düştüğü kısa süreli periyotlarda sahneye çıkarak Ether birikimlerini artırdıklarını gösteriyor. Son açıklanan verilere göre dolaşımdaki Ether’in binde 59’u balina olarak tabir edilen 100.000 ila 10 milyon ETH tutan yatırımcıların elinde. Bu veriler gösteriyor ki aşağı yönlü şoklarda küçük yatırımcı panik satışları gerçekleştirirken büyük yatırımcılar düşük seviyelerden Ethereum toplamaya devam ediyor. 

ETH/USD, Aralık ayına 4.630 dolardan başladı. Şu an 4.700 dolar seviyelerini yakalamaya çalışan kripto para, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.868 dolardan sadece yüzde 4 oranında düşük. 

Ethereum rakipleri de boş durmuyor

Ethereum için olumlu gelişmeler bulunurken eleştiriler de yok değil. En büyük eleştiri ise Ethereum ağı için büyük bir sorun olarak görülen işlem ücretlerine yönelik. Bu durum sektörde “Ethereum katilleri” olarak tabir edilen diğer katman 1 Blockchain’lerine yönelimi tetikliyor. Pazarda Ethereum’dan pay almaya çalışan Binance Smart (IS:SMART) Chain, Solana, Cardano, Polkadot ve AVAX blockchain ağının en büyük rakipleri olarak ön plana çıkıyor. 

Bu katman 1 çözümleri, ağlarını her geçen gün geliştirerek işlemleri daha hızlı ve daha düşük ücretlerle gerçekleştirerek akıllı sözleşme projelerini kendi platformlarına çekmek için mücadele ediyorlar. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir