Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.523
% 7.72
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.523
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Ethereum Layer-2 Savaşları Ekosistemin Geleceğini Tehdit Ediyor mu?

Ethereum’un Layer-2 çözümleri, birbirleriyle rekabet ederek kendilerine zarar vermekten ziyade birbirlerine zarar vermekle suçlanıyor.

Polygon Labs CEO’su Marc Boiron, piyasa değeri açısından ikinci en büyük dijital varlık olan Ethereum için en büyük sorunun, Layer-2 ağları arasındaki yoğun rekabet olduğunu düşünüyor.

Boiron, 7 Nisan’da sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, bu ağlar arasındaki rekabetin Ethereum’un sürekli olarak kendi kendini yok etmesine yol açtığını vurguladı. Açıklaması şöyle:

“Ethereum’un en büyük sorunu, tüm L2’lerin geliştiriciler, kullanıcılar ve likidite için birbirleriyle rekabet etmesi ve Ethereum ekosisteminin dışında rekabet etmemesi nedeniyle kendisini sürekli olarak yok etmesidir. Mikroekonomi 101 size bunun kötü bir strateji olduğunu söylerdi. Cevabım yok ama ele alınması gerekiyor.”

Bazı kripto topluluğu üyeleri Boiron’un görüşünü paylaşarak, Layer-2 ağlarının Ethereum ekosisteminin dışındakileri hedeflemesi gerektiğini savunuyor. Kripto hedge fonu Lattice’de girişim ortağı olan Karthik Senthil şunları söyledi:

“L2’ler ancak pastayı anlamlı bir şekilde büyütür ve bugün Ethereum dışında kalanların %99’unu (web2 dahil) çekerse başarılı olur. Zaten burada bulunan aynı insanlar için savaşırsak, kimse hiçbir şey kazanmaz.”

Boiron ayrıca, Layer-2 ağlarını uzun vadeli oynamaya ve “birbirlerinin kazançlarını savunmaya” çağıran bir sosyal medya gönderisini yeniden paylaştı. Gönderide, herhangi bir Layer-2 ağında başarılı bir uygulamanın sonuçta tüm ekosisteme fayda sağlayacağı ve “uygulamaları çalmanın” bu kolektif büyümeyi engellediği savunuluyor.

Ancak, herkes Layer-2’ler arasındaki rekabetin zararlı olduğu konusunda hemfikir değil. Bazı topluluk üyeleri, yenilikçiliği teşvik ederek ve verimliliği artırarak nihayetinde Ethereum ekosistemini güçlendirebileceğine inanıyor.

Layer-2 Çözümlerinin Yükselişi

Layer-2 ağları, işlemleri ana Ethereum blok zincirine yerleştirmeden önce zincir dışı işleyerek Ethereum’un ölçeklenebilirlik sınırlamalarını ele almak üzere tasarlanmıştır. Bu yaklaşım, Ethereum ana ağa kıyasla işlem verimliliğini önemli ölçüde artırır.

Son yıllarda Layer-2 çözümlerinin popülaritesi arttı. L2Beat’e göre, Layer-2 ağları toplamda saniyede 123’ten fazla işlem gerçekleştiriyor ve Ethereum’un ana ağını on katından fazla aşıyor. Arbitrum ve Coinbase’in Base gibi önde gelen Layer-2 ağları, günlük işlem hacminde Ethereum’un ana ağını bile geride bıraktı.

Ayrıca, bu ayın başlarında Layer-2 çözümlerini kullanan aktif cüzdan sayısı beş milyonu aştı. Bu platformlarda kilitli toplam varlık değeri (TVL) de 42 milyar doların üzerine çıktı, bu da önemli bir kullanıcı benimsenmesine ve potansiyel olarak gelecekte daha fazla büyümeye işaret ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir