Kriptolar:
30253
Bitcoin:
$66.537
% 0.37
BTC Dominasyonu:
%54.0
% 0.46
Piyasa Değeri:
$2.41 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 66.537
BTC Dominasyonu:
% 54.0
Piyasa Değeri:
$2.41 T

Coin Mühendisi x zkLend AMA Özeti

Coin Mühendisi x zkLend AMA Özeti

zkLend ile 8 Mart tarihinde Coin Mühendisi olarak AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı. Bizlere proje hakkında bilgiler verdi.

Yapılan tüm AMA içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz zkLend yetkilisi şunları aktardı:

Ben Brian, zkLend’in kurucu ortağıyım. zkLend’e başlamadan önce, önceki kariyer geçmişim TradFi’dendi. Finans kariyerime Yatırım Bankacılığı’nda başladım ve ardından Özel Sermaye Fonu’na geçtim. Orada geçirdiğim süre boyunca, tesadüfen bir para piyasası protokolü oluşturmada çok alakalı hale gelen bir dizi kamu ve özel borç işlemi üzerinde çalıştım.
Kriptoyla ilk tanışmam eski bir meslektaşımın finanstan ayrılıp kendi DeFi projesini başlatması oldu. Merkeziyetsiz finansın geleneksel finansın bazı temel ilkelerini benimsemesi ve yeni DeFi ürünleri yaratmak için ona tamamen farklı bir dokunuş katması beni büyüledi. O zamandan beri, gerçekten profesyonel bir kapasitede kripto ve DeFi’ye girmek istiyorum. Aynı zamanda, 2020 civarında, birçok büyük finans kurumunun yavaş yavaş blok zincirinde finansa doğru hamleler yaptığını ve DeFi’ye daha açık hale geldiğini fark etmeye başladım. Bunun çok büyük bir anlaşma olduğunu görebiliyordum. Şans eseri, diğer iki kurucu ortağımla ortak bir iletişim yoluyla tanıştım ve zk-rollup L2’de temel bir DeFi anlatısı oluşturmak için aynı vizyonu paylaşıyoruz. Birkaç ay sonra zkLend doğdu.

Sorular

S1: Starknet’te daha fazla likidite yaratmanın ne anlama geldiğini düşünüyorsunuz? Oradaki önde gelen DeFi platformlarından biri olarak, birng’in konsantre likidite konseptlerini düşünüyor musunuz?

C1: Likidite (veya kilitlenen toplam değer) herhangi bir ağ için önemli bir ölçüttür ve şüphesiz Starknet’in en büyük önceliğidir. Herhangi bir ağ ve Dapp için gerçekten önemli olan sadece çiftçilerden gelen kısa vadeli likidite ve paralı asker likiditesi değil, aynı zamanda Starknet teknoloji yığınının değerini gören ve aynı zamanda anlamlı ekosistem dapp’lerine, özellikle de etkileşime girecek DeFi dapp’lerine sahip kullanıcılardan gelen uzun vadeli sürdürülebilir sermayedir.

Likidite (veya kilitlenen toplam değer) herhangi bir ağ için önemli bir ölçüttür ve şüphesiz Starknet’in en büyük önceliğidir. Herhangi bir ağ ve Dapp için gerçekten önemli olan sadece çiftçilerden gelen kısa vadeli likidite ve paralı asker likiditesi değil, aynı zamanda Starknet teknoloji yığınının değerini gören ve aynı zamanda anlamlı ekosistem dapp’lerine, özellikle de etkileşime girecek DeFi dapp’lerine sahip kullanıcılardan gelen uzun vadeli sürdürülebilir sermayedir.

S2: What is your plan about being multichain decentralized application? Can zkLend do it or not?

C2: zkLend’in mevcut sürümü (V1), temel borç verme ve borç alma işlevlerine sahip bir modeli temsil eder. Bir sonraki sürümümüzde (V2), ekibimiz modülerlik tasarımına ve çok zincirli yetenekleri göz önünde bulundurarak öncelik verecek. Bunun anlamı, zkLend’in, farklı L2’ler ve zincirler arasında birlikte çalışabilecek bir borç verme anlatısı oluşturmak için merkezi olmayan sıralayıcı, özel L3’ler, depolama kanıtları ve modüler veri kullanılabilirliği gibi Starknet tarafından sağlanan teknolojik avantajlardan yararlanmayı hedefleyeceğidir.

Birlikte çalışabilirlik, diğer inşaatçıların ve projelerin (Starknet içinde veya dışında) zkLend’i temel bir likidite olarak kullanabilecekleri veya modüler yapılarında bir ara likidite DeFi lego parçası olarak zkLend’i arayabilecekleri anlamına gelir.

S3: Boğa piyasasının başlangıcındayız ve DeFi TVL oranları artıyor, Starknet de artıyor. Platformunuza ve Starknet’e daha fazla topluluğu teşvik etmek ve onlara dokunmak için ne düşünüyorsunuz?

C3: Starknet ve zkLend tarafından organize edilen herkes için birçok topluluk görevi ve fırsatı var. Heyecan verici girişimlerden biri, Şubat ayında Starknet Vakfı’nın öncülük ettiği ve herkesin Starknet DeFi’ye katılması ve deneyimlemesi için erişilebilirlik ve kapsayıcılık sağlayan 40.000.000 STRK tokeni ile övünen DeFi Spring’dir. DeFi Baharında borç verme para piyasaları haftasının lansmanına hazırlanırken, yakında zkLend’de STRK token teşvikleri olacak.

Bu arada, odak noktamız, ekosistemimizi ve topluluğumuzu teşvik etmek/ödüllendirmek için tokenomiklerimizin önemli bir %68’ini geri tahsis ettiğimiz ZEND token lansmanıdır. Kullanıcıların ZEND tokenleri kazanabilecekleri, etkileşimli topluluğumuza katılabilecekleri ve token lansmanını heyecanla bekleyebilecekleri ilgi çekici bir kampanya olan ‘The $ZEND Off’u başlattık.

Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

S4: zk-rollup ölçeklenebilirliğini kullanıyor ve birleştiriyorsunuz ve bu nedenle bugün zkLend en hızlı L2 para piyasası protokollerinden biridir. Peki, para piyasasını geliştirmek ve daha gelişmiş olmak için planlarınız var mı? Onlar neler?

C4: Anında token lansmanının yanı sıra, gelişmeye devam etmek için protokol ve ürün özelliklerimize çok odaklanan 2024 ileriye bakışımızı yakın zamanda duyurduk. 2024 için odak noktamız, DeFi para piyasalarının temel yapılarını geliştirmek için “yaratıcı modülerliği” benimsemeye odaklanıyor.

Bu modüler yaklaşım, protokolümüzü daha özelleştirilebilir, verimli ve kullanıcıların ve pazarın dinamik ihtiyaçlarına duyarlı hale getirir. İleriye bakışımız 4 bileşene ayrılabilir:

  1. İzole Pazarlar
  2. Kasalar
  3. İşlem Oluşturucu
  4. V2 omni chain protokolü

Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olmak isterseniz zkLend sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

S5: zkLend daha fazla fırsat sunuyor ve çoklu arama, kod tabanı güvenliği vb. ile Starknet’te DeFi’yi yeniden tanımlıyor. Biraz daha tanıtır mısınız?

C5: zkLend, genel sorunsuz kullanıcı deneyimini geliştiren bir dizi yeni özelliği etkinleştirmek için Starknet’in yerel hesap soyutlamasından yararlanıyor.

Çoklu arama gibi özelliklerle, zkLend artık birden fazla işlem imzasını (genellikle oldukça sıkıcıdır) tek bir işlem imzalamasında birleştirebilir. Sadece bu da değil, zkLend şu anda kullanıcıların teminat geri ödeme kaynaklarına ve/veya kredi anaparasını diğer para birimlerine dönüştürmesine olanak tanıyan kendi kendine geri ödemeli kredi ve kredi takası gibi özellikler üzerinde çalışıyor ve böylece kullanıcıların mevduat, teminat ve borç pozisyonlarından daha fazla verimlilik sağlıyor.


zkLend’in 2024 yılı için yaptıklarına erişmek için buraya tıklayınız.


Twitter Soruları

S1: Geçen yıl, LUNA, UST ve 3AC gibi olaylar, sektördeki bir dizi protokol için bir piyasa şokuna neden oldu ve DeFi borç verme protokollerinin çoğunda genel TVL, çoğu yatırımcının risk almasıyla önemli ölçüde azaldı.

C1: Luna, UST ve 3AC, kripto topluluğu için değerli dersler ve büyüme sancıları olarak hizmet etti ve risk kontrolü ve azaltma önlemlerinin önemini vurguladı.

zkLend, kullanıcıların ve fonların güvenliği en büyük önceliğimiz olacak şekilde geliştirilmiştir. zkLend’in risk azaltma özelliklerini inceleyeyim:

  • İlk olarak, teminatlar ve ödünç alınan varlıklar için çift taraflı risk faktörleri sisteminin (yani teminat faktörü ve borçlanma faktörleri) uygulanması söz konusudur. Bunlar, teminatın değer değişimine maruz kalma riskini ve daha aşırı oynaklığa neden olan varlık çiftleri arasındaki ters korelasyonu azaltmayı amaçlamaktadır.
  • İkincisi, zkLend kullanıcılara yeni teminatlardan yararlanma esnekliği sunarken, riskleri etkili bir şekilde kontrol altına almak ve ayırmak için izole havuzların uygulanmasında proaktifiz.

zkLend tarafından alınmış olan risk önlemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.

S2: zkLend’in toplam pazar büyüklüğü 54,95 milyon dolar. zkLend kullanıcılarının varlıklarını güvende tutmayı nasıl başarıyorsunuz? zkLend bilgisayar korsanlığı saldırılarına karşı ne kadar güvenli?

C2: Protokolümüzün yalnızca ABDK tarafından denetlenmekle kalmayıp, Starknet ekosisteminde denetim ve güvenlik konusunda lider olan Nethermind tarafından resmi olarak belirtilmesinden son derece gurur duyuyoruz.

Kurucu ortağımız ve teknoloji liderimiz Jonathan, protokolümüzün ve kullanıcılarımızın fonlarının güvenliğine ve emniyetine her zaman büyük önem vermiştir. Bu felsefe, protokolümüzün kod tabanının yanı sıra zkLend’de aldığımız finansal ve ticari kararlara kadar uzanır. Bu zaman zaman geliştirme hızımızı yavaşlattı, ancak riskli yenilikler ve güvenlik arasındaki dengede nerede durduğumuzu tamamen anlıyoruz.

S3: zkLend’in yerel tokeninin tarihsel yolculuğunu inceleyerek, piyasa değeri eğilimlerinin ayrıntılı bir incelemesini, önemli kilometre taşlarını ve zaman içindeki gidişatını etkileyen faktörleri vurgulayabilir misiniz?

C3: Token piyasaya sürüldükten sonra piyasa değerimizi tahmin edecek süper güce sahip olmasam da, DeFi protokolleri için eşit derecede önemli bir metrik olan TVL büyüme trendimiz hakkında yorum yapabilirim.

zkLend’in TVL’si, Starknet’in gelişim durumuyla doğrudan bağlantılıdır. Geçmişte TVL’de gözlemlediğim iki büyük itici güç, Temmuz 2023’teki kuantum sıçraması ve Şubat 2024’teki STRK token lansmanıydı.

Yaklaşan EIP-4844 ve volution modunun devreye girmesiyle, Starknet’te gaz fiyatının önemli ölçüde düşmesini bekliyoruz, bu da muhtemelen Starknet DeFi’de TVL artışı ve umarım zkLend’de TVL artışı için başka bir tetikleyici olacaktır.

S4: Hangi firmalarla çalıştınız ve güvenlik için hangi belgeleri aldınız ve gelecekte kendinizi en çok kullanılan 10 zincir ağında görebiliyor musunuz?

C4: Nihai hedefimiz sadece Starknet’te en iyi para piyasası protokolünü oluşturmak değil, aynı zamanda nerede olursa olsun kullanıcılarımıza en iyi getiriyi ve ilgiyi sunmak için daha geniş likidite kaynaklarını bir araya getirmek için Starknet’in ötesine bakmaktır.

Bu, V2’mizde, çok zincirli likiditenin kilidini açmak için veri kullanılabilirliği ve depolama kanıtlarındaki en son teknolojik gelişmelerden yararlanmaya çalıştığımız anlamına gelir. Bizim için ideal bir gelecek vizyonu, kullanıcıların hangi zincirde olduklarını, hangi cüzdanları kullanacaklarını veya hangi köprüyü kullanacaklarını bilmek zorunda kalmadan ağlar arasında likiditeye erişebilecekleri bir vizyon olacaktır. Bütün bunların hepsi arka planda soyut olmalıdır.

Soru 5: Kullanıcıların elde edeceği faydalar hakkında kapsamlı bir bakış açısı sunarak, zkLend protokolünde $STRK tutmanın ve kullanmanın doğasında bulunan ayırt edici özellikleri veya avantajları açıklayabilir misiniz?

C5: zkLend şu anda kullanıcıların $STRK borç verebileceği ve ödünç alabileceği $STRK piyasalarını desteklemektedir. Şubat ayının sonlarında, kullanıcıların zkLend ile $STRK yatırarak %20 APY kazanabilecekleri sınırlı süreli bir STARFALL kampanyası başlattık. $STRK mevduat sahiplerini farklı ödüllerle ödüllendirmek için bu tür para yatırma kampanyalarını aralıklı olarak geri getirebiliriz.

Buna paralel olarak, $STRK zkLend’de tutmak, Starknet Vakfı’ndan daha fazla dağıtım ödülü kazanmaya hak kazanabilir. Şu anda, DeFi Baharı 1. aşama AMM’lerle başlıyor ve bir sonraki aşama para piyasaları olacak. Starknet Vakfı, teşvik edilen havuzlardan biri $STRK belirli varlık havuzlarına para yatıran kullanıcılara dağıtım ödülleri sağlayacaktır.

Son olarak, Starknet’in ademi merkeziyetçilik planının büyük şemasında zkLend, $STRK staking’i desteklemek ve zamanı geldiğinde likit staking tokeninin yanı sıra staking ödülleri sağlamak için düğüm operatörleriyle de çalışabilir.

Bu, birden fazla teşvik ve ödüle hak kazanmak için zkLend’de $STRK token tutmak için daha fazla fayda sağlayacaktır.


Telegram Soruları

S1: Bir likiditasyon nasıl çalışır ve borcu ödemek için likidatörlere belirli bir süre mi verilir, yoksa likidasyon tetiklenmeden önce herhangi bir zamanda yapılabilir mi? Likidasyon tetiklenmeden önce teminat değerleri geri yüklendiğinde birden fazla likidatör nasıl yönetilir?

C1: Kullanıcıların zkLend için tasfiye memuru olmaları için henüz ön uç sağlamadık, ancak planımız bu. Teminatlandırma oranı nedeniyle, bir borçlunun HF’si 1’in altında olduğunda, diğer dış tasfiye memurunun krediyi geri ödemesine ve teminatı tasfiye bonusu ile almasına izin verecektir. Starknet’teki düşük gaz ücreti nedeniyle, zkLend likidasyonun küçük aralıklarla gerçekleşmesine izin verebilir. Tasfiye memuru, açık artırma tarzında farklı HF’lerde tasfiye etmeyi seçebilir ve bu da farklı karlarla sonuçlanır.

S2: DeFi’deki hızlı inovasyon temposu göz önüne alındığında, zkLend, izole pazarlar, kasa stratejileri ve İşlem Oluşturucu gibi özelliklerinin uzun vadede sürdürülebilirliğini ve önemini nasıl sağlamayı planlıyor?

C2: zkLend, sürdürülebilir iş modellerine sahip bir borç verme protokolü oluşturmayı amaçlamaktadır, bu da güvenli, sağlam, verimli ve abartılı olmaması gerektiği anlamına gelir. En büyük değerimizin, diğer protokollerin stratejilerinin / projelerinin üzerine inşa etmek için bir likidite tabanı veya DeFi lego olarak bizden yararlanmasına izin vererek elde edilebileceğini düşünüyoruz.

S3: zkLend, merkeziyetsizlik ihtiyacını kullanıcı dostu bir ürünü piyasaya sürme konusundaki pratik düşüncelerle nasıl dengeliyor?

C3: Erken geliştirme aşamasında, tüm tasarım hususları, güvenliği ve teslimat hızını sağlamak için yönetim ekibi tarafından yönlendirilecektir. Yolun aşağısında, yönetişim oylamasında karar vermek için token sahibine kademeli olarak belirli bir iş / operasyonel karar vereceğiz.

S4: zkLend platformundaki Vault (Kasa) konseptinin amacı nedir? Bu, güvenli varlıkları ve riskleri daha kolay hale getirir mi?

C4: Kasa stratejisi, kullanıcıların (1) optimize edilmiş getiri elde etmek, (2) gereksiz riske maruz kalmayı azaltmak ve (3) sermayenin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için varlıkları farklı varlık havuzlarında dağıtmasına ve yeniden dengelemesine yardımcı olan otomatik bir varlık tahsisi stratejisidir.

Bu özelliğin, diğer kullanıcıların / ürün ortaklarının zkLend ile özel, benzersiz ve yenilikçi finansal strateji oluşturmalarını sağlayacağı için heyecanlıyız.

zkLend hakkında daha fazla bilgiyi X hesabında bulabilirsiniz.

Coin Mühendisi Katıl üyesi olarak ayrıcalıklardan yararlanabilir, Gönülden destek seçeneği ile özel Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir